Filmajánló: Seaspiracy - A fenntartható halászat valódi arca

Lead kép
Seaspiracy
Lead szöveg

Közeledik a nyár és ezzel a tengeri herkentyűk szezonja is. Filmajánló rovatunk következő része viszont minden bizonnyal el fogja venni az olvasó kedvét a tonhalsalátától és a sült rákocskáktól. És pont ezért érdemes megnézni a Seaspiracyt.

 

Műfaj: dokumentumfilm

Téma: greenwashing, túlhalászás és annak következményei 

Kicsiknek vagy nagyoknak: mindenkinek

Miért érdemes megnézni: mert rátereli a figyelmet egy olyan témára, amit a klímaváltozással kapcsolatban nagyon ritkán, ha egyáltalan említenek, pedig közvetlen és nagyon erős hatása van a jövőnkre.

 

Ali Tabrizi oknyomozó dokumentumfilmje arra az egyszerű kérdésre próbál választ adni, hogy mi fenyegeti ma legjobban az óceánjainkat. Bár a műanyag palackokat, szívószálakat, felmelegedést vagy az olajfúrókat is ki lehetne emelni, mint kiderül a filmből, az óceánok, és egyben az emberiség végét is a nem fenntartható halfogyasztás fogja okozni. 

Mintha egy nyomozófilm kellős közepén lennénk, olyan érzés végigkövetni Ali útját, ahogy egyre mélyebbre ássa magát a túlhalászás problémájába. Dokumentumfilm létére a cselekmény gyors és izgalmas, a felfedezések dinamikusan követik egymást, mindig kicsit árnyalva és jobban kibontva a problémát. Minden állítás tudományosan alá van támaszt, olyan tisztán arra mutatva, hogy itt bizony óriási baj lesz, hogy az ember tényleg elgondolkodik, miért nem kiabálnak erről hangosabban, miért nem ez a az első pont a klímaváltozás agendáján, és miért léteznek egyáltalán fenntarthatósági szabványok, ha nem biztosítanak semmit. Erre is választ ad Seaspiracy, miközben körbejárja az illegális halászás, a “bycatch”, a nagyüzemű halászás által okozott társadalmi egyenlőtlenség és a halfarmok problémáját.