Kutatás a zöldebb fesztiválokért!

Lead kép
kutatás
Lead szöveg
Hiánypótló kutatást indított a Zöldövezet Társulás Egyesület, hogy felmérjék, mennyire tartják környezettudatosnak a hazai fesztiválokat a látogatók, és az igényeket összesítve tudjanak javaslat csomagokat összeállítani a szervezők számára. Az úttörő kezdeményezés gyökeres változásokat hozhat a rendezvények működésében.

 

A Zöldövezet Társulás rendezvényzöldítői tevékenysége már több mint 10 éves múltra tekint vissza. Az akkori rendszernek a a hatékonysága - az újrahasznosításra juttatott hulladék aránya - maximum 30% volt. A Zöldövezet Társulás programja azonban külföldi bevált gyakorlatok és a hazai tapasztalatok alapján folyamatosan fejlődött, így a hulladékmentés aránya az ő tevékenységüknek köszönhetően ma már 60-70% is lehet, ami azt jelenti, hogy a teljes hulladékmennyiségnek 60-70%-a újrahasznosul. Ezt a látványos eredményt a szervezők is örömmel fogadják, és egyre inkább keresik az utat a zöldebb rendezvények irányába. 

“A programunk lelkét az emberek adják, akik velünk dolgoznak. Igazából ez a sikerünk titka” - mondja Koller Andrea, az Egyesület társelnöke. A munkatársak folyamatosan járják a terepet és mentik a menthetőt: begyűjtik és válogatják a keletkező hulladékot, hogy a lehető legnagyobb része kerüljön újrahasznosításra az égetés vagy a lerakás helyett. 

KA

 

A szelektív arány azonban nem az egyetlen mércéje a környezetbarát rendezvénynek: a legelső cél mindig az, hogy az összes keletkező hulladék mennyisége csökkenjen. A Zöldövezet ebben is segítséget ad a szervezőknek, akik az elmúlt évek szemléletformáló munkájának köszönhetően ma már egyre nyitottabban fogadják a tanácsokat. Rengeteg egyszerhasználatos hulladékot lehet kiváltani újrahasználható, mosható termékekkel, és ezeket az intézkedéseket a résztvevők is örömmel fogadják. “Az egyszerhasználatos termékek soha nem lesznek környezetbarátak” - hangsúlyozza Andrea az egyik legfontosabb alapelvüket. 

Hogy pontosan milyen igényeik vannak a fesztiválozóknak, milyen környezetbarát működést látnak szívesen egy rendezvényen és milyen további lépéseket várnak, azt most egy kérdőív segítségével szeretné kideríteni a Zöldövezet. 

Legalább 2000 ember válaszát várják a fesztiválokon zajló szelektív hulladékgyűjtéssel, tisztasággal, újrapoharak használatával kapcsolatos kérdésekre. Ez a rendezvényszervezők felé fontos visszajelzés lesz a törekvéseikről. “Szeretnénk összeállítani egy szakmai anyagot is részükre, a kérdőív eredménye ebben nagy segítség lesz” - teszi hozzá Andrea. 

A kérdőív nemcsak a szelektív gyűjtés témáját érinti, hiszen egy rendezvényen ennél jóval több lehetőség van a környezeti terhelés csökkentésére: a jegyektől, karszalagoktól kezdve a cateringen át a dekorációkig és a tisztítószerek használatáig számos intézkedéssel tehetik zöldebbé a rendezvényt a szervezők. 

A néhány perces kérdőív ezen a linken érhető el: https://www.zoldovezet.info/kutatas  


 

Bővebb információk a kérdőívről és a rendezvényzöldítésről:

Koller Andrea

+36 30 946 9949

sidone.koller.andrea@zoldovezet.info