Rendezvényzöldítés

Adventi vásárt szervezel és szeretnéd zöldíteni? Az adventi vásárokhoz hasonló, nagy tömegeket vonzó események környezetterhelése kis utánajárással jelentősen csökkenthető! Nézd meg alábbi tippjeinket és kérd INGYENES 20 perces konzultációnkat, hogy rendezvényeden könnyen bevezethess környezettudatos lépéseket.

Amit már me megtehetsz a zöldebb adventi vásárért:

A tea és a forraltbor is finomabb, ha fogyasztásuk nem jár hulladéktermeléssel! 

Érdemes az árusító helyeken az eldobható papír- és műanyag poharak helyett betétdíjas rendszerekben, újrahasználható megoldásokban gondolkozni. Ezzel nem csak a program válik zöldebbé, de a forró italok is sokkal jobban esnek egy igazi bögréből! Tudtad, hogy egy rendezvényen az eldobható poharak aránya akár 60%-a is lehet a teljes hulladékmennyiségnek?! 

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot a látogatók bevonásával!

A keletkező hulladékot - megfelelően visszagyűjtve - továbbíthatjuk újrahasznosításra egy erre szakosodott szállítón keresztül. A begyűjtéshez környezeettudatos takarítócsapatot is érdemes szervezni a megfelelő tisztaságú hasznos-hulladék miatt. Már a szervezés fázisában érdemes felvenni a kapcsolatot a MOHU valamely szerződött partnerével. A Zöldövezet Társulás aktív közreműködésével a rendezvények teljes hulladékáramának akár 60%-a megmenekülhet a lerakóktól! 

Környezetbarát takarítószerekkel vizeink megóvásáért!

A takarításhoz, mosogatáshoz használt, hagyományos kemikáliák jelentősen szennyezhetik élővizeinket. Ma már számos - magyar - cég foglalkozik hatékony, HACCP-kompatibilis és környezetbarát tisztítószerek előállításával. Érdemes a szervezés során fölkeresni egy gyártót, aki az igényeinkhez szabva tud megfelelő terméket ajánlani a kínálatából.

További tippekért, szakmai tanácsokért keresd Molnár Bálint rendezvényzöldítési projektmenedzsert 20 perces ingyenes konzultációra való időpont egyeztetésért: elnokseg@zoldovezet.info

 

 

Egy rendezvény megszervezése mindenféleképpen környezetterheléssel jár, hiszen ahhoz, hogy a szervező szolgáltatni tudjon a látogatóknak, különböző erőforrásokat kell egy helyszínre összpontosítania. Az egyszerre megjelenő „tömeg” pedig ellátást, hátteret és szórakoztató elemeket igényel, hogy az adott rendezvény szórakoztató, vagy tájékoztató céljai megvalósuljanak. A rendezvény tulajdonképpen gyermekkortól kezdve jelen van az ember életében, kultúrájának és hagyományának részét képezi. Környezetterhelő mivolta is adott, épp ezért tűzte ki a Zöldövezet céljának, hogy ezen a terhelésen könnyítsen, és iránymutatást adjon a rendezvény résztvevőinek: legyen az szervezői, vagy résztvevői oldal.

A rendezvény környezetterhelése

Különféle rendezvénytípusok léteznek, de egy közös van bennük, a fogyasztás. Biztos, hogy szolgálnak fel ételt, italt, sokszor terjesztenek tájékoztató vagy promóciós ajándékokat, szórólapokat. Pár perces használat után ezek az eszközök a kukában végzik. A begyűjtött vegyes hulladék mennyisége rendezvénytől függően 2-2000 m3-re is rúghat, melyet egyenes elszállítják a helyi hulladéklerakóba, vagy égetőbe kerül.

Korunk egyik legnagyobb környezetvédelmi problémája a hulladék kérdésköre. Se fogyasztóként, se rendezvényszervezőként nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne tegyünk lépéseket a fenntarthatóság felé a rendezvényeken is. Első felismerés, hogy a kommunális kukák tartalma sokszor tele van jó minőségű, újrahasznosítható hulladékkal. Kötelességünk, hogy ezeket a jellemzően csomagolóanyagokat kinyerjük a vegyes szemétből. Anyagi megtérülést is hoz, hiszen a konténerekbe hajtás nélkül bedobott kartondobozok, a préselés nélkül bekerülő PET palackok esetében a közszolgáltató tulajdonképpen levegővel teli tartályokat szállít el, növelve így a hulladékkezelés költségét. Érdemes szelektív hulladékgyűjtési rendszert kialakítani, ezzel a hulladékkezelésre szánt pénzen is lehet spórolni.

 

Sokszor olvashatunk arról, hogy óceánjaink tele vannak szeméttel, de hazai folyóinkat sem kíméli a hulladékáradat, sőt csapvizeinkben és a levegőben is kimutathatók az elaprózódott mikroműanyagok. A papír fából készül, ami hosszú évek alatt fejlődik, hogy egy pillanat alatt váljon szemétté. Ez az állapot nagyon rossz hatással van az élővilágra, így ránk és gyermekeinkre is. Az egyszerhasználatos műanyag kiváltására megjelent, szintén egyszerhasználatos alternatívák sem csökkentik a keletkezett hulladék mennyiségét, ennek nagyrészét jelenleg Magyarországon nem tudják újrahasznosítani, valamint az újrahasznosítás rendszerébe kerülve károkat okozhatnak. Ne dőljünk be a zöldrefestő intézkedéseknek!

Pár mondat a bioműanyagból készült egyszer használatos étkészletekről.

Az eldobós műanyag kiváltására tesz kísérletet a lebomlóként reklámozott kukoricakeményítőből készült anyag, a PLA. Mi vele a problémánk? Csak ipari körülmények között bomlik le (sima komposztálóban vagy lerakón nem); jelenleg nincs olyan magyarországi komposzttelep, amely be tudná fogadni; szelektív begyűjtése nem megoldott; a műanyag szelektívgyűjtést nagyban nehezíti, mivel ránézésre műanyagnak tűnik; tovább erősíti az eldobós kultúrát. Állásfoglalásunkban bővebben is olvashatsz a témáról.

https://humusz.hu/biomuanyag_allasfoglalas

rendezvényzöldítés csapat

Ha a rendezvényen gyűlő szemét tartalmát megvizsgáltuk, hamar szembetűnik egy-egy hulladéktípus magas aránya. Ilyen lehet az eldobhatós műanyag pohár jelenléte a kukákban, mely akár 50-60%-át is elérheti a teljes hulladékmennyiségnek. Ennek kiváltására kíválóan alkalmas az Újrapohár, mely betétdíjas rendszerben működtetve hulladékcsökkenést és tisztább rendezvényt is eredményez. A Zöldövezet Társulás küldetése, hogy támogassa a hulladékot csökkentő újrahasználati rendszerek bevezetését a rendezvényeken, illetve ami hulladék mégis keletkezik, szelektálás után újrahasznosításra kerüljön, ezzel hatalmas terhet levéve környezetünkről.

 

Miben tudjuk segíteni a rendezvényeket, hogy fenntarthatóbban működjenek? 

  • Tanácsadás: a Zöldövezet 10 éves fennállása óta összegyűlt tudás és tapasztalat alapján segítünk a hulladékcsökkentésben. 
  • Újrapohár: azokon a rendezvényeken, ahol bizonyos okok miatt (létszám, helyi adottságok, balesetveszély) nem megoldható üveg/kerámia pohár, tányér használata, jó megoldás a többször használatos vastag falú (akár a rendezvény saját logójával ellátott) műanyag pohár és az ehhez kapcsolódó visszaváltós rendszer bevezetése.
  • Szelektív hulladékgyűjtés, hulladékfrakcionálás: szelektív hulladékgyűjtő szettek kihelyezése a rendezvény területén, az összegyűlt hulladék átválogatása, újrahasznosításra történő elszállítása. A szelektív hulladékgyűjtés megvalósításával a keletkező hulladék 25-65 %-a környezetkímélő módon anyagában hasznosíthatóvá válik. Mindez kíméli elsődleges nyersanyagforrásinkat, és nem terheli a szemétlerakókat. A hulladékcsökkentő megoldások és a szelektív gyűjtés látványa, működése és kommunikációja pedig kedvezően befolyásolja a rendezvény arculatát és általános társadalmi megítélését.
  • Szemléletformálás: előzetes és helyszíni tájékoztatás a hulladékcsökkentés fontosságáról, kivitelezéséről, standolás, játéktér szervezése családoknak.

 

Ha szeretnéd rendezvényedet zöldíteni, keress minket bizalommal:

Bálint kontakt Zöldövezet