Miért „must have” a karitatív csapatépítés a KKV-k számára 2023-ban?

Lead kép
karitatív csapatépítés
Lead szöveg
A legkézenfekvőbb válasz valahogy így hangzana: két legyet egy csapásra, csapatépítés és PR egyben! Elvégre a kisebb vállalatok esetében, ahol recesszió nélkül is szerényebbek a lehetőségek ezeken a költséges területeken, a „jótékonykodós nap” jól mutathat az Instán és persze a helyi lapban is. De valójában ennél többről van szó.

Az Ipsos 2022-es kutatási eredménye szerint a globális többség (63%) úgy érzi, rossz irányba halad a világ. A társadalmi egyenlőtlenség tartósan súlyos probléma, míg az európai fiatalság szerint már a klímaváltozás az első számú társadalmi fenyegetettség.”

Ezekkel a negatív érzésekkel együtt megjelent egy általános értékteremtési igény is a társadalom részéről, ami a fiatalabb munkavállaló generációk esetében még erőteljesebben érzékelhető.

Amikor a cégvezetők és HR-esek a sikeres munkaerő toborzás és megtartás kihívásaival szembesülnek, akkor fognak igazán jól működő megoldásokat találni, ha a fent említett értékteremtési igényeket figyelembe veszik. A cég vonzóvá tételéhez nem elegendő a bérezés és infrastrukturális területeket vizsgálni, fejleszteni, de még a jó munkahelyi közösség sem feltétlenül elegendő hozzá. A magas hozzáadott értékű munkát végző munkavállalók napjainkban már nem csak arra vágynak, hogy munkájukban elismertté váljanak egy gazdaságilag sikeres cégnél, hanem arra is, hogy valami igazán fontos és JÓ dologhoz kapcsolódhassanak, járulhassanak hozzá. Ha a munkáltató fő tevékenysége nem (egyértelműen) értékteremtő, akkor valamiféle kiegészítő, társadalmilag és/vagy környezetileg hasznos tevékenység formájában.

“JÓ”-T, DE MIT?

Az őszinte indíttatás, igény tehát adott, de nehéz fogást találni a jó ügyek világán.

A karitatív csapatépítés, a vállalati önkénteskedés a kisebb cégek esetében (is) remek opció lehet arra, hogy a tettek mezejére lépjenek, óriási stratégiai-taktikai tervezés nélkül. 2023-ban már nem számítanak újkeletű dolognak ezek a megmozdulások. Szerencsére évről-évre többet hallani olyan munkahelyi szerveződésekről, csoportosulásokról, akik hosszútávon kötelezik el magukat egy-egy civil szervezet támogatása mellett, segítve ezzel egy jó ügy megvalósítását. A keresleti és kínálati oldal növekedése pedig meghozta a szolgáltatásbeli minőségi ugrást is.

segédkezek csapatépítő

Bár a kiszámítható, hosszútávú segítség a legjobb fajta segítség, ezeknek az alkalmi akcióknak is abszolút van értékteremtő ereje, amennyiben az eseti segítség is koncepcióba van helyezve. Ez jellemzően akkor tud megvalósulni, ha a cég már a szervezéssel is egy erre szakosodott civil szervezetet, társadalmi vállalkozást bíz meg.

A közel 100 Segéd-kezek csapatépítő megszervezése, lebonyolítása során megszerzett tapasztalatunkra támaszkodva, mára úgy alakítottuk, tökéletesítettük teljes körű szolgáltatásunkat, hogy a jó ügyek felé kacsintgató cégeknek semmivel ne jelentsenek több terhet ennek a fajta közösségi programnak az előkészületei, mint egy megszokott csapatépítőé egy forprofit tréning céggel. Kiszolgálva a fenntarthatóság felé is egyre erősödő igényt, a lebonyolítás nálunk elvből környezettudatos, mind a szervezők szemlélete, mind a választott megoldások tekintetében. Ez a Zöldövezet-féle karitatív csapatépítő egyedi, hozzáadott értéke.

segédkezek csapatépítő

A kis- és közepes vállalkozásoknál a legritkább esetben van CSR stratégia, program vagy akár csak valamiféle tudatosság a környezeti és társadalmi szerepvállalás, visszaadás terén, ami irányt mutathatna a jó ügyek világában. Mi viszont pontosan tudjuk, hogyan lehet megtalálni azt a valódi, fontos segítséget jelentő, elvégzendő feladatot, ami az adott munkatársi csapatnak a legideálisabb. Abban az értelemben, hogy megtörténhessen a csoda: a résztvevőkben létrejöhessen a flow-állapot és az ez a legfontosabb dolog a világon, amit most itt csinálok” érzés.

segédkezek csapatépítő

JÓ TETT HELYÉBEN...

A vállalati önkéntes programok, karitatív csapatépítők hozadéka nem csak az összekovácsoltabb csapat, ebből eredően a kellemesebb munkahelyi légkör és a hatékonyabb munkavégzés lesz, hanem az egyénileg is mélyen elkötelezettebb munkavállalók, akik büszkék arra, hogy hol, milyen csapatban dolgoznak és saját, személyes történetük részeként mesélnek róla - ennél jobb, igazibb employer branding pedig nincs.

működj zölden

Nyerjetek munkahelyi csapatotoknak egy tényleg zero waste csapatépítő napot! Tudjatok meg többet és regisztráljatok hamarosan induló Működj zölden! programunkra:

https://www.zoldovezet.info/form/ceges-regisztracio

Ti is Segéd-keznétek? Kérjétek ajánlatunkat, ismerjétek meg csomagjainkat!

 

Kontakt:

Domonyik Panka, projektmenedzser
domonyik.annamaria@zoldovezet.info

Ez is érdekelhet

Segéd-kezek a Pál-völgyi-barlangnál, a TerraCycle csapatával

Lead kép
Lead szöveg
A TerraCycle csapatával egy egész napos Segéd-kezek karitatív csapatépítő nappal indult az együttműködésünk. Ahogy biztos sokan tudják (de még nem elegen), a TerraCycle egy másra, mások által már nem felhasználható hulladékok (pl. cigicsikk) újrahasznosításával foglalkozó, 500 főt foglalkoztató nemzetközi cég. Nálunk gyakorlatilag soha nem lehet az együttműködés akadálya egy vállalat tevékenysége, (hiszen valljuk, hogy a környezet, ezáltal mindannyiunk érdeke az, hogy válogatás nélkül, minden lehetőséget megragadjunk a szemléletformálásra). De azért nem tagadhatjuk, hogy extra lendületet adott nekünk az, hogy egy, a miénkhez ennyire hasonló területről érkező csapat bízott meg minket az önkéntes napjuk megszervezésével.

Segéd-kezek az Európai Bizottsággal

Lead kép
Lead szöveg
Zsúfolt volt a múlt hetünk, a szegedi Segéd-kezek után „hazai pályán” is tartottunk egy csapatépítőt: fákat ültettünk, rovarhotelt és madárodút készítettünk az Európai Bizottság lelkes csapatával a II. kerületben.