Veszélyes anyagok a tamponokban – közlemény

Lead kép
tampon
Lead szöveg
Az Egyesült Királyságban vásárolt tamponokban talált mérgező fémekre, köztük ólomra, arzénra és kadmiumra vonatkozó új kutatásokra reagálva partnerszervezetünk, a Women’s Environmental Network (Wen) egy Menstruációs egészség, méltóság és fenntarthatóság című törvényt szorgalmaz a menstruációs méltányosság, az oktatás és a termékek szabályozása érdekében.

Mérgező fémeket, például ólmot, arzént és kadmiumot találtak az Egyesült Királyságban vásárolt tamponokban, az erre vonatkozó vizsgálatra reagálva a Wen törvényt szorgalmaz Menstruációs egészség, méltóság és fenntarthatóság címmel a menstruációs méltányosság, az oktatás és a termékek szabályozása érdekében. Helen Lynn, a Wen szaktanácsadója és az Environmenstrual kampány vezetője elmondta:

"Ez a kutatás ismét megmutatja, miért van szükségünk szabályozásra. Sok fém, például az ólom esetében nincs biztonságos határérték, a hüvelyben pedig könnyen felszívódnak a káros anyagok. Az egyes fémeknek való kitettséggel járó egészségügyi hatások közé tartozik a rák, a meddőség, a máj, a vese és az agy károsodása, az ólom esetében pedig az idegrendszeri és fejlődési károsodás, különösen a magzatnál."

Táplálkozásunk és a környezetszennyezés révén eleve ki vagyunk téve a fémek veszélyeinek, de a kutatók szerint ebben az esetben a tamponok adalékanyagai lehetnek a források. A cinket és a kalciumot magas koncentrációban mutatták ki, ezeket szagtalanító, síkosító vagy antimikrobiális szerként adhatják a tamponokhoz. A vizsgált termékek közül azonban egyiken sem jelezték a cinket komponensként, még azokon sem, amelyeket New York államban vásároltak, ahol törvényi előírás, hogy minden összetevőt fel kell tüntetni.

"Nem tudjuk, hogy a gyártók milyen adalékanyagokat adnak a menstruációs termékekhez, ahogy azt sem, hogy azok pontosan miből készülnek. A szabályozás azért szükséges, hogy kötelezzék a gyártókat arra, hogy a csomagoláson tüntessék fel az összes összetevőt. Nem mehet tovább, hogy mérgező vegyi anyagokat és fémeket találjunk egy olyan termékben, amelyet nők milliói használnak! Az egészségünknek mindenekelőtt prioritást kell élveznie."

 
Miért van szükség a menstruációs egészségről, méltóságról és fenntarthatóságról szóló törvényre?

A Wen egy menstruációs egészségről, méltóságról és fenntarthatóságról szóló törvényt szorgalmaz az Egyesült Királyságban, hogy foglalkozzon az egészségre és a környezetre gyakorolt hatásokkal, a menstruáció méltányosságával és méltóságával, az oktatással, a szabályozással, valamint a megbélyegzés és a tabuk elleni küzdelemmel. A menstruáció emberi jogi és közegészségügyi kérdés is sokféleképpen érinti a nőket, lányokat és menstruáló embereket. Ezért van szükségünk egy olyan törvényre, amely a menstruáció minden aspektusát felöleli.

 

Hatalmas fellendülés tapasztalható az új újrahasználható termékek, például a menstruációs bugyik, kelyhek és korongok piacra kerülése terén. Bár az innováció nagyszerű, ez rávilágít arra is, hogy sürgősen szükség van szabályozásra az új és a meglévő termékek minőségének, biztonságának és fenntarthatóságának biztosítása érdekében. Aggodalomra ad okot az is, hogy az Egyesült Királyság vegyi anyagokra vonatkozó szabályai a Brexit után messze elmaradnak az EU-éitól. A legújabb elemzés szerint a Brexit óta eltelt négy és fél év alatt az EU 46 vegyi anyag betiltásáról, korlátozásáról vagy egyértelmű biztonsági figyelmeztetés előírásáról állapodott meg.

 

Ezzel szemben az Egyesült Királyság csupán egyetlen vegyi anyagot vett fel az Európától örökölt megfigyelési listára.

Olvasd el a Wen menstruációs egészségről, méltóságról és fenntarthatóságról szóló törvényét!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete is tesztelte az egyszer használatos menstruációs eszközöket.

 
Mit tehetünk tehát?
  • Válasszunk GOTS (Global Organic Textile Standard) tanúsítvánnyal rendelkező termékeket. A GOTS tanúsítvánnyal rendelkező menstruációs eszközöket a fémek szempontjából tesztelni kell, ezért biztonságosabbak az ilyen típusú egyszer használatos eldobható termékek.
  • Válasszuk az egyre népszerűbb újrahasználható termékeket, például a menstruációs kelyheket, menstruációs bugyikat és mosható betéteket.

 

További információ az egyszer használatos menstruációs eszközökről:

Ez is érdekelhet

Fenntartható menstruáció GYIK

Lead kép
Lead szöveg
A fenntarható menstruációs termékek vajon biztonságosak? Kényelmesek? Megfizethetetlenek? Tabuk nélkül válaszolunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre!