Az év legSuPerebb híre a menstruációról!

Lead kép
Super hír
Lead szöveg
SuPer hírünk van a menstruációval kapcsolatban!
Van rá kényelmesebb, olcsóbb és környezetbarátabb megoldás, mint a betét vagy a tampon.
Mi pedig idén hatalmasat léptünk előre abban, hogy ezt a lehetőséget mindenkivel megismertessük! Évértékelő sorozatunkban tudatos intim higiénia projektünk következik.

 

Nagy lehetőségek, új távlatok nyíltak idén a programnak, hiszen elnyertük az International Visegrad Fund támogatását és végre megvalósíthattuk terveinket! A nemzetközi kampány a SuPer - Sustainable periods nevet kapta, és szlovák, cseh, lengyel és ukrán szervezetekkel dolgozhattunk együtt az újrahasználható menstruációs termékek népszerűsítésén, a témával kapcsolatos tabuk ledöntésén!

Itthon úttörőként a témában már 2020 óta foglalkoztunk a fenntartható menstruációval, hogy felhívjuk a figyelmet az ezzel kapcsolatos problémákra: 

  • az elképesztő mennyiségű egyszer használatos műanyag használatára a menstruáció során, melyből azonnal hulladék lesz

  • az egészségkárosító kemikáliák hatásaira, amit az egyszer használatos menstruációs termékek tartalmaznak,

  • illetve a magas árazásra, mely luxuscikké teszi a nők alapvető szükségletét.

Ennek a törekvésünknek adott most hatalmas lökést a SuPer, aminek köszönhetően nemzetközi partnerhálózatunkat is megerősítettük. Így már közösen, együttes erővel, hatékonyabban tudjuk népszerűsíteni a hulladékmegelőzés elvét: a fenntartható menstruáció lehetőségeit és a tudatos intimhigiéniás-eszköz választás fontosságát.

A projekt idei legfontosabb eseményei és eredményei:

  • Készítettünk egy lányoknak, nőknek szóló hiánypótló összefoglaló anyagot a menstruációról, az egyszer használatos termékek negatív hatásairól, az újrahasználható termékek típusairól

  • Népszerűsítjük a hazai gyártókat, webshopokat

  • Workshop anyagot állítottunk össze gimnazisták es felsőoktatási intézmények, női csoportok számára a fenntartható menstruációról

  • Létrehoztunk egy ingyenes social media toolkitet, amellyel bármely ország meg tudja szervezni látványos kampányát a tudatos intim higiénia témájában.

A projekt idei záróeseménye és egyik csúcspontja volt a fantasztikusan sikerült workshopunk - nézzétek csak, milyen visszajelzéseket kaptunk róla! 

“Igazi női energiák szabadultak fel, mindenki megoszthatta a tapasztalatait, amitől még természetessebbé vált. Választ kaptam a kérdéseimre, amik miatt eddig féltem nyitni a fenntartható eszközök felé - most viszont már alig várom, hogy kipróbálhassam őket! Köszi, hogy ott lehettem, szuper, hogy csináljátok!” (Zsófi)

Nem tagadjuk, a SuPer az egyik kedvenc projektünk! Ebben az évben számos kitelepülésen, céges programon is részt vettünk, indultunk erasmus pályázaton a nemzetközi munkacsoportunkkal, és olyan egyedülálló szakmai anyagok birtokában vagyunk, ami alapján szuperül tudjuk majd folytatni a kampányt és az edukációs munkát.

supercsapat

 

Az már csak a hab a tortán, hogy a projektet jelölték az “Év Visegradi Projektje” díjra!!! Nagyon izgatottan várjuk az eredményt!

Hát ez történt nálunk 2023-ban az intimhigiénia projektünkben - büszkék vagyunk az eredményekre! 

És jön a folytatás, fantasztikus dolgok alakulnak, tényleg nagyon lelkesek vagyunk!

Tartsatok velünk továbbra is, mert mint tudjátok: mi vagyunk a Zöldövezet Társulás, társatok a zöldülésben - a menstruáció terén is!

 

Ha Ti is szeretnétek Fenntartható menstruációs workshopot szervezni, keressétek Pankát!