Veganuár – téli zöldség-gyümölcs ötletekkel segítünk!

Lead kép
Zöldségek télen
Lead szöveg
Reméljük, ti is megfogadtátok, hogy 2023-ban sokkal környezettudatosabban és egészségesebben fogtok élni! Most az étkezés terén adunk ehhez egy kis segítséget – kapcsolódva egyúttal a #veganuár kezdeményezéshez, ami arra biztatja az embereket, hogy egy hónapra próbálják ki a vegán életmódot.

Némi fejtörést okozhat a megvalósításkor, hogy télen kisebb a friss gyümölcs-zöldség választék. Mielőtt azonban automatikusan a déli gyümölcsökhöz nyúlnánk, érdemes számba venni a hazai lehetőségeket.

A hazai termékek vásárlása több okból is fontos. Egyrészt az import élelmiszereknek a szállítás miatt nagyobb az ökológiai lábnyoma, másrészt az itthoni termékek vásárlásával a magyarországi termelőket támogatjuk. Azonban itt nem áll meg döntésünk környezetre és hulladékmegelőzésre gyakorolt hatása. Ha előtérbe helyezzük az otthoni főzést  pláne, ha a nyersanyagokat lehetőleg csomagolásmentesen vásároljuk , és amit lehet, komposztálunk, akkor jelentősen csökkentjük az általunk termelt hulladék mennyiségét.

Ha tehát ha gyümölcsre vágysz, az import banán, narancs helyett bátorítunk, hogy válaszd az egészségesebb hazai almát, körtét, ropogtatni valónak pedig magyar diót, mogyorót.

A téli időszakban ezeken kívül leginkább a gyökérzöldségek, káposztafélék kaphatók – a legtöbb hagymaféle, burgonya, édesburgonya, répa, petrezselyem, retek, káposzta, kelkáposzta, brokkoli, karfiol és a sütőtök ilyenkor megtalálható, amikből számtalan finomságot készíthettek reggelire, ebédre és vacsorára is. A szezonális, helyi alapanyagok legjobb beszerzési helye a termelői piac és kosárközösségek.

Vitamindús friss salátának, vagy savanyúságnak készíthettek csalamádét, káposztasalátát, érdemes kipróbálni a fermentálást is! Az egzotikus ízek kedvelői a kimchit is ajánljuk. Ha levest szeretnétek, kipróbálhatjátok a francia hagymalevest, borscsot vagy a krémlevesek végtelen variációját, de számtalan zöldségfasírt vagy zöldségpörkölt receptet is kipróbálhattok.