Zacskómentes Világnap

Lead kép
trash
Lead szöveg
Július 3. a Zacskómentes Világnap, amiről reggel a Jazzy Rádióban is fogunk beszélgetni. Ha azonban nem tudod meghallgatni az adást, ezt a cikket neked állítottuk össze a legérdekesebb információkkal!

Mindössze 25 percig használjuk, de csak több száz év alatt bomlik le, és Európában átlagosan fejenként több száz darabot használunk el évente. Igen, ez az a vékony kis nejlonzacskó, ami annak ellenére, hogy már három éve tilos forgalomba hozni, még mindig megtalálható az üzletek zöldség-gyümölcs és péksüteményes pultjai mellett. 

Az irdatlan mennyiségű műanyaghulladék visszaszorítására számtalan kezdeményezés van világszerte, ezek egyike az egyszer használatos zacskók elleni küzdelem. Két katalán környezetvédelmi szervezet indította el 2008-ban a Zacskómentes Világnapot.

Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a zacskók elképesztő méretű környezetterhelésére ami ráadásul teljesen felesleges, hiszen a kis nejlontasakok könnyen helyettesíthetők, akár bevásárlás, akár tárolás vagy éppen utazás, csomagolás során.

Újra és újra elmondjuk: az újra és újra felhasználás a legjobb megoldás!

A nagyobb városokban található csomagolásmentes boltok erre jó lehetőséget adnak, de akinek nincs ilyen a közelében, az is megteheti, hogy saját szatyorral, kosárral, vagy az otthon már meglévő zacskókkal felszerelkezve indul el az üzletbe. 

A világnapok lényege persze nem az, hogy csak azon az egy napon figyeljünk oda a témára. De az elrettentő számok mellett azt is említsük meg, hogy a Zacskómentes Világnapnak és a hasonló kezdeményezéseknek valódi hatása is van, nemcsak a fogyasztók szokásaira, hanem a törvényhozásra is. Számos EU-s szabályozás mutat ebbe az irányba, például a januártól bevezetett italcsomagolás-visszaváltási rendszer erről még fogunk írni a Műanyagmentes Július során , és 2030. január 1-jétől tilos lesz egyes egyszer használatos műanyag csomagolástípusokat alkalmazni, például a gyümölcsök vagy az adagonként csomagolt fűszerek, szószok apró nejlonjait.

Hallgasd meg a Zacskómentes Világnappal és a műanyagszennyezés problémájával kapcsolatos beszélgetésünket a Jazzyn! (Kattints a képre)

 

Mit tehetsz Te? 

  • Ne használj, ne fogadj el a boltban nejlonzacskót!
  • Használj újrahasználható bevásárlási eszközöket, ételdobozt és újrapoharat és ezt büszkén mutasd környezetednek is!
  • Kövesd a Zöldövezet Facebook-oldalát vagy Instagram-oldalát, és oszd meg a posztjainkat, terjesszük együtt a jó szokásokat!