Ökosarok

8 tipp a zöldebb ünnepért

A szabályok lényegében egy-egy tényezőt leszámítva hasonlatosak a hétköznapi időszakokhoz, csak hangsúlyosabban kell odafigyelni rájuk. Hogy mik is ezek a trükkök? Most csokorba szedtük őket, hogy a karácsony ne a pazarlás ünnepe legyen. Íme:
  1. Karácsonyi nagytakarítás – A lakás takarításakor felejtsd el a környezetkárosító vegyszereket! A környezetbarát takarítószerek nem feltétlenül drágábbak és ugyanolyan hatékonyak mint méreganyagokkal teli társaik.

Indulhat a madáretetés!

Amennyiben közelebb szeretnénk kerülni a környezetünkben lévő állatokhoz, és gyermekeinkkel is szeretnénk megismertetni őket, akkor érdemes kihelyezünk egy madáretetőt olyan helyre ahová esetleg házunk ablakából is ráláthatunk. Nem a költséges hobbik közé tartozik, ugyanakkor – mint a legtöbb állatokkal kapcsolatos tevékenység – nagy felelősséggel jár.

5+1 érv a mosható pelenka mellett

1) Költséghatékony: Alapesetben egy kisbaba a családban még nem feltétlenül jár jelentős többletköltséggel a mindennapokban. Ha beszereztük a babakocsit, a kiságyat és a babakelengyét (ami valóban rúghat nagyobb összegre), aztán tudjuk szoptatni, akkor többségében már csak rajtunk áll, mennyit költünk a legifjabb családtagra. Lemondhatunk a csillivilli zenélő-forgóról, az elektromos popsitörlő melegítőről (igen, van ilyen) és az interaktív plüssökről, de egy dolgot nemigen tudunk nélkülözni: a pelenkát.

Hamarosan újra indul az Európai Hulladékcsökkentési Hét

q 2009 óta minden novemberben megrendezésre kerül az Európai Hulladékcsökkentési hét, mely Magyarországon is évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. A program keretén belül önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére, a termelődő mennyiség csökkentésére, illetve az újrahasznosítás lehetőségeire valamint fontosságára.

Egy hét a hordozás körül - indul a Nemzetközi Babahordozó Hét

Néhány szempillantás alatt falatnyi kisbabánkból totyogós apróság, kis óvodás, dacos tinédzser, majd saját szárnyát próbálgató felnőtt lesz. És a puha bőrű pici babánkról való gondoskodás emléke megszépülve bújik meg legszebb emlékeink között. Sok-sok idézet és bölcselet emeli ki annak gondolatát, hogy ezt a vissza nem térő alkalmat ragadjuk meg, és töltsünk gyermekeinkkel minél több és minél gazdagabb percet. És mi lehet gazdagabb együttlét egy kisbabával mint egy igazi szoros, szeretetteljes összebújás?

Környezettudatos döntésekkel a tengernyi szemét ellen

Felfoghatatlan az a szemétmennyiség ami óceánjainkban úszkál. A tengeri áramlatok hatására összegyűlt szemétszigetek sokszor a felszín alatt áramlanak és mérgezik a környezetüket. Behatárolásuk ezért nem könnyű feladat, hiszen műholdakról sem mindig fedezhetők fel. Egyesek lerágott csontnak tartják a témát, pedig sokkal nagyobb horderejű a probléma mint sokan vélni merik. A legújabban felfedezett szemétsziget például 27-szer nagyobb mint Magyarország, és a hulladékréteg vastagsága helyenként 10-30 méter is lehet.