Mosható pelenka

 

A modernkor vívmánya az eldobható pelenka, mára sajnos bevonult a természetesnek vett dolgok közé. Egy újabb rendszer, ami saját kényelmi szempontjaikat veszi csak figyelembe. Az orvosok szerint a műanyag eldobható pelenkákban nagyjából úgy érzi magát a baba, mintha egy üvegházban lenne a popsija, teret engedve ezzel a különböző kórokozók elszaporodásának. A kisfiúkra még nagyobb veszélyekkel jár ez a fajta pelenkázási szokás, hiszen a magasabb hőmérséklet nem tesz jót a heréknek, és a későbbiekben ez hathat a termékenységre.

Az egészségügyi hatásokon túl, vegyük figyelembe a környezetterhelési oldalt is. Egy gyermek születésétől a szobatisztaságig (2,5-3 év) kb. 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel az egyszer használatos, eldobható pelenkákkal, mely a vegyes hulladékba dobva lerakóba, vagy szemétégetőbe kerül.

A modern mosható pelenkák nem azonosak a régen használatos tetra pelenkákkal, melyet főzéssel tisztítottak nagyanyáink. A mai mosható pelusok ergonomikusak, designosak, és nem utolsó sorban könnyen használhatóak. Az első szett megvásárlása soknak tűnik, de ha végiggondoljuk egy csecsemő esetében a követező 2-3 pelusos évet - a testvérekről már nem is beszélve - még a mosószerrel és vízzel együtt is kedvezőbb az anyagi ráfordítás.

Hogyan működik?

Lapozható Mosható pelenka kisokosunkban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. Ha kényelmesebb, alább le is töltheted a pdf-et.

A Zöldövezet Társulás projektje a mosható pelenkák népszerűsítését vállalta előadások tartásával, szakmai online anyag készítésével és facebook hirdetésekkel. Szeretnénk, ha minél szélesebb körben elterjedne a modern mosható pelus, mert ezzel nem csak a gyermekeink egészségének, hanem környezetünknek is kedvezünk. Az előadásokat 8 helyszínen tartottuk 2017 folyamán. Az első előadásról készült videót 5 részben elérhetővé tettük youtube csatornánkon!

Kölcsönözz!

Magyar édesanyák által varrt mosható pelenkákból állítottunk össze próbacsomagokat különböző méretekben. Ha szeretnéd kipróbálni vásárlás előtt a csomagokat, írj nekünk! Segítünk a használatban, mosási rutin kialakításában is. Töltsd ki a regisztrációs kérdőívet, vagy írj a peluskolcsonzo@zoldovezet.info -ra

mosi

Támogatóink: Mamamibolt, Repelus

Projektünkről összefoglaló videó:

A Mosható pelussal a jövőért projekt a Földművelésügyi Minisztérium Zöld forrás pályázata keretén belül valósult meg!

Feltöltött fileok
Attachment Size
Mosható pelenka kisokos - ingyenesen letölthető1008.29 KB 1008.29 KB