Edukáció

Magyarországon súlyos elmaradás tapasztalható a menstruációs termékekkel kapcsolatos edukációban, az eldobhatós termékek káros hatásai és a biztonságos újrahasználati termékek ismeretében, melynek fő okozója a tabu, mely a menstruációt övezi. A Zöldövezet Társulás 2020 óta tagja a Break Free From Plastic és a Zero Waste Europe Menstrual Task Force-nak, ahol együttműködésben dolgozunk azért, hogy Európa-szerte felhívjuk a figyelmet az eldobható menstruációs termékekkel kapcsolatos problémákra:

  • az elképesztő mennyiségű egyszer használatos műanyag használatára a menstruáció során, melyből azonnal hulladék lesz,
  • az egészségkárosító kemikáliák hatásai, amit az egyszer használatos menstruációs termékek tartalmaznak,
  • illetve a magas árazása, mely luxuscikké teszi a nők alapvető szükségletét.

Célunk, hogy minél több emberhez eljusson az információ az egyszer használatos menstruációs termékek negatív környezeti hatásáról, illetve az újrahasználható menstruációs eszközök előnyeiről. Segítünk eligazodni a mosható menstruációs eszközök között és hasznos tippeket adni a használatukhoz.

Tevékenységeink

  • Rendszeresen veszünk részt fesztiválokon standunkkal, ahol az érdeklődők megismerhetik az újrahasználható eszközöket. Ezzel a magyar kisvállalkozásokat is népszerűsítjük.
  • Előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket tartunk a témáról egyetemeken, rendezvényeken.
  • Workshopot tartunk bemutatva az újrahasználható menstruációs termékeket, mely hosszútávú megoldást jelentenek a menstruációs szegénység problémájára is.
  • Kommunikációs kampányt szervezünk, minden évben csatlakozunk az “Environmenstrual Week” kampányhoz hogy a social media felületeit kihasználva széles körben terjesszük az információkat.

Tarts workshopot a fenntartható menstruációról!

Kattints a segédanyagért! (letölthető)

Velünk kampányolnál a fenntartható menstruációért? Kérd social mediában használható kampánycsomagunkat ingyen a következő e-mail-címen: info@zoldovezet.info

Projektek

MENSY Menstruation: Empowerment and sustainability

8 ország összefogásával dolgozunk Európa-szerte a menstruációt övező tabuk ledöntéséért, a megfelelő tájékoztatásért és az újrahasználható menstruációs eszközök népszerűsítéséért.

 
SUSTAINABLE PERIODS 2 supported by Visegrad Fund

2024-25-ben 4 szomszédos országgal összefogva folytatjuk a SuPer Sustainable Periods 2 projektet.

 

SUSTAINABLE PERIODS supported by Visegrad Fund

2023-ban 4 szomszédos országgal összefogva valósítottuk meg a SuPer Sustainable Periods projektet.

 
NEKED EGY BETÉT 

A Zero Waste Lviv-vel közösen gyűjtést szerveztünk a háborúban érintett nőknek: újrahasználható menstruációs eszközökből és más higiéniai tremékekből összeállított csomagokat juttattunk el hozzájuk támogatóink és a hozzánk csatlakozó magyar gyártók segítségével.