Ökotipegő

 

Ökotipegő - apró lépésekkel a fenntarthatóság felé!

2016 óta segítjük a kisbabát váró és kisgyermekes családokat a fenntartható babaápolásban. Tanácsainkat a Zöldövezet elvei mentén, szakértők bevonásával tolmácsoljuk a babások felé. Célunk, hogy minél több kisgyermek nőhessen fel hulladéktermelés nélkül, környezettudatos, vegyszermentes háztartásban. Segítünk kiválasztani a kisbaba érkezésekor használatos eldobós, vagy szennyező termékek környezettudatos alternatíváját. Nem vásárlásra ösztönzünk, hanem tippeket adunk a tudatos váltásra.

 

  Apró lépések 1. - Hulladéktermelés csökkentése, mosható pelenka a jövőért!

A modernkor vívmányai az eldobható pelenka és a nedves törlőkendő, mára sajnos bevonultak a természetesnek vett dolgok közé. Egy újabb eldobós rendszer, ami saját kényelmi szempontjaikat veszi csak figyelembe. Az orvosok szerint a műanyag eldobható pelenkákban nagyjából úgy érzi magát a baba, mintha egy üvegházban lenne a popsija, teret engedve ezzel a különböző kórokozók elszaporodásának. A kisfiúkra még nagyobb veszélyekkel jár ez a fajta pelenkázási szokás, hiszen a magasabb hőmérséklet nem tesz jót a heréknek, és a későbbiekben ez hathat a termékenységre.

Az egészségügyi hatásokon túl, vegyük figyelembe a környezetterhelési oldalt is. Egy gyermek születésétől a szobatisztaságig (2,5-3 év) kb. 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel az egyszer használatos, eldobható pelenkákkal. Ez darabra számolva kb. 6000 pelenka, mely a vegyes hulladékba dobva hulladéklerakóba-, vagy égetőbe kerül.

A modern mosható pelenkák nem azonosak a régen használatos tetra pelenkákkal, melyet főzéssel tisztítottak nagyanyáink. A mai mosható pelenkák ergonomikusak, designosak, és nem utolsó sorban könnyen használhatóak. Az első szett megvásárlása egyszerre soknak tűnik, de ha végiggondoljuk egy csecsemő esetében a követező 2-3 pelusos évet - a testvérekről már nem is beszélve - még a mosószerrel és vízzel együtt is kedvezőbb az anyagi ráfordítás.

Sőt! A mosható pelenka az EC (Elimination Communication - természetes csecsemőhigiénia) módszerrel kombinálva még kevesebb pelus használatával jár, és kevesebb kakit kell pucolni.

Próbáld ki a mosható pelenkát, töltsd le ingyenes mosható pelenka kisokosunkat! Bérelj tőlünk magyar anyukák által varrt próba moshatópelenka-csomagot, írj e-mailt a peluskolcsonzo@zoldovezet.info e-mail címre!

 

 Apró lépések 2. - Szelíd babaápolási módszerek, avagy így babázunk mi!

A reklámok zajában nehéz zöld útra találni első kisbabát várva, milyen babakelengye-csomagra van igazán szükségünk. Mi azt az elvet valljuk: a kevesebb, több! Zöld babavárás kiadványunkban összefoglaltunk néhány javaslatot, melynek alkalmazását már a várandós időszakban érdemes megfontolni. Előadásainkon a napi babápoláshoz is adunk tippeket, hogyan érdemes a napi környezettudatos babaápolási rutint kialakítani.

A kiadvány témái:

 • Mosható pelenka
 • Popsitörlő kendő
 • Melltartó betét 
 • Ruhák, játékok
 • Kismama holmik
 • Könyvek
 • Kiegészítő termékek a lakásban
 • Tisztítószerek, mosószerek, öblítők
 • Kozmetikumok, fürdetők, antibakteriális szappanok
 • Az anyatej - ahol a környezet és az élet védelme találkozik
 • Táplálkozás
 • Mit igyon a baba

 

 Apró lépések 3. - Vegyszermentes háztartás, válts zöldre velünk!

Már a várandósság alatt érdemes körülnézni fürdőszobánkban, hogy hányféle kemikáliával "ápoljuk" bőrünket és takarítjuk lakásunkat. Ha az összetevőket tüzetesebben megvizsgáljuk, több olyan anyaggal fogunk találkozni, mely felnőttek egészsége számára is kockázatot jelent, így a csecsemőkre még inkább veszélyes: irritációt, allergiát okozhat, vagy egyéb mellékhatása lehet hosszútávon. Érdemes átállni az olyan tisztító- és mosószerekre, amik kizárólag környezetbarát anyagokat tartalmaznak. Bőrápolásnál, tisztálkodásnál válasszuk a minél kevesebb összetevős, akár ehető minőségű termékeket választani (pl. bőrápolásra a bio napraforgó olaj kiváló lehet). Zöldháztartási tippekért keresd fel facebook oldalunkat, ahol rendszeresen posztolunk a témában. 

 

 Apró lépések 4. - Környezettudatos nevelés

Mi azt valljuk, hogy nem a gyerekeket kell a környezettudatosságra nevelni, hanem olyan otthoni rutint kell kialakítani, amely az alap megszokott lesz számukra. A szelektív hulladékgyűjtés fontos dolog, de nem szabad itt megállni! A hulladék termelődését kell megelőznünk, a vegyes (kommunális) hulladékot csökkentenünk tudatos fogyasztással, komposztálással. A fogyasztási szokásokban érdemes szerényebb utakat választanunk, attól még, hogy valamit megvehetek, nem feltétlen van szükségem rá, lehet nemet mondani! Ismerjük meg és tanítsuk meg gyermekeinknek a szezonalitás szépségeit, járjunk biopiacra, vagy gazdapiacra, támogassuk a kistermelőket kosárközösségnél rendeléssel, ahol megismerhetjük az adott évszakra jellemző zöldségeket és gyümölcsöket. Járjunk minél többet a természetben és hagyjuk, hogy gyermekeink a maguk módján felfedezhessék az erdő-mező világát.

 

Hallgasd meg Hulladékmentes pelenkázás beszélgetésünket a youtube-on!

https://youtu.be/szbZMeCmlSA

https://youtu.be/U9Z7mISAd6Y