Mítoszirtó sorozat: Szelektív hulladékgyűjtés

Lead kép
Mítoszirtó sorozat: Szelektív hulladékgyűjtés
Lead szöveg
A Zöldövezet a mítoszirtó sorozatával leszámol a leggyakoribb környezetvédelmi tévhitekkel. Ebben a cikkben a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe!

Egyre többen gyűjtik otthon is szelektíven a hulladékot, azonban van néhány gyakori tévhit azzal kapcsolatban, hogy mit hova és milyen állapotban szabad dobni. Ehhez adunk most egy kis segítséget!

 

1.mítosz: "Minden műanyagból készült vagy műanyagnak látszó tárgy újrahasznosítható."

Gyakori tévhit, hogy minden műanyag tárgy mehet a szelektívbe. Sajnos ez nem így van: csak az 1, 2, 4, 5 számmal jelölt műanyagok újrahasznosíthatók! A számot egy háromszögbe írva találod meg a tárgyakon.

2. mítosz: "A bioműanyagból (pl. PLA) készült termékeket nyugodtan bele lehet dobni a komposztba"

Környezetbarát megoldásnak hangzik a bioműanyag, de valójában az ebből készült étkészlet, pohár, fogkefe, zacskó stb. csak abban az esetben dobható házi komposztba, ha erre külön jelölést találsz. Egyébként a vegyes kukában a helye. Ha lehet, kerüljük a PLA termékeket - bevásárláskor például vigyünk saját zacskót!

3. mítosz: "A hungarocellt nem lehet a szelektív szemetesbe dobni"

Az új szabályozás szerint a sárga műanyagos kukába helyezhető a hungarocell. Nagy mennyiség esetén azonban a hulladékudvarban kell leadni.

4. mítosz: "A chipses zacskó is műanyag, ezért mehet a szelektív műanyag kukába"

Tévedés! A fémgőzölt műanyagokat, mint amilyen a chipses zacskók is, nem szabad a szelektív műanyag kukába dobni. Ha tehetjük, készítsünk inkább házilag rágcsálnivalót, vagy vásároljunk csomagolásmentes boltban!

5. mítosz: "A folpack, celofán és alufólia újrahasznosítható"

Sajnos ezeknek a kommunális kukában van a helye: nm újrahasznosíthatók, az alufólia ráadásul többnyire ételmaradékkal, zsírral szennyezett. Helyett használhatunk mosható csomagolásokat.  

6. mítosz: "A hőpapír (például a boltban kapott blokk) és a kicsit olajos papír is mehet a szelektívbe"

Mindkettő a kommunális kukába való, nem újrahasznosítható. Papír csak tisztán kerülhet a szelektívbe, a hőpapír pedig szintén nem újrahasznosítható.

7. mítosz: "Az elviteles kávéspohár papírból van, mehet a szelektívbe"

Ha valóban papírból lenne, pillanatok alatt átázna a forró folyadéktól. Ezért a papír kávéspohár belseje is hőálló műanyag réteggel van fedve - nem újrahasznosítható. Inkább igyuk meg helyben, vagy kérjük saját, mosható elviteles pohárba!

8. mítosz: "A papírtálca bármilyen állapotban bekerülhet a szelektívbe"

A papírtálca csak akkor mehet a papíros kukába, ha nem szennyeződött zsírral. Az ételmaradékos, olajos tálca nem újrahasznosítható.

9. mítosz: "A konzervdobozokat elmosogatva, teljesen zsírmentesen kell a szelektív kukába dobni"

Elegendő kiöblíteni ezeket, mert a fémgyártásnál a minimális szennyeződés kiég. Ugyan ez igaz az üvegekre is.

 

Ha számodra ezek közül semmi nem volt újdonság, akkor gratulálunk: igazán jól tájékozott, tapasztalt szelektívgyűjtő vagy! Ha pedig volt néhány pont, ami meglepett, akkor legközelebb már biztosan eszedbe fog jutni, mi hova kerülhet!