Hírek

a zöldövezet társulás csapata

Megnyertük a világbajnokságot!

Szusszantunk pár napot, ami nyilván nem tesz jót a social media oldalaink algoritmusainak, de néha engedni kell a fáradtságnak. Elképesztő nyarunk volt, nagyon sok munkával telt. Ahogy láthattátok csatornáinkon, idén megkaptuk a Zöldövezet Társulás történetének legnagyobb feladatát, amikor is a világ 3. legnagyobb sporteseményének zöldítésére kértek fel minket. Szeretnénk ebben a bejegyzésben köszönetünket kifejezni mindazoknak, akik részt vettek az atlétikai világbajnokság környezettudatos hulladék-menedzsmentjének megvalósításában. Minden Zöldövezet dolgozónak, bedolgozónak, önkéntesnek, barátnak és családtagnak aki velünk volt ebben az időszakban.

A hónap önkéntese

A hónap önkéntese - július: Sári

Tóth Sárival, július Hónap Önkéntesével körülbelül egy éve dolgozunk együtt. Sári az egyik legaktívabb önkéntes a csapatunkban. Rendszeresen ír cikkeket (a legtöbb filmajánlónk például az ő tollából származik), és visszatérő csapattag a rendezvényeinken is – legyen szó akár standolásról, akár rendezvényzöldítésről. Az alábbiakban a vele készült miniinterjút olvashatjátok.

Önkéntesség a Zöldövezetnél

Mit csinál a Zöldövezet a Jogi Egyetemen?

A Zöldövezet Társulás több más szervezettel együttműködve részt vesz a ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a hallgatók gyakorlati képzésében. Az egyetem 2018 tavaszán indította el a Társadalmi Felelősségvállalás Kurzust, melynek keretén belül a hallgatók különböző civil szervezetek munkájába tudnak bekapcsolódni. Az egyetem oktatóinak célja az volt a kurzus létrehozásával, hogy a hallgatók a társadalmi felelősségvállalás terén gyakorlati tudást szerezhessenek.

Lépésről-lépésre: így lesz valóban zöld egy csapatépítő!

Lépésről-lépésre: így lesz valóban zöld egy csapatépítő!

Az egyik kedvenc nyári Segéd-kezek csapatépítőnk kapcsán arra gondoltunk, mesélünk nektek kicsit az előkészületekről: hogyan jut el egy ilyen program a megkereséstől a megvalósulásig - és az elégedett munkatársakig!

Zöldövezet csapata

Segíts rekordot dönteni a világbajnokságon!

Rád is szükségünk van, hogy a londoni Atlétika világbajnokság 63%-os hulladék-újrahasznosítási arányát megdöntsük! Dolgozz óradíjas rendszerben velünk augusztus 14-29. között.

Újrahasználható vs újrahasznosítható?

Zöldövezet Lexikon - Újrahasználható vs újrahasznosítható?

Újrahasználható vagy újrahasznosítható? Gyakran keverik vagy szinonimaként használják ezt a két fogalmat, pedig nem ugyan azt jelentik! Mutatjuk, mi a különbség és azt is eláruljuk, melyik a jobb megoldás környezetvédelmi szempontból!

víz

Vigyázzunk a vízre!

Itt a nyár és vele a hőség. Ilyenkor megnövekedik a vízfogyasztásunk, és egyes településeken vízkorlátozást is bevezethetnek. A Zöldövezetnél összegyűjtöttünk neked néhány tippet, hogyan tudsz takarékoskodni a vízzel. Akár lakásban élsz, akár kertes házban, számos területen van lehetőséged vigyázni rá, egészen egyszerű dolgokkal is!

film

Filmajánló: The Territory

A dokumentumfilmek általában arról ismertek, hogy a legkevésbé sem objektívak. Az oroszlánok egyik filmben vérszomjas vadállatok, míg egy másikban leleményes és gondoskodó csapatjátékosok. Ez a fajta egyoldalúság segít egy egyértelmű üzenet megfogalmazásában, de kevés teret ad egy-egy téma körbejárására, vagy egy konstruktív vita indítására. Részben ezért is üdítő a Territory állandó nézőpont váltása. Havi filmajánlónk következik!

műanyagmentes

Műanyagmentes Július a Zöldövezettel

A Műanyagmentes Július keretében az elmúlt hetekben megosztottuk a Zöldövezet csapatának kedvenc ötleteit az eldobható műanyagok kiváltására. A kampány a végéhez közeledik, azonban a műanyagmentesség nálunk biztosan folytatódik, és mindenkit arra biztatunk, hogy a most bevezetett jó szokásokat tartsátok meg egész évben! Lássuk a tippeket, melyek mindenki számára könnyen betarthatók a hétköznapokban!

A hónap önkéntese

A hónap önkéntese - június: Jennifer

Június Hónap Önkéntesével, Papp Jenniferrel 2022 nyarán találkoztunk először, rendezvényzöldítőnek jelentkezett. Azóta nemcsak remek rendezvényzöldítőként ismerjük, hanem az egyik legaktívabb önkéntesünk is. Gyakran találkozunk vele a standolások alkalmával, de nem riad vissza a monoton adminisztrációs feladatoktól sem. Az alábbiakban a vele készült mini-interjút olvashatjátok!

jazzpiknik

Zöldítsd velünk a Paloznaki Jazzpikniket!

Ha érdekel a környezetvédelem és egy nem mindennapi élményt adnál a nyaradhoz, van egy remek ötletünk!
Paloznak egy Balaton-felvidéki piciny, festői falucska, amely évről évre otthont ad az egyik kedvenc fesztiválunknak, a Paloznaki Jazzpikniknek!

standos programok

Új játékok a Zöldövezet Társulás standján!

Ökolakat, chill-pont, igazi fejtörő kérdéseket tartalmazó totó és zero-waste kézműveskedés egy helyen - a Zöldövezet szemléletformáló standjánál, rendezvényeken!

film

Filmajánló: Egy délután a legelőn

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én nem szeretem a természetfilmeket. 
A természetfilmekben általában azt láthatjuk, ahogy az egyik állat levadássza a másikat. Tudom, hogy ez az élet rendje, de én mindig szurkolok mindkét állatnak :) Csak az egyiknek sikerülhet, és ilyenkor sajnálom a másikat. Ezért nem szeretek természetfilmet nézni. De az Egy délután a legelőn más...

működj zölden

Kizöldítettünk 17 irodát!

17 céges csapat több mint 760 dolgozója versenyzett a “Legzöldebb Iroda” címért a Működj Zölden! programunk keretében! A négy hetes fenntarthatósági kihívásban a versenyzőknek az irodai élet négy különböző területéhez kapcsolódó feladatokat kellett teljesíteniük.

fina

Így zöldítjük a sportrendezvényeket!

A Zöldövezet itthon 15 éve dolgozik sportrendezvények zöldítésén: a kezdetektől fogva ott voltunk az ilyen irányú törekvéseknél. Munkánk eredményeként egyre több szervező tesz kézzelfogható módon a fenntartható sportrendezvényekért. Schmitt Petrával, a hamarosan kezdődő Atlétikai Világbajnokság fenntarthatósági vezetőjével a korábbi FINA Vizes Világbajnokság zöldítésével kapcsolatos tapasztalatairól és a fenntartható sportrendezvények jövőjéről beszélgettünk.

A hónap önkéntese

A hónap önkéntese - május: Enikő

Nánási Enikőt, május Hónap Önkéntesét még csak néhány hónapja ismerjük, mégis számtalan dologban szinte azonnal számíthatunk a segítségére. A tavaszi hónapokban volt, hogy kutatómunkát végzett, szerződéseket fordított, most pedig a rendezvényszezon kezdetével standolós csapatunkat erősíti, hatalmas lelkesedéssel. Az alábbiakban a vele készült miniinterjút olvashatjátok.

csapatunk

Legyél Te is társunk a zöldülésben – projektasszisztenst keresünk!

Szereted a változatos helyszíneket, a kézzelfogható eredményeket, a valódi tetteket a fenntartható jövőért? Bosszant, hogy embertársaid többségének fogalma sincs mindennapi életének ökológiai következményeiről?
Nálunk lehetőséged nyílik az emberek megszólítására és szemléletük formálására, miközben hatékonyan tehetsz a bolygó védelméért! Ha szeretnél részese lenni a folyamatnak, bírod a fizikai és az irodai munkát is, akkor Te vagy az, akit keresünk!

hulladékmentés fesztiválokon

Indul a rendezvényzöldítés szezon! De mit jelent ez a gyakorlatban?

Ugye mindenki ismeri azt az érzést, amikor hajnali 4-kor már csak „valami bő zsírban és csokiban tocsogó kajára” vágyik?! Ezeknek az ételeknek és csomagolásaiknak jó része viszont a kukában landol megannyi más, újrahasznosítható hulladékkal együtt - mint amilyen pl. a rendezvénykellékeket becsomagoló karton, fólia, a kiürült sörösdoboz, vagy borosüveg.. A Zöldövezet Társulás Egyesület majdnem 15 éve dolgozik a rendezvények környezetterhelés csökkentéséért, évente közel 60 000 kg hulladékot mentünk meg és az idei cél a 70%-os visszagyűjtési arány megdöntése. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

fesztivál

Fenntartható fesztiválozó kisokos

Visszafordíthatatlanul nyár lett, ezzel pedig valószínűleg nemcsak nekünk, de másoknak is megjött a kedve ahhoz, hogy kiszakadjon a városi életből, és belevesse magát a fesztiválszezonba. Az önfeledt szórakozás mindenkinek kijár, mi pedig hoztunk pár tippet arra, hogy a fesztiválozás a környezetünknek se fájjon annyira.

Seaspiracy

Filmajánló: Seaspiracy - A fenntartható halászat valódi arca


Közeledik a nyár és ezzel a tengeri herkentyűk szezonja is. Filmajánló rovatunk következő része viszont minden bizonnyal el fogja venni az olvasó kedvét a tonhalsalátától és a sült rákocskáktól. És pont ezért érdemes megnézni a Seaspiracyt.

A hónap önkéntese

A hónap önkéntese - április: Anikó

Áprilisban olyan személyt választottunk a Hónap Önkéntesének, aki már több mint 1 éve aktív tagja a kommunikációs önkéntes csapatunknak. Dusza Anikó hétről hétre részt vesz a megbeszéléseken, kutatómunkát végez és cikkeket ír különböző témákban. Ezeken kívül pedig, amikor ideje engedi, másban is segítő kezet nyújt: fordítás, adminisztráció, újabban pedig grafikus feladatokban is. Az alábbiakban a vele készült mini-interjút olvashatjátok.

Kincsem park

Így zöldítjük a Kincsem Parkot!

6 év, 23 rendezvény, közel 10 000 munkaóra - a Kincsem Park eseményeinek zöldítése igazi kihívás, ugyanakkor siker és öröm, hogy állandó rendezvényhelyszínként évek óta együtt dolgozhatunk velük. Harazin Tibort, a Kincsem Park rendezvényfelelősét kérdeztük tapasztalatairól.

gyönyörű zöld

Filmajánló: La Belle Verte (Gyönyörű zöld)

Patakcsobogás, szél, szemek közelről, állatok, emberek, újra a patak, lombok, zöld lombok… És eltelt az első perc, jön a főcím: La Belle Verte… Egy film, vagy annál jóval több?

tegyük tisztába a földet

Elindult a Tegyük tisztába a Földet! kampányhét

Magyar kisvállalkozások fogtak össze 6,7 millió tonna hulladék ellen a Zöldövezet Társulás vezetésével. A Tegyük tisztába a Földet kampány célja, hogy megmutathassák: az eldobható babaápolási termékek komoly környezetterhelést okoznak, és van helyettük környezettudatos, hosszútávú, GAZDASÁGOS és csinos megoldás!