Fenntartható menstruáció GYIK

Lead kép
fenntartható menstruáció GYIK
Lead szöveg
A fenntarható menstruációs termékek vajon biztonságosak? Kényelmesek? Megfizethetetlenek? Tabuk nélkül válaszolunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre!
Sokan azt gondolják, hogy az újrahasználható menstruációs termékek csak a “zöld” nők új hóbortja...
  • Ezek a termékek egészségügyi szempontból előnyösebbek, mert számos kutatás bizonyítja, hogy az egyszerhasználatosak károsak lehetnek az egészségünkre (pl. műanyagtartalmuk, vegyianyaggal való kezeltségük miatt).
  • A mosható betétek és menstruációs bugyik pamutból készülnek, amik kíméletesebbek a bőrhöz, ráadásul nem tartalmaznak toxikus anyagokat (fehérítőszereket, rákkeltő, hormonális zavarokat, bőirritációt okozó kémiai anyagokat).
  • Az intimkehely orvosi szilikonból készül, amin nem tudnak megtapadni a baktériumok.
Az újrahasználható menstruációs termékek drágák?
  • Ezek a termékek valójában sokkal olcsóbbak is hosszútávon, hiszen 5-10 évig is lehet őket használni és pl. kehelyből akár egy is elég.
Az újrahasználható menstruációs termékek biztonságosak?
  • A mosható betétbe és a menstruációs bugyiba nedvességzáró réteget varrnak (pl. PUL), ami nem engedi át a folyadékot, ez légáteresztő így sokkal jobban szellőznek, mint az egyszerhasználatos termékek.
  • A kehely sokkal tovább bírja, mint egy tampon. Mivel csak a vért gyűjti össze, nem szívja el a hüvely nedvességét.
A mosibetét és a kehely kényelmes?
  • A mosibetét a pamut anyaga miatt jól szellőzik és puha. A kelyhet kicsit másképp kell felhelyezni, mint a tampont, ezért az első pár alkalommal érdemes otthon használni, de utána nagyon egyszerű a felhelyezése és a kivétele is. Ha megfelelően van kiválasztva a kehely (pl. mérete, keménysége), akkor egyáltalán nem lehet érezni, hogy bent van.
Az újrahasználható menstruációs termékek praktikusak?
  • Akkor is nyugodtan magunkkal vihetjük utazáskor, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mikor fog megjönni, mert ezek a termékek kis helyet foglalnak.
  • Csomagolásuk nincs, ezért nem csörög-zörög a mosdóban cserekor.
  • Utazás során is lehet cserélni a betétet (ugyanúgy, mint az egyszerhasználatosat, de a használt betétet összehajtogatjuk, a patenttal összefogatjuk, és egy PUL anyagból készült tasakba rakjuk, ami nem ereszti ki a folyadékot, és ebben a vízhatlan tasakban lehet tárolni mosásig), a kelyhet pedig ki le lehet öblíteni csapnál.
  • Amint megtanultuk otthon, hogy kell kényelmesen használni a kelyhet, onnantól egyszerű bárhol kicserélni, akár nyilvános mosdóban is.
Az újrahasználható menstruációs termékek higiénikusak?
  • A betétek mosógépben teljesen tisztára moshatóak. Viszont, fontos h öblítőt ne használjunk hozzá, mert az eltömíti a nedvszívó pórusokat.
  • Ráadásul a mosható betét nem egészségkárosító, mint az egyszerhasználatos betét, aminek 90%-a műanyag, valamint kutatások szerint rákkeltő, hormonális zavarokat, bőrirritációt okozó kémiai anyagok vannak benne.
  • A kelyhet kifőzéssel sterilizáljuk, minden menstruáció elején és végén.
  • Aggodalomra semmi ok: a betét természetes anyagból készül, a kehelyben pedig vákuum van, ezért kellemetlen szagoktól mentes élményt biztosítanak.
Válaszd a fenntartható menstruációs termékeket - egészségesek, kényelmesek, megfizethetőek, és közben a környezetvédelem is a kezedben van!

Ha segítségre van szükséged a termékek kiválasztásához, nézd meg ezeket az oldalakat: emilla.me vagy az Eredeti Intimkehely és Mosibetét kérdések és válaszok (csak nőknek) Facebook-csoport.

Hajrá, környezettudatos menstruáció!
Ez is érdekelhet

Környezettudatos menstruáció? – Lehetséges!

Lead kép
Lead szöveg
Menstruáció, havibaj, télapó. Bármely néven is szólítjuk, társadalmi szinten nem vagyunk jók a témáról való kommunikációban. A menstruációt még mindig rengeteg tabu és tévhit övezi, pedig az emberiség körülbelül felét érinti minden hónapban!

Menstruáció tudatosan? – Beszéljünk róla!

Lead kép
Lead szöveg
Október 17-21. között rendezik az Environmenstrual Week kampányt. A korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozunk hozzá, hiszen a fenntartható, környezetbarát menstruációs termékek népszerűsítése, a témával kapcsolatos tévhitek és tabuk eloszlatása a legfontosabb céljaink között szerepel!