Babák pelenka nélkül?! Ez az EC!

Lead kép
kisbaba pelenka
Lead szöveg
EC mosipelussal, avagy a legegyszerűbb, legolcsóbb, legegészségesebb, legzöldebb, “legsatöbbibb” pelenkázási módszer EVER!
“Aham, persze, jó kis beetető duma!” - gondolhatod.
Elmesélem neked, miért merem ezt leírni.

Olvassátok el Anna önkéntesünk cikkét, aki kipróbálta, hogyan lehet a legkevesebb pelenkával ápolni a babát.

Gyanítom, hogy ha ezeket a sorokat olvasod, akkor szíveden viseled a környezetvédelmet, tudatos fogyasztó vagy, és leendő, vagy már gyakorló szülőként foglalkoztat a mosipelus (egyszer kiírom hivatalosan is: mosható pelenka) világa.

Én is így indultam neki.

Amikor kiderült, hogy babát várok, már évek óta mosható betéteket használtam az eldobható női higiéniai termékek helyett, és bevallom, ez nagy büszkeséggel töltött el. Fantasztikus érzés, hogy mennyi veszélyes hulladékot NEM dobtam már ki, ezzel a elképesztően egyszerű lépéssel.

Fel sem merült a kérdés, hogy mosipelust fogok használni a babámnál is, a párom pedig támogatott ebben. Vettem is a várandósságom közepefelé egy “minden méretes” csomagot másodkézből, hogy ne érjen meglepetés.

Aztán úgy 8 hónapos terhesen beszélgettem Anyukámmal, aki csak úgy mellesleg beszúrta, hogy annó, mikor még velem volt terhes, hallott valami EC módszerről is, de nem sok mindent tudott róla. Megmozgatta a fantáziámat, és pár nappal később utánanéztem. 
Ekkor találtam rá Krémer Sára munkásságára (pelenkatlanodj.hu), aki ezzel a módszerrel gondozta mindkét gyermekét, és nagy szerencsénkre (magyar környezetbarát anyukák nevében mondom) kitanulta, kidolgozta, és online ingyenes és tanfolyami tartalmakkal elérhetővé tette a számunkra. 
 

Az EC az elimination communication, magyarul ürítési kommunikáció/természetes csecsemőhigiénia rövidítése, ami azt takarja, hogy a baba jelzi, hogy ürítenie kell, a szülő pedig segít neki elvégezni ezt a dolgát.

De a gyakorlati megvalósításból még csak annyit szűrtem le, hogy kell egy ázsiai bili (de egyébként a csap is tökéletesen megteszi!), amit újszülöttekkel is lehet használni: olyan, amit a gyerekkel együtt az öledbe veszel, úgyhogy rendeltem egyet (neten pár ezer Ft + szállítási költség, de hébe-hóba használtan is meg lehet találni).

ázsai bilit használó kisbaba

 

Aztán sitty-sutty, hazavittünk egy bébikét.
 

Kiderült, hogy azt a fajta mosipelust, amit megvettem, nem bírja az én kis békám bőre, úgyhogy gyorsan vettünk eldobható pelust. Később persze megtalátuk a tökéletes mosit is, de addig lelkiismeret-furdalással teli szívvel dobtam bele a kukába a rengeteg vegyszeres műanyag csomagba bugyolált 20ml steril pisit, vagy 5g kakit. Elhűltem: 1,5 hét alatt 2 kukányi szemét, aminek csak kis százaléka a babám ürüléke, a legtöbb maga a pelus! Valamit tenni akartam, de egy ekkora babával nem kezdhettem bele hirtelen shoppingolásba a városi mosipelusos boltokban. Ekkor jutott eszembe a bili!

Fejvakarás közben ránéztem a babámra, és az mondtam neki:

“Most olyat fogunk csinálni, amihez te valószínűleg sokkal jobban értesz, mint én”.

 

Konyhanyelven leírom a receptet, amit a babámtól tanultam:
  1. Végy egy frissen napvilágot látott újszülöttet, vagy egy néhány hónaposat (10-12 hós korig), amilyen a háztartásban éppen akad
  2. Végy egy ázsiai bilit (ha nincs, megfelel a fürdőszobai csap is)
  3. A hozzávalókat “keverd” össze. Jó esetben a gyerek van felül, a bili pedig alatta, és a háta a te hasadnak dől, tehát te tartod a gerincoszlopát, - így nem számít ültetetésnek! -, két kézzel kicsit megemeled a combjait, és a baba megfelelő végét a bilinyílás felé közelíted. Ezt hívják szakzsargonnal EC-póznak.
  4. Mond, hogy “pssss!”, és várj! 

A mozdulat kicsi gyakorlást (inkább ráérzést) igényel. Amíg nem sikerül magabiztosan, nem érdemes báliruhában próbálkozni az esetleges csurranások, cseppenések miatt. Ja, és igen: a lányok is simán kipisilnek, ha nem döntöd meg egy picit a bilit magatok felé! Nekem erre 2 hónap kellett, hogy rájöjjek. Ezért a perzsa szőnyeget sem érdemes a pelenkázós, bilizős hely közelében tartani, hacsaknem a perzsaszőnyeg takarítás a hobbid.. Egy újszülöttel a karodban. Hajnal 3-kor.

És hidd el!

A babád pár alkalom után megtanulja, hogy a pisi, kaki helye az a bili.
Nem a pelus, nem az anya-apa-nagyi öle, pólója, nadrágja, hanem a bili.

Jöttünk vissza a 6 hetes kontrollról autóval, gyerekkel, aki addig tök jól elvolt 1 egész órát. Megálltunk a város széli cukrászdiszkontnál 2 percre (mert ott ugye meg kell állni), majd mentünk tovább, de a hazáig tartó maradék 15 perc sírással telt. Nem értettük, nem lehetett megnyugtatni. Hazaértünk, rutinból vittem érkezés után a bilire, és a száraz(!) pelus levétele után a bilin kirobbant belőle a kaki, és egy nagyot pisilnije is kellett. Tehát 6 hetesen ő egészen eddig tartani tudta a székletét és a vizeletét is! A biliig!

NEM IGAZ, hogy a csecsemők nem tudják irányítani még a záróizmaikat.

A kizárólagos pelenkázással mi tanítjuk rá őket arra a civilizált viselkedésre, hogy a pisi, kaki helye a pelus, és ezt követően még oda is passzoljuk nekik a felelősséget, hogy “hát még olyan pici, ő ezt még nem tudja”. 

(Nehogy magadra vedd, ezt most a pelenka cégek érdekei mentén kialakult fogyasztói kultúrának címeztem.)

Ja és a slussz poén, hogy a babám “szól”, hogy kell neki!
Az enyém konkrétan ütögeti a mosipelusát (amit ettől függetlenül természetesen használunk, csak az esetek nagy részében száraz, és szinte kivétel nélkül kakimentes marad). Minden baba más, valószínűleg a Te babád máshogy jelez / jelezne, ha teret adsz neki ezen igényének kifejezésére. (Azt is jelzi, hogy éhes, álmos, ezt miért ne?)

Szóval miért is ez a “legesleg”, ami miatt én mindenkinek szívből ajánlom a módszert:
 
  • higiénikus: nem, vagy csak nagyon rövid ideig érintkezik a babád bőre a székletével,az EC-póz segít a székletürítésben, így kevesebbet fáj a hasa: próbáld ki te is egy kis sámlival a wc-n, hidd el, kevesebb időd lesz elolvasni a légfrissítő apróbetűs részeit
  • olcsó: csak egy (esetleg utazáshoz mégegy) bili, és egy minimális mosipelus készlet szükséges (ezért nem “mosipelus + EC”-t írtam címnek, mert itt a pelus tényleg csak kiegészítő. 
  • környezetbarát: csak annyi szemét keletkezik vele, mintha Te magad mennél el a mosdóba (sima wc-papírt használok, nincs szükség nedves törlőkendőre)
  • kompetens szülői érzést ad: fantasztikus érzés, hogy a legtöbbször rájövök, mi a babám nyűge-baja (ez esetek nagy százalékában ürítési inger, pisis pelus)
  • nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb baba az eredmény: Az, hogy a babádnak ezen a téren is ennyire odafigyelsz a szükségleteire, pozitívan tud hatni a hangulatára, viselkedésére.
  • segíti a szobatisztulás folyamatát: sokat számít, hogy a baba már ismeri a bilit, felismeri a saját ingereit, és képes jelezni ezeket, sőt, zavarja a pisis pelus
     

Kérdés esetén keress bátran!

Hedvicsek Anna
szülő
gyógypedagógus
 

A képen Krémer Sári, a pelenkátlanodj.hu alapítója, oktatója látható ázsiai bilit használó kisbabával.

Anna elérhetőségéért írj az info@zoldovezet.info email címre.

Ez is érdekelhet

Elindult Magyarország egyetlen moshatópelenka-applikációja!

Lead kép
Lead szöveg
A Zöldövezet Társulás Egyesület megalkotta Magyarország egyetlen moshatópelenka-app-ját, az Ökotipegő applikációt. A platform naplózási funkcióval és hasznos cikkekkel segíti a családokat a hulladékmentes pelenkázásban. Az innovatív megoldás a környezettudatos babaápolás népszerűsítése mellett a magyar moshatópelenka-gyártó kisvállalkozások és hazai moshatópelenka-webshopok munkáját is támogatja.