Legyél Te is társ a zöldülésben!

Lead kép
csapat
Lead szöveg
Mi minden vár téged a Zöldövezet önkéntes csapatában, és miért érdemes csatlakozni hozzánk? Milyen programok megvalósításának lehetsz részese velünk?
Az Önkéntes Szemle 2022. évi 4. számában kollégáink (Domonyik Annamária, Lászlóné Csobay Krisztina, Német Erika) tanulmánya jelent meg: Hogyan lesz egy zöld civil szervezet „Társatok a zöldülésben”? címmel.

 

Gondoltad volna, hogy a Zöldövezet fennállása óta már több mint ezer önkéntessel voltunk kapcsolatban? Nem is tudnánk máshogy megvalósítani környezet- és természetvédelmi programjainkat, csak lelkes és elkötelezett önkénteseink segítségével! Így tudunk válaszokat és megoldásokat adni a környezettudatos élet kérdéseire és kihívásaira, programjainkat pedig nemcsak megvalósítani, hanem folyamatosan fejleszteni is, a változó körülményeknek megfelelően.

 

Miért legyek környezetvédelmi önkéntes? 

Napjainkban a klímaváltozás jelensége, a biodiverzitás csökkenése és az emberi tevékenység rombolása miatt a környezetvédelem ügye egyre hangsúlyosabb szerepet kap világszerte. Ennek fényében szomorú tény, hogy a környezetvédelmi civil szervezetek önkéntes bázisa az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent…
Aki a Zöldövezet Társulás csapatához csatlakozik, számos különböző feladat közül választhat, így mindenki a tehetségének és kedvének megfelelő munkával vehet részt környezetvédelmi programjainkban!

 

Mi mindenben vehetek részt?

Legnagyobb létszámban a Rendezvényzöldítésben számítunk önkéntesek segítségére, hiszen egy-egy fesztivál vagy sportesemény fenntarthatóbbá tételéhez, a keletkező hulladék begyűjtéséhez és szelektálásához gyakran 30-40 emberre is szükség van!

A Környezeti neveléssel kapcsolatos programjainkban animátorok segítenek kicsiknek és nagyoknak, hogy játékos formában tanulhassanak a hulladékmentes életmódról, és koordinátorokra van szükségünk a céges csapatépítők lebonyolításához is.

Aki inkább az erdőt járva szeretne segíteni, természetvédelmi programjainkhoz csatlakozhat.

De ha valakinek nincs lehetősége személyesen, terepen részt venni a tevékenységeinkben, a háttérből, otthonról is rengeteget segíthet: kiadványok szerkesztésére, adatgyűjtésre, fordítások készítésére gyakran keresünk önkénteseket. Így készülnek szakmai kiadványaink, és a Tudatos Intimhigiénia kampányunk kommunikációs anyagai is, illetve sok esetben a Facebook és Instagram tartalmaink is!

 

Kedvet kaptál? Várunk téged is önkéntes csapatunkban!

Egy rövid kérdőív kitöltésével tudsz jelentkezni, ebből fogjuk tudni, hogy milyen jellegű feladatokba szeretnél bekapcsolódni!
Ezután meghívunk az önkénteseknek szóló Facebook csoportba, ahol mindig láthatod az aktuális felhívásainkat és jelentkezhetsz egy-egy feladatra, programra. 
Ha még sohasem vettél részt hasonlóban: ne aggódj! Bármelyik feladatról is van szó, a Zöldövezet munkatársai és régi motoros önkénteseink részletesen beavatnak a tennivalókba és koordinátorként segítik a munkádat!

Ha az önkéntesként való csatlakozásról részletesen is olvasnál, itt találod az Önkéntes szemle folyóiratban megjelent cikket.