Az igazi álommeló: kint dolgozni egy napot az erdőben!

Lead kép
dinpi
Lead szöveg
Szikrázó napsütés, gyönyörű téli idő, kipirult, elégedett arcú emberek jöttek le vidáman a budaörsi Farkas-hegyről a december 18-ai évzáró természetvédelmi önkéntes napunk programjának befejeztével. 2023-ban tíz alkalommal tartottunk ilyet, mi nagyon szeretjük, és ez a jellemző az önkéntesekre is, akik általában az élet legkülönbözőbb területeiről verődnek össze ezekre a napokra egy közös cél érdekében. Vagy inkább egy nagy közös segítségnyújtás érdekében, és ugye jónak lenni, jót tenni mindig jó érzés – erről is beszél a természetvédelmi önkéntes programunk vezetője, Kalló Éva, aki 2023 júniusában csatlakozott csapatunkhoz.

 

Mi is ez az egész, milyen feladatokat végeznek itt az önkéntesek? 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársaival közösen élőhelymegóvó munkálatokat végzünk az endemikus gyepfajok védelmének érdekében, melyeket egy „LIFE” elnevezésű európai uniós támogatás keretében szervez a DINPI. Budaörsön a magyar méreggyilok életterének megóvásáért gyérítettünk feketefenyőket, Pilisszentivánon a pilisi len – ami egyedülálló Európában – és egy botanikai ritkaság, a magyarföldi husáng védelmében kökény- és galagonyacserjéket vágtunk ki. Az agresszíven terjeszkedő úgynevezett invazív növényfajok a biodiverzitást csökkentik, ezért szükséges a szakértők által megtervezett élőhelykezelő munka. A sokféleség megőrzésében segítenek a hozzánk csatlakozó önkéntesek.

Hogyan zajlik egy ilyen esemény és milyen eszközökkel? 

A DINPI-s természetvédelmi őrök hozzák az adott élőhelyvédelmi munkához szükséges eszközöket, például ágvágót, metszőollót, kézifűrészt. A Zöldövezet az önkéntes munkához szükséges felszerelést viszi: kesztyűt, elsősegélydobozt, innivalót. Mi toborozzuk és koordináljuk az önkénteseket, a természetvédelmi őrök szakmai irányításával. Velük tervezzük meg és egyeztetjük az időpontot, ők határozzák meg a feladatot, készítik elő a terepet.

növények

 

Hogy érzed, tényleg segítünk nekik? 

Nagyon sokat segítünk, mert nekik erre abszolút nem lenne se idejük, se emberük, pont ezért építették be a pályázatukba az önkéntes programok szervezését. Az ilyen alkalmakkal tíz-húsz ember hathatós előrelépést tud produkálni olyan feladatokban, amelyeket csak kézi erővel lehet elvégezni. 

Vannak kiemelt időszakok, vagy egész évben várhatóak ilyen programok? 

Vegetációs időszakban nem szabad ilyen munkálatokat végezni, ősz vagy tél, amikor tudunk szervezni természetvédelmi önkéntes programokat. 

Mi lesz a levágott növényekkel? 

A Pilis-tetőn például a kivágott kökényeket, galagonyacserjéket felhordtuk egy kijelölt helyre, ahol ágaprítóval össze fogják darálni, és mulcsként hasznosítják. A feketefenyőkből Nagykovácsiban kis gátakat építettünk, hogy lassítsuk a vízlefolyást, illetve Budaörsön úttorlaszok készültek belőlük: olyan ösvényeket zártunk el velük, ahová a kirándulók bejárnak, annak ellenére, hogy fokozottan védett területek. Tulajdonképpen minden hasznosul. 

Kikkel és hogyan működtök együtt ezeken a programokon? 

Céges csapatokkal, iskolákkal és civil önkéntesekkel működünk együtt. Ez egy ingyenes szakvezetett önkéntes program, ami céges vagy iskolai csapatnak is remek lehetőség, akár csapatépítőként is jól funkcionál.

dinpi

 

Főleg ilyen szép időben, mint amilyen volt legutóbb, december tizennyolcadikán. 

Ködben, hóban, szélben is… Jó, szélben kevésbé, de például esőben is nagyon hangulatos kint lenni az erdőben. 

Hogyan lehet becsatlakozni? A cégeknek például mi a teendőjük? 

Annak érdekében, hogy hatékonyan tudjunk segíteni, körülbelül tizenöt-húsz fős csapatokat várunk. A www.zoldovezet.info/kapcsolat oldalon lehet bejelentkezni. Ezután egyeztetjük a konkrét időpontot és az odajutás módját. Mindenben segítséget nyújtunk, hogy már csak hirdetni kelljen „házon belül” az önkéntes programot. 

Kell előképzettség vagy szakértelem hozzá? 

Nem, mert mindent megmutatnak, megtanítanak és elmagyaráznak a DINPI-s kollégák, illetve a Zöldövezet koordinátorai.

dinpi

 

Milyen visszajelzések jönnek a résztvevőktől? 

Nagyon élvezik az önkéntesek, szeretnek kint lenni a jó levegőn, az erdőben, a nap végére ők is megértik, hogy pontosan miben segítjük az őrök munkáját, milyen egyedülálló értékeket próbálunk megóvni, és így beleteszik a maximumot. Ez egy álommunka, kint dolgozni egy napot az erdőben. 

Lehet ezt még fokozni? 

Abszolút van még benne potenciál, hogy a csapat a közös hasznos munkán túl is szerezzen jó élményeket. Sokszor dolgozunk tanösvények mentén, tehát akár túrával is összeköthető a dolgos nap, de kijelölt tűzrakó helyeken bográcsozás vagy piknik is tartható. Sőt most inkább rövid előadásokat szoktak tartani a természetvédelmi őrök a környező természeti értékekről, de ebben is van még lehetőség, például a helyszínen megmutathatják a közeli izgalmas látnivalókat. Volt már olyan céges csapatunk, amelyik másodjára jött vissza, és direkt ugyanarra a helyszínre kérte a programot. Szóval sokkal több is van ebben, mint hogy csak dolgozunk, bár tényleg az is nagyon jó szokott lenni!