Partnerségben a jövő generációjáért

Lead kép
jobverse és zöldövezet
Lead szöveg
Ismét a Zöldövezet Társulással zöldül a JOBVERSE Állásbörze, az ország egyik legnagyobb és legkedveltebb toborzási eseménye! A Zöldövezet csapata ezúttal nemcsak rendezvényzöldítőként lesz jelen: a szervezet vezetői előadást is tartanak karrier a környezetvédelemben témában. Az esemény azért is különlegesen fontos számunkra, mert a résztvevő fiatalok mellett a cégeket is környezettudatosságra inspirálhatjuk. Ennek jelentőségéről is olvashattok az alábbi interjúban. Csobay Krisztinával, a Zöldövezet Társulás elnökével és Hajdú Csongorral, a JOBVERSE főszervezőjével beszélgettünk.
Milyen rendezvényzöldítési intézkedéseket vezetett be a JOBVERSE? Milyen eredményt ért el ezzel?

Csongor: A 2022-es őszi rendezvényünk óta folyamatosan, igyekszünk környezetbarátabbá tenni a JOBVERSE Állásbörzét. A látogatóink felkészítését nyomtatott magazin helyett egy online Handbook és levélsorozat szolgálja, és a jelentkezés is online történik, így többezernyi papírhulladéktól kíméljük meg a környezetet. Számos standelemet többször használunk, a dekorációs szőnyegeket felajánljuk állatmenhelynek, vízgépeket bérlünk, és a CarrierPassokat visszagyűjtjük a látogatóktól, valamint bevezettük a szelektív hulladékkezelést is.

Kriszti: Örömmel vettük, hogy a JOBVERSE elindult a környezettudatos rendezvényszervezés irányába és hulladékcsökkentési javaslatokkal tudjuk segíteni az esemény zöldítését. Számszerűsített eredményként tavaly szelektívhulladék-gyűjtés bevezetésével 7 m3 hulladékot sikerült eltéríteni lerakóktól. Ez hozzájárult a rendezvény CO2-kibocsátásának jelentős, 1362,6 kg-os csökkenéséhez is. Ez szép eredmény, de mi környezetvédelmi szervezetként tudjuk, hogy az újrahasznosítás csak egy első lépés ezért a JOBVERSE csapattal szoros együttműködésben egyeztetünk a hulladéktermelés megelőzésének további lehetőségeiről. 

 
Miért döntöttetek úgy, hogy környezetvédelmi intézkedéseket vezettek be, miért fontos?

Csongor: Értékvezérelt döntés volt ez számunkra.

Mindannyian - a szervezőcsapat tagjai - otthon is elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem iránt, ezt kiterjesztettük a rendezvényünk szervezésére is, hogy az a lehető leginkább tükrözze értékeinket és önazonosságunkat.

Kriszti: A JOBVERSE-zel azért is szeretünk együttműködni, mert közös vonás bennünk a csapattagok egyéni elkötelezettsége. Ez jelentősen megkönnyíti a közös munkát, és felemelő, hogy hasonló értékrendű emberekkel dolgozhatunk egy közös célért.

 
Milyen “befektetést” kíván ez a JOBVERSE szervező csapatától (anyagi, munkaerő, több szervezés/előkészítés, esetleg lemondás valamiről?), és milyen előnyei vannak, ami miatt megéri?

Csongor: A JOBVERSE zöldítése nagyobb odafigyelést, több egyeztetést igényel a csapatunk részéről, és nem elhanyagolható költségnövekedést is eredményez. Ezt azonban nemcsak érdemes, hanem kötelességünk is vállalni a környezettudatosság és a fenntarthatóság érdekében. A befektetés mellett pedig számos előnye is van a zöldítésnek. Fontos a csapatunk számára a személyes értékrendünk miatt, és a pozitív imázsunkat is erősítik.

A JOBVERSE Állásbörze az egyik legnépszerűbb toborzási esemény, ezt a megítélést kihasználva példát kívánunk mutatni más rendezvények és látogatóik számára is.

 
Hogyan kommunikáljátok a résztvevőknek, ők mennyire tudják/látják a zöldítést?

Csongor: Fontosnak tartjuk a tudatos kommunikációt a résztvevők felé. A weboldalunkon bemutatjuk, hogy milyen intézkedéseket vezettünk be a környezetvédelem jegyében. Emellett a közösségi médiában is rendszeresen posztolunk a rendezvény zöldítésével kapcsolatos információkat, érdekességeket.

Kriszti: A JOBVERSE helyet ad a rendezvényen is a fenntarthatósági törekvések megjelenítésére. Tavaly kitelepültünk a Zero Waste standunkkal, ami az álláskeresés között megpihenni vágyóknak volt remek kikapcsolódási lehetőség. Idén pedig Andi kolléganőmmel a Karrierszínpadon tartunk, hogy aki környezetvédelemben képzeli el a karrierjét, milyen lépéseket érdemes megtenni már a diplomaszerzés időszakában.

 
Miért a Zöldövezettel? / Miért más partner a JOBVERSE mint a többi?

Csongor: A Zöldövezettel való partnerségünk már több mint 10 éves múltra tekint vissza. Amikor a JOBVERSE zöldítésén gondolkodtunk, egyértelmű volt, hogy ezt a küldetést is a Zöldövezet csapatával valósítjuk meg. Az előző projektek során kialakult kölcsönös bizalom és a Zöldövezet szakértelme a fenntartható rendezvények terén fontos szempont volt számunkra.

A Zöldövezet nem csupán egy szolgáltató számunkra, hanem olyan partner, aki érti és támogatja a céljainkat a rendezvények környezettudatosabbá tétele terén. Az együttműködésünk mélysége és hosszú távú jellege miatt úgy érezzük, hogy a Zöldövezet szerves része annak a küldetésnek, amit a JOBVERSE a fenntarthatóság terén kíván elérni.

Kriszti: A Covid okozta rövid pauza után ismét együtt dolgozunk hazánk egyik legnagyobb toborzási rendezvényének környezetterhelés csökkentésén, látjuk, hogy a JOBVERSE csapat mennyire elkötelezett a személetformálásban.

Fontosnak tartjuk, hogy a rendezvénynek helyszínt adó eseményközpontoknak is példát mutassunk az együttműködésünkkel. Az eseményközpontoknak is ideje szolgáltatást fejleszteni, ugyanis a környezetvédelem egyre több rendezvényszervezőt foglalkoztat, ez hamarosan meghatározhatja a helyszínválasztást is egy-egy esemény helyszínének megtervezésekor.

 
Milyen pluszt ad a környezeti szemléletformálásban, hogy egy állásbörze is foglalkozzon a rendezvényzöldítéssel?

Kriszti: A felnövekvő generáció egyre tudatosabb a környezeti és fenntarthatósági kérdésekben.

Az állásbörzéknek, mint elsősorban az Y és Z generáció tagjait kiszolgáló rendezvénynek nagyon fontos szerepe lehet abban, hogy ezt a tudatosságot tovább erősítse és népszerűsítse.

Amikor egy állásbörze is foglalkozik a rendezvényzöldítéssel, azt üzeni a résztvevőknek, hogy a szervezők felelősséget vállalnak nem csak a karrierjük építésének támogatása, hanem a környezetért, illetve a fenntartható működésért is.

Csongor: Hiszek abban, hogy mindenki felelős a saját és a jövő generációk életéért, és ez a felelősség minden területen - személyes és vállalati szinten is - megmutatkozik. A JOBVERSE Állásbörze ezen értéket hordozva tovább erősíti a környezeti szemléletformálást, és olyan platformot teremt, ahol az embereknek lehetőségük van a tudatos döntéseik által a fenntarthatóság és környezetvédelem ügyét előtérbe helyezni.

 
A Zöldövezet számára miért fontos a JOBVERSE-es együttműködés?

Kriszti:

Az állásbörzén végzett munkánk jó példa arra, hogy a rendezvényzöldítési tevékenységünknek nemcsak szabadtéri fesztiválokon, hanem beltéri rendezvényeken is helye van.

Ráadásul ezen a rendezvényen több fontos célközönséget érhetünk el egyszerre. A fiatalabb generáció mellett, akiket már említettem, cégek képviseltetik magukat. Látják ezeket a törekvéseket, ami nekik is motiváció arra, hogy zöldebb működésre váltsanak. Így a vállalatzöldítő programunkba is beleilleszkedik a rendezvény, a cégeknek kínált fenntarthatósági szolgáltatásainkat is be tudjuk mutatni.