"Azért dolgozunk, amiben hiszünk" - Évzáró beszélgetés Andival és Krisztivel

Lead kép
évzáró
Lead szöveg
Applikációt fejlesztenek, flashmobot szerveznek, környezetbarátabbá teszik a világ harmadik legnagyobb sportrendezvényét, szakértőként nemzetközi partnerségekbe hívják őket. A legbüszkébbek mégsem a számokra, hanem az eredmények mögött álló emberekre: a Csapatra, akik szívvel-lélekkel, egymást támogatva dolgoznak a környezetvédelemért. Koller Andival és Csobay Krisztivel, a Zöldövezet Társulás Egyesület vezetőivel beszélgettünk a 2023-as év meglepetéseiről, kihívásairól és sikereiről.

 

Mi volt az év legnagyobb meglepetése a számotokra?

Andi: Az, hogy megnyertük a Visegrádi pályázatot a tudatos intim higiénia projektünkkel, és létrejöhetett a SuPer - Sustainable Period program. Régóta vártunk már erre a lehetőségre, és most egész évben 5 országgal közösen dolgozhattunk a menstruációval kapcsolatos szemléletformáló kampányunkon.

Kriszti: Ahogy készítettem most az év végi összefoglaló posztokat, rácsodálkoztam, hogy mennyi mindent is csináltunk ebben az évben! Ott volt például a tavaszi “Tegyük tisztába a Földet” flashmob a mosható pelenka népszerűsítésére, vagy a Működj Zölden program, ami egy cégeknek szóló, teljesen egyedi környezetvédelmi verseny. Ezeket szinte már el is felejtettem, úgyhogy számomra most ez volt egy kellemes meglepetés :)

 

Személyesen ti hogyan éltétek meg ezt az évet? 

Kriszti: Tavaly nyáron született a kislányom, Bíborka, így akkor kimaradtam a legsűrűbb nyári időszakból, a fesztiválokból, rendezvényekből. Ehhez képest idén rengeteg új és felemelő dolog történt és jó, hogy ezekben megint személyesen részt tudtam venni. Kiemelkedő volt például az Atlétikai VB ünnepi záró eseménye vagy a Kossuth rádiónak adott interjúnk, ahol Andival együtt voltunk.

Andi: Számomra egy hatalmas biztonsági hálót jelentett, hogy idén mindenhol ketten voltunk jelen és Krisztivel együtt csináltuk végig a legmegterhelőbb időszakokat.

 

Milyen új dolgokat csinált idén a Zöldövezet, amit korábban még soha?

Kriszti: Már említettük az atlétikai világbajnokságot, a tavaszi flashmobot és a Működj Zölden! programot, de ami számomra még most is szinte hihetetlen, hogy elkészítettük az ország egyetlen mosipelus applikációját! Ennek a háttér feladatairól kevesebbet kommunikáltunk, de rengeteg egyeztetés és munka van mögötte.

Andi: Amellett, hogy idén is megvoltak a már szokásos rendezvényzöldítések, mint a Paloznaki Jazzpiknik vagy a Kincsem Park eseményei, a szervezetünk kommunikációja is nagyon sokat fejlődött: megújult az arculat, tudatosabb lett a marketing stratégiánk, volt egy eredményes adó 1% kampányunk és az eddigieknél jóval több médiamegjelenésünk is lett.

 

Mik a legnagyobb büszkeségeitek az évből?

Andi: Számomra maga a csapat a legnagyobb büszkeség. Szorosan együtt dolgozó emberek között óhatatlanul vannak összezördülések, de mivel egymást nagyon szeretjük, ezeket mindig meg tudjuk oldani úgy, hogy mindenki számára komfortos legyen.

Kriszti: Gyakran kérdezik tőlem, hogy hol találunk ilyen jó kollégákat. Szerintem a kulcs, hogy azért dolgozunk, amiben hiszünk, ami a szívügyünk, és át tudjuk adni ezt az érzést az új munkatársaknak is.

Andi: A partneri kapcsolatokra is büszkék lehetünk. Remekül megtaláljuk a közös hangot velük és ez rengeteget lendít a munkánkon! Jó látni, hogy ennyire megszerettek minket a cégek, akiknek zöld csapatépítőt szervezünk, vagy épp a rendezvények vezetői. Ezáltal pedig a környezetvédelem ügye is egyre inkább kiemelt helyet kap, a mi elkötelezettségünknek köszönhetően.

 

Mik voltak a “legneccesebb” helyzetek, amiket meg kellett oldani?

Andi: Amikor az egyik munkatársunk, Erika este 10-kor hívott fel, hogy lerobbant a szállító autónk és ottragadt a fesztiválon, ahol épp dolgozott. Szerencsére a helyi tűzoltóság a segítségére sietett, de azért ez okozott pár izgalmas percet nekem… Azt se felejtem el, amikor a Paloznaki Jazzpikniken hirtelen leszakadt az ég, és hatalmas szélben, viharban próbáltunk helyt állni.

Kriszti: Az Atlétikai Világbajnokság számos emlékezetes helyzetet hozott, de most először egy másik emlék ugrott be. Év elején részt vehettünk a Civil Impact által szervezett “Good Impact” eseményen, ami egy szuper bemutatkozási lehetőség volt az új céges programunk megismertetésére. Az utolsó pillanatban derült ki, hogy Andi helyett - aki lábtöréssel feküdt otthon - nekem kell egész nap előadásokat tartanom az érdeklődő vállalati döntéshozóknak. Épp csak visszatértem a szülési szabadságról, úgyhogy nem volt könnyű helyzet!

Andi: Egy konferencián pedig nekem kellett hirtelen beugranom Kriszti helyett, ami csak aznap reggel derült ki - de végül ezt is megoldottuk. Ez is szuper érzés, hogy minden ilyen váratlan helyzetben számíthatunk egymásra és a csapat többi tagjára is!

 

Azt hittem, mindketten az Atlétikai Világbajnokságon végzett rendezvényzöldítő munkátokat fogjátok említeni, ahol a világ 3. legnagyobb sporteseményén összesen majdnem 2 hónapon át dolgoztatok hulladékmegelőzési tanácsadással és szelektívhulladék-mentéssel. Ez a Zöldövezet történetének eddigi legnagyobb kihívása volt…

Kriszti: Igen, az a két hónap fizikailag és lelkileg is iszonyú megterhelő volt. Nehéz volt fenntartani a saját és a kollégáink motivációját ilyen hosszú időszak alatt. Ez egy hatalmas rendezvény volt minden szolgáltatónak és természetesen adódtak nem várt esetek. Így szembesültünk azzal is, hogy mennyi dolgunk van még szakmailag és szemléletformálás terén.

Andi: Engem ilyenkor nagyon frusztrál és bosszant a tehetetlenség, hiszen mi sok mindent látunk már a tervezéskor - mi fog működni, mi nem -, és jelezzük is a szervezőknek, de egy ponton túl ezek nem a mi döntéseink sajnos.

Kriszti: Az viszont igazi győzelem és büszkeség, hogy végigcsináltuk, és a szervezők annyira elégedettek voltak a munkánkkal, hogy még díjat is kaptunk érte! Ráadásul megismertünk sok olyan embert - partnereket, önkénteseket, munkatársakat - akik abban hisznek, amiben mi!

 

Idén is bővült a csapat, új nagyon menő projekteket valósítottatok meg - mi lesz jövőre?

Kriszti: Idén tagjai voltunk egy pályázati konzorciumnak, ahol azt láttuk, hogy a többi szervezet rengeteget tanult tőlünk, akár a megvalósítás, akár a beszámolók elkészítése terén. Számos nemzetközi szakmai munkacsoportnak vagyunk tagjai már évek óta, és annyi tapasztalatunk összegyűlt már, hogy szerintem remekül tudnánk koordinálni egy-egy ilyen szerveződést. Ez lehet egy jövőbeli új iránya a Zöldövezet Társulásnak.

Andi: Igazából 2024 már most elkezdődött számunkra :) Azt hittük, szabadságon leszünk új évig, de annyi izgalmas fejlemény van, hogy folyamatosan projekt terveket, pályázatokat es költség terveket készítünk... Ami fárasztó, de egyben nagyon izgalmas is, és alig várjuk, hogy mi minden lesz belőle 2024-ben!

Andi-Kriszti