Ökotipegő

 

Ökotipegő - apró lépésekkel a fenntarthatóság felé!

Az Ökotipegő a Zöldövezet Társulás programja 2016 óta. Kisbabát váró és kisgyermekes családoknak mutatjuk be a fenntartható babaápolás lehetőségeit. Tanácsainkat a Zöldövezet elvei mentén, szakértők bevonásával tolmácsoljuk a babások felé. Célunk, hogy minél több kisgyermek nőhessen fel hulladéktermelés nélkül, környezettudatos, vegyszermentes háztartásban. Segítünk kiválasztani a kisbaba érkezésekor használatos eldobós, vagy szennyező termékek környezettudatos alternatíváját. Nem vásárlásra ösztönzünk, hanem tippeket adunk a tudatos váltásra.

 

Mosható pelenka programunk

  • moshatópelenka-kölcsönző,
  • előadások tartása,
  • Ökotipegő applikáció

A modernkor vívmányai az eldobható pelenka és a nedves törlőkendő, mára sajnos bevonultak a természetesnek vett dolgok közé. Egy gyermek születésétől a szobatisztaságig (2,5-3 év) kb. 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel az egyszer használatos, eldobható pelenkákkal. Ez darabra számolva kb. 6000 pelenka, mely a vegyes hulladékba dobva hulladéklerakóba-, vagy égetőbe kerül. Mennyi? A brit Nappy Alliance felmérése szerint naponta 250 millió darab eldobhatós pelenka kerül a kukába. Mi ezen szeretnénk VÁLTOZTATNI!

Olvass többet a mosható pelenkáról oldalunkon, hogy többet tudhass meg az egészséges és hulladékmentes pelenkázásról! Sőt! Bérelhetsz tőlünk magyar anyukák által varrt próba moshatópelenka-csomagot is amit az Ökotipegő app-ban tudsz naplózni. Kattints a képre!

 

Ökotipegő applikáció

Megalkottuk Magyarország egyetlen moshatópelenka-applikációját, ahol könnyen követhető, naplózható a kipróbált mosható pelenka. Az app célja, hogy támogassa a mosipelus típus kiválasztást, hogy mihamarabb meglegyen a kisbabának megfelelő fazon és ezzel támogassuk a tudatos vásárlást.

További infóért és letöltésért kattints a képre, vagy scanneld be a kódot!

ökotipegő app linkek

 

Zöldbaba programunk

  • vegyszermentes babaápolás tippgyűjtemény
  • előadások tartása

A reklámok zajában nehéz zöld útra találni első kisbabát várva, milyen babakelengye-csomagra van igazán szükségünk. Mi azt az elvet valljuk: a kevesebb, több! Zöld babavárás kiadványunkban összefoglaltunk néhány javaslatot, melynek alkalmazását már a várandós időszakban érdemes megfontolni. Előadásainkon a napi babápoláshoz is adunk tippeket, hogyan érdemes a napi környezettudatos babaápolási rutint kialakítani.

Töltsd le ingyen, görgess az oldal aljára!

Kommunikációs kampányok

A Zöldövezet évente kétszer tart egyhetes kampányt a mosható pelenka népszerűsítéséért. Social media felületeinken és a sajtóban jelentetünk meg információkat a mosható pelenka előnyeiről. Támogatjuk és összefogjuk a magyar WAHM  (Work At Home Mom) mosható pelenka gyártó manufaktúrákat, a kampányokat őket is bevonva szervezzük a nagyobb elérés érdekében. Nézd meg milyen volt a legutóbbi, kattints a Földre.

Nemzetközi szakmai munka

A Zöldövezet 2020 óta tagja a nemzetközi Nappy Task Forcenak, ahol angol, ír, katalán, ukrán, holland, olasz szervezetekkel havi online találkozókon egyeztetünk a legfrissebb pelenkahulladék-csökkentési akciókról, összehangoljuk munkánkat és megosztjuk egymással a mosható pelenkával és a korai szobatisztaság elérésével kapcsolatos szakmai anyagokat, kutatásokat és életciklus-elemzéseket. Nagy megtisztetltetés, hogy 2023 október végén részt vehettünk a Holland Minisztérium meghívásában egy menzetközi szakmai találkozón Amszterdamban. Az út beszámolójáért kattints a képre:

 

Vegyszermentes háztartás, válts zöldre velünk!

Már a várandósság alatt érdemes körülnézni fürdőszobánkban, hogy hányféle kemikáliával "ápoljuk" bőrünket és takarítjuk lakásunkat. Ha az összetevőket tüzetesebben megvizsgáljuk, több olyan anyaggal fogunk találkozni, mely felnőttek egészsége számára is kockázatot jelent, így a csecsemőkre még inkább veszélyes: irritációt, allergiát okozhat, vagy egyéb mellékhatása lehet hosszútávon. Érdemes átállni az olyan tisztító- és mosószerekre, amik kizárólag környezetbarát anyagokat tartalmaznak. Bőrápolásnál, tisztálkodásnál válasszuk a minél kevesebb összetevős, akár ehető minőségű termékeket választani (pl. bőrápolásra a bio napraforgó olaj kiváló lehet). Zöldháztartási tippekért olvass tovább itt. 

 

Környezeti nevelés

Mi azt valljuk, hogy nem a gyerekeket kell a környezettudatosságra nevelni, hanem olyan otthoni rutint kell kialakítani, amely az alap megszokott lesz számukra. A szelektív hulladékgyűjtés fontos dolog, de nem szabad itt megállni! A hulladék termelődését kell megelőznünk, a vegyes (kommunális) hulladékot csökkentenünk tudatos fogyasztással, komposztálással. A fogyasztási szokásokban érdemes szerényebb utakat választanunk, attól még, hogy valamit megvehetek, nem feltétlen van szükségem rá, lehet nemet mondani! Ismerjük meg és tanítsuk meg gyermekeinknek a szezonalitás szépségeit, járjunk biopiacra, vagy gazdapiacra, támogassuk a kistermelőket kosárközösségnél rendeléssel, ahol megismerhetjük az adott évszakra jellemző zöldségeket és gyümölcsöket. Járjunk minél többet a természetben és hagyjuk, hogy gyermekeink a maguk módján felfedezhessék az erdő-mező világát.

 

További információért, vagy együttműködési lehetőségért, keresd Csobay Krisztinát: