Fenntartható menstruáció

Te is szeretnél fenntartható menstruációs termékeket használni?

Töltsd le kiadványunkat: 

Ha már tudod, milyen előnyei vannak, akkor itt tudsz hazai fentartható menstruációs terméket vásárolni.

For the English version of the Sustainable Periods brochure, please click here.

Tarts workshopot a fenntartható menstruációról!

Kattints a segédanyagért:

For the English version of the Sustainable Periods workshop material, please click here.

 

Velünk kampányolnál a fenntartható menstruációért?

Kérd social mediában használható kampánycsomagunkat ingyen:


 

Menstruáció, havibaj, télapó. Bármely néven is szólítjuk, társadalmi szinten nem vagyunk jók a témáról való kommunikációban. A menstruációt még mindig rengeteg tabu és tévhit övezi, pedig az emberiség körülbelül felét érinti minden hónapban! A tabusítás pedig nemcsak a közbeszédet határozza meg, hanem a törvényhozást is: bár a hulladékcsökkentés és -kezelés prioritást élvez az EU-ban, a menstruációs termékekből keletkező hulladék szabályozása, főképpen a megelőzés ebből szinte teljesen kimarad.


Több tonna betét és tampon – mi lesz velük?


A Zero Waste Europe 2019-es menstruációs termékekről szóló kutatása szerint, egy nő átlagosan 32 menstruációs terméket használ ciklusonként, aminek a súlya kb. 384 g. Ez azt jelenti, hogy élete során 180 kg betétet és tampont fog kidobni! EU szinten ez évente 50 milliárd kidobott menstruációs terméket, 590 ezer tonna szemetet jelent. Ráadásul, mivel nagyon limitált ezeknek a termékeknek az újrahasznosítása, 87%-uk lerakásra kerül, 13%-át pedig elégetik. Ez több szempontból is probléma. Egyrészt a lerakók hatalmas helyet követelnek, amit az élőhelytől veszünk el. Másrészt a bomlás során káros anyagok (többek között üvegházhatású gázok, nehézfémek) keletkeznek. A műanyag lebomlását 550 évre becsülik, ráadásul mikroműanyag formájában tovább szennyezik a környezetet.
További probléma, hogy vannak, akik még ma is a kuka helyett a wc-be dobják a használt menstruációs termékeiket, amik egyrészt eldugíthatják a csatornát, másrészt beszennyezhetik a vizeket és tengerpartokat, ezzel tovább terhelve a környezetet és a gazdaságot egyaránt.


Megoldás akár 10 évre egyetlen eszközzel!

Az egyértelmű megoldást erre a problémára az újrahasználható menstruációs termékek jelentik, hiszen a menstruációs bugyik, mosható betétek és intimkelyhek bármelyike kevesebb felhasznált energiát, pénzt és hulladékot jelent, mint eldobható társaik. A menstruációs kelyhet például elég mindössze egy-két ciklus során használni ahhoz, hogy az egyszer használatos tamponokhoz és betétekhez képest környezeti szempontból megtérüljön. Ha pedig sikerül hosszú távon elköteleződnünk mellette (átlagosan 5-10 évig is használhatjuk), az egyszerhasználatos termékekből származó hulladékot 99%-kal is tudja csökkenteni. Ez azért is nagy fegyvertény, mert ha a nőknek csak 20-30 %-a váltana intimkehelyre, akkor az EU-ban évente akár 100-150 ezer tonnával csökkenne a lerakásra vagy égetésre szánt hulladék mennyisége! Ez pedig nemcsak a környezetet védené, hanem a gazdaságilag is előnyös: mi is jobban járunk vele, a városok pedig kevesebbet költenének a hulladékkezelésre. Ugyanez elmondható a menstruációs bugyikra és mosható betétekre is, bár ezek valamivel hamarabb elhasználódnak. 


Váltanék, de hol kezdjem?


Ma már egyre több választási lehetőség van – kehely, mosható betét, menstruációs bugyi –, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, amivel komfortosan és biztonságban érzi magát – kompromisszumok nélkül!
Mivel tapasztalatból tudjuk, hogy nem egyszerű dönteni és belevágni, összeszedtünk pár a legfontosabb információkat, melyek segítenek elindulni ezen az úton!


Milyen alternatív lehetőségeim vannak? 


Az újrahasználható termékekkel tehettek a környezetért, egészségetekért, és a még a pénztárcátoknak is kedvez.


Mosható betét


Általában 100% pamutból készülő, kemikália mentes többször használható betét
Előnyei: hulladékmentes, kemikália mentes, szagtalan, nem irritálja a bőrt, hosszú távú pénzügyi megtakarítás
Gyengeségei: mosni kell, ha nem otthon cseréljük egy vízhatlan tasakkal készüljünk az átmeneti tároláshoz
Élettartama: kb 5-10 év


Intim kehely


Egy kis szilikon kehely, amely a hüvelybe helyezve összegyűjti a menstruációs folyadékot
Előnyei: hulladékmentes, hosszú távú pénzügyi megtakarítás, kemikália mentes, ritkábban kell cserélni, mint egy tampont, nincs fertőzésveszély
Gyengeségei: meg kell találni a megfelelőt alakú, méretű kelyhet, valakinél nehezebb a felhelyezés, minden ciklusnál ki kell fertőtleníteni
Élettartama: kb 10-15 év


Menstruációs bugyi


Bugyi, mely felszívja a folyadékot, több abszorbens réteggel megerősítve
Előnyei: hulladékmentes, hosszú távú pénzügyi megtakarítás, kemikália mentes, nagyobb nedvszívó képessége, mint egy betétnek
Gyengeségei: le kell vetkőzni amikor kicseréljük, mosni kell
Élettartama: kb 5-10 év


Ezeknek a termékek az egyik legnagyobb előnye, hogy sokáig használhatók - ehhez azonban az is fontos, hogy megfelelően tisztítsuk és tároljuk. Ebben a cikkben találtok hasznos segítséget ehhez.

De akkor miért nem választja mindenki ezt?


A gazdasági és környezeti előnyök ellenére a társadalomnak továbbra is csak egy kis hányada használ újrahasználható menstruációs termékeket. Vannak akik bizalmatlanság vagy információ hiány, mások a vérzéshez kapcsolódó szégyenérzet miatt nem váltanak. Nagyon sokaknak pedig (Magyarországon minden negyedik nőnek!) az eldobható termékek megvásárlása is problémát okoz, és nincsen egyszeri 5-10 ezer forintjuk, amit intimkehelyre vagy mosható bugyira költhetnének. Pedig hosszú távon a menstruációs szegénység problémájára is megoldást jelenthetnek ezek az eszközök, hiszen már néhány hónap alatt megtérülhet az áruk!
Az emberek rendelkezésre álló jövedelmét nem lehet egyik percről a másikra megváltoztatni, a termékek után fizetett adót azonban igen! Európán belül jelenleg Magyarországon a legmagasabb, 27% a menstruációs termékek adókulcsa. A legtöbb európai országban ez 3-9% között mozog, Írországban pedig teljesen el is törölték.