Ökotipegő

 

Ökotipegő - apró lépésekkel a fenntarthatóság felé!

A Zöldövezet Társulás programjai 2016 óta. Kisbabát váró és kisgyermekes családoknak mutatjuk be a fenntartható babaápolás lehetőségeit. Tanácsainkat a Zöldövezet elvei mentén, szakértők bevonásával tolmácsoljuk a babások felé. Célunk, hogy minél több kisgyermek nőhessen fel hulladéktermelés nélkül, környezettudatos, vegyszermentes háztartásban. Segítünk kiválasztani a kisbaba érkezésekor használatos eldobós, vagy szennyező termékek környezettudatos alternatíváját. Nem vásárlásra ösztönzünk, hanem tippeket adunk a tudatos váltásra.

 

Hulladéktermelés csökkentése, mosható pelenka a jövőért!

A modernkor vívmányai az eldobható pelenka és a nedves törlőkendő, mára sajnos bevonultak a természetesnek vett dolgok közé. Egy gyermek születésétől a szobatisztaságig (2,5-3 év) kb. 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel az egyszer használatos, eldobható pelenkákkal. Ez darabra számolva kb. 6000 pelenka, mely a vegyes hulladékba dobva hulladéklerakóba-, vagy égetőbe kerül.

A modern mosható pelenkák nem azonosak a régen használatos tetra pelenkákkal, melyet főzéssel tisztítottak nagyanyáink. A mai mosható pelusok ergonomikusak, designosak, és nem utolsó sorban könnyen használhatóak

Olvass többet a mosható pelenkáról oldalunkon, hogy többet tudj meg az egészséges és hulladékmentes pelenkázásról! Sőt! Bérelhetsz tőlünk magyar anyukák által varrt próba moshatópelenka-csomagot is.

 

Szelíd babaápolási módszerek, avagy így babázunk mi!

A reklámok zajában nehéz zöld útra találni első kisbabát várva, milyen babakelengye-csomagra van igazán szükségünk. Mi azt az elvet valljuk: a kevesebb, több! Zöld babavárás kiadványunkban összefoglaltunk néhány javaslatot, melynek alkalmazását már a várandós időszakban érdemes megfontolni. Előadásainkon a napi babápoláshoz is adunk tippeket, hogyan érdemes a napi környezettudatos babaápolási rutint kialakítani.

A kiadvány témái:

 • Mosható pelenka
 • Popsitörlő kendő
 • Melltartó betét 
 • Ruhák, játékok
 • Kismama holmik
 • Könyvek
 • Kiegészítő termékek a lakásban
 • Tisztítószerek, mosószerek, öblítők
 • Kozmetikumok, fürdetők, antibakteriális szappanok
 • Az anyatej - ahol a környezet és az élet védelme találkozik
 • Táplálkozás
 • Mit igyon a baba

Töltsd le ingyen, görgess az oldal aljára!

Kommunikációs kampányok

A Zöldövezet évente 2x tart egyhetes kampányt a mosható pelenka népszerűsítéséért. Social media felületeinken és a sajtóban jelentetünk meg információkat a mosható pelenka előnyeiről. Támogatjuk és összefogjuk a magyar WAHM  (Work At Home Mom) mosható pelenka gyártó manufaktúrákat, a kampányokat őket is bevonva szervezzük a nagyobb elérés érdekében.

Nemzetközi szakmai munka

A Zöldövezet 2020 óta tagja a nemzetközi Nappy Task Forcenak, ahol angol, ír, katalán, ukrán, holland, olasz  szervezetekkel havi online találkozókon egyeztetünk a legfrissebb pelenkahulladék-csökkentési akciókról, összehangoljuk munkánkat és megosztjuk egymással a mosható pelenkával és a korai szobatisztaság elérésével kapcsolatos szakmai anyagokat, kutatásokat és életciklus-elemzéseket. Nagy megtisztetltetés, hogy 2023 október végén részt vehettünk a Holland Minisztérium meghívásában egy menzetközi szakmai találkozón Amszterdamban.

 

Vegyszermentes háztartás, válts zöldre velünk!

Már a várandósság alatt érdemes körülnézni fürdőszobánkban, hogy hányféle kemikáliával "ápoljuk" bőrünket és takarítjuk lakásunkat. Ha az összetevőket tüzetesebben megvizsgáljuk, több olyan anyaggal fogunk találkozni, mely felnőttek egészsége számára is kockázatot jelent, így a csecsemőkre még inkább veszélyes: irritációt, allergiát okozhat, vagy egyéb mellékhatása lehet hosszútávon. Érdemes átállni az olyan tisztító- és mosószerekre, amik kizárólag környezetbarát anyagokat tartalmaznak. Bőrápolásnál, tisztálkodásnál válasszuk a minél kevesebb összetevős, akár ehető minőségű termékeket választani (pl. bőrápolásra a bio napraforgó olaj kiváló lehet). Zöldháztartási tippekért olvass tovább itt. 

 

Környezeti nevelés

Mi azt valljuk, hogy nem a gyerekeket kell a környezettudatosságra nevelni, hanem olyan otthoni rutint kell kialakítani, amely az alap megszokott lesz számukra. A szelektív hulladékgyűjtés fontos dolog, de nem szabad itt megállni! A hulladék termelődését kell megelőznünk, a vegyes (kommunális) hulladékot csökkentenünk tudatos fogyasztással, komposztálással. A fogyasztási szokásokban érdemes szerényebb utakat választanunk, attól még, hogy valamit megvehetek, nem feltétlen van szükségem rá, lehet nemet mondani! Ismerjük meg és tanítsuk meg gyermekeinknek a szezonalitás szépségeit, járjunk biopiacra, vagy gazdapiacra, támogassuk a kistermelőket kosárközösségnél rendeléssel, ahol megismerhetjük az adott évszakra jellemző zöldségeket és gyümölcsöket. Járjunk minél többet a természetben és hagyjuk, hogy gyermekeink a maguk módján felfedezhessék az erdő-mező világát.