Hétköznapok zöldítése Zöldövezet-módra

Lead kép
ökoháztartás
Lead szöveg
Az tavasz igazi megújulás, amely nagyon sok új lehetőséget tartogat a változtatásra. Szívesebben mozdulunk ki, egyre gazdagabb szezonzöldségekből választhatunk, lássuk hát milyen lehetőségeink vannak a hétköznapok zöldítésére!

 

1. A változást kezdheted a szekrények és polcok átpakolásával, átrendezésével. Az ősz beköszöntével a nyári ruhákat eltesszük, előkerülnek a melegebb darabok. A ruhásszekrény igazi kincseket rejt – nincs szükség új ruhák vásárlására, tegyük előre a rég nem hordott darabjaidat, és variáld őket színes kiegészítőkkel.

2. Ha egy ruha, már nem jó rád, vagy már nem akarok hordani, akkor is sok lehetőségünk van, hogy még jó használatot tegyen: meghirdetheted, elajándékozhatod családi, baráti körön belül, vagy felteheted egy helyi zero waste vagy csere-bere csoportba is.

3. Hasonlóan a ruhásszekrényhez, a könyvespolcot, a konyhásszekrényt és a fürdőszobai polcot is átrendezhetjük, átválogathatjuk és azokat a dolgokat, amikhez már évek óta nem nyúltunk, szintén a fent említett módon kereshetünk új gazdát. A használati tárgyakat adományboltba is beviheted!

4. Válts környezetbarát tisztítószerekre! Az ecet, a citromsav vagy a szódabikarbóna kiváló tisztítószerek, mosószerként pedig számtalan környezetbarát termék áll rendelkezésünkre a zöld boltokban/webshopokban. Az ökocímkéket érdemes figyelni a kiválasztásnál. Az öblítő pedig komoly környezetszennyző, a legjobb ha csökkented, majd elhagyod a használatát.

4. A fürdőszobád zöldítésére először a flakonos termékek használatát hagyd el! A szappan, szilárd sampon jobb és csomagolásmentes választás, de számtalan olyan testápoló krém is kapható már, amit üvegedényben tudsz megvenni, ami újrahasználható.

6. A vízzel is elkezdhetsz spórolni – például a zuhanyzásnál összegyűjtött vizet használhatod a felmosáshoz.

7. A mindennapos hulladékcsökkentő szokások bevezetése is sokat jelent: vigyél magaddal mindenhova saját kulacsot, a munkahelyeden tarts ételhordót, és ha kimész ebédért, abba kérd! Elviteles kávé helyett idd meg helyben, de vihetsz a kávézóba is saját termoszt/bögrét.

8. A biztonság kedvéért tegyél el a táskádba egy kismosható szatyrot és pár zsákocskát, így ha rájössz, hogy hazafelé be kell ugranod a boltba, akkor nem szükséges az eldobható műanyagokat megvenned és a szeméttermelést is megelőzöd.

9. Az otthoni komposztálás is egy érdekes, új kihívás lehet, akár van kerted, akár nincs. Az utóbbi esetben először egy kis kutatómunkára van szükséged. Egyre több helyen érhetőek el közösségi kertek, komposztáló közösségek, őket kell megtalálnod. Így a komposztálás nem csak a háztartásod zöldülését segíti majd elő, hanem új embereket is megismerhetsz általa.

10. Viszont ha van kerted, ez posztunk neked szól!

További infók témánként:

A fenntartható divatról ebben a posztunkban írtunk bővebben.

További tippeket találsz a környezetbarát takarításról itt találsz.

Illetve a környezetbarát higiéniai termékekről ebben a posztunkban írtunk többet:

A mindennapos apró hulladékcsökkentő szokásokról pedig itt.

Te mivel kezdesz? :-)

Ez is érdekelhet

Vigyázzunk a vízre!

Lead kép
Lead szöveg
Itt a nyár és vele a hőség. Ilyenkor megnövekedik a vízfogyasztásunk, és egyes településeken vízkorlátozást is bevezethetnek. A Zöldövezetnél összegyűjtöttünk neked néhány tippet, hogyan tudsz takarékoskodni a vízzel. Akár lakásban élsz, akár kertes házban, számos területen van lehetőséged vigyázni rá, egészen egyszerű dolgokkal is!

6+1 érdekesség a komposztálásról

Lead kép
Lead szöveg
Október 10-e a Komposztálás Világnapja. Ezt a szót hallva elsőként általában egy kert végébe épített komposztáló jelenik meg a szemünk előtt, ám a lakásban sem lehetetlen megoldani! Sőt, a városokban egyre több közösségi komposztáló nyílik. Minderről részletesen is fogunk írni október folyamán. Kezdetnek összegyűjtöttünk néhány érdekességet a komposztálásról!

Menstruáció tudatosan? – Beszéljünk róla!

Lead kép
Lead szöveg
Október 17-21. között rendezik az Environmenstrual Week kampányt. A korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozunk hozzá, hiszen a fenntartható, környezetbarát menstruációs termékek népszerűsítése, a témával kapcsolatos tévhitek és tabuk eloszlatása a legfontosabb céljaink között szerepel!