Megnyertük a világbajnokságot!

Lead kép
a zöldövezet társulás csapata
Lead szöveg
Szusszantunk pár napot, ami nyilván nem tesz jót a social media oldalaink algoritmusainak, de néha engedni kell a fáradtságnak. Elképesztő nyarunk volt, nagyon sok munkával telt. Ahogy láthattátok csatornáinkon, idén megkaptuk a Zöldövezet Társulás történetének legnagyobb feladatát, amikor is a világ 3. legnagyobb sporteseményének zöldítésére kértek fel minket. Szeretnénk ebben a bejegyzésben köszönetünket kifejezni mindazoknak, akik részt vettek az atlétikai világbajnokság környezettudatos hulladék-menedzsmentjének megvalósításában. Minden Zöldövezet dolgozónak, bedolgozónak, önkéntesnek, barátnak és családtagnak aki velünk volt ebben az időszakban.

3 Eiffel-toronnyi boldogság.

A rendezvényzöldítésben az a jó, hogy tényleg látható a kétkezi munkánk eredménye. Lefordítjuk: adott egy rendezvény, ami több hatalmas konténert töltene meg szeméttel, mely mind menne a hulladéklerakóra. Ehelyett, ha ott a Zöldövezet hulladékmentő csapata, a konténerben alig van hulladék, újrahasznosításra pedig a nagy részét kimentjük. A két kezünkkel. Igen, a szemétben turkálunk… van nehéz része. Amikor tele a szelektív kuka, ömlenek a zsákok a háttértárolónkba és mentsük ki a javát… amikor hiába kérjük, hogy a tiszta kartont adják át nekünk, mi megmentjük, de mégis leöntve, összedobálva érkezik… amikor olyan dolgot találunk a szelektív kukában, hogy inkább el se meséljük… van hogy megfordul velünk a világ. De ilyenkor előkerül a Zöld szív (erről később még írunk), a CSAPAT és mindig van valaki, aki lehajol, felelmel és együtt megyünk tovább. A rendezvényzöldítést csak úgy lehet csinálni, hogy olyan emberekkel dolgozunk együtt, akiben ott a zöld szív, hiszen a munkának ezt a részét csak elkötelezettségből, hivatásból, hitből lehet csinálni. És persze eléggé motiváló, hogy ott a végeredmény: az atlétikai vb esetében ha az összegyűjtött újrahasznosítható hulladékot 1x1x1 méteres kockákba tennénk és azt egymásra raknánk, majdnem 3x olyan magas lenne, mint az Eiffel torony.

 

Na és akkor ott van az a rengeteg zsák és ömlő szemét és nehéz, de megéri, mert ott az összefogás, amiért mindenki dolgozik: a CÉL, hogy mentsük, ami menthető! Van köztünk földmérő, jogász, pedagógus, környezetmérnök, kertészmérnök, biológus,  közgazdász, fizikus, marketinges, sportriporter… Nem sokszor látni olyan szintű összefogást és egymásért kiállást, mint amit mi tapasztaltunk ebben az összesen 2 hónapban. Bizony, a világbajnokság versenynapja 10 nap volt, de mi több, mint két hónapot dolgoztunk (sőt tulajdonképpen többet is, de vegyük a “szűk” terepi munkaidőt.)

 

Először is hála és köszönet a Zöldövezet Társulás saját csapatának, akik emberfeletti teljesítményt nyújtottak.

Állandó munkatársaink naponta több tízezer lépést tettek meg, amíg más nyaralt ők dolgoztak 0-24-ben… Mentették a kartont, fóliát és mindig-mindig rendbe tették munkazárás előtt a depókat. Válaszoltak a kérdésekre, segítették a szervezők munkáját a zöldebb rendezvény érdekében. 

 

Óriási köszönet a csapatot segítő koordinátoroknak, 

akik ha kellett, hajnalban jöttek, ha kellett, éjjel végig dolgoztak, zsákokat cipeltek, és segítettek az új munkatársak eligazításában. Nélkülük nem ment volna!

A vb alatt összesen 60 időszakos munkatárs dolgozott velünk, így tudtuk biztosítani, hogy éjjel-nappal mentsük az újrahasznosítható hulladékot. A bedolgozók nagy része olyan elkötelezett zöld szívű, sportszerető ember, akivel csak reméljük, hogy a későbbiekben is találkozunk még.

 

Majdnem 5000 munkaórát dolgoztak le, hogy a rendezvény hulladékának majdnem 60%-a újrahasznosulhasson!

 Köszönjük nekik is, hogy velünk voltak és segítettek ennek a fantasztikus eredménynek az elérésében!!!

 

És akiknek még köszönettel tartozunk:

A vb saját önkéntesei, akik lelkesen mentették velünk a PET-palackokat naponta 1,5 órában!

A mi önkénteseink, akik erőt adtak, hogy kitartsunk a végéig, pl:

  • Volt aki utolsó pillanatban kelléket vett nekünk a szemléletformáló Zero Waste standra (jó, hát mindig kimarad valami - Murphy!),
  • volt aki segített kimosni a munkapólókat menet közben (ennyi sárga pólót egy helyen száradni már rég láttunk),
  • volt aki palacsintát sütött (nem kell magyarázni micsoda katalizátor volt)
  • volt aki fotókat készített (erre már nem is jutott volna idő)
  • volt aki ebédet főzött (te jó ég, de jól esett egy kis hazait enni),
  • Volt aki extra édességeket, nasit hozott (fel is pörgette a munkát rendesen)
  • de kaptunk ajándék gyümölcsöt egy tanyáról, mikor megemlítettük, hogy a vb-n dolgozunk és
  • nagyon-nagyon sok online biztatást is kaptunk, ami apróságnak tűnik, de elképesztően jól esett.

És persze köszönjük a szelektív-hulladék elszállítóknak a rugalmasságot, az atlétikai világbajnokság szervezőinek pedig a bizalmat!

Részünkről a világbajnokságot megnyertük, a Zöldövezet Társulás csapata ugorhat az olimpiára!