Filmajánló: Farkasok népe (Wolfwalkers)

Lead kép
Farkasok népe
Lead szöveg
Rovatunk legújabb részében ezúttal az elmúlt évek egyik - mind tartalmilag, mind esztétikailag - leggyönyörűbb rajzfilmjét ajánljuk.

 

Farkasok népe (Wolfwalkers)

Műfaj: fantasy rajzfilm

Téma: ember és természet kapcsolata

Kicsiknek vagy nagyoknak: mindenkinek

Miért érdemes megnézni: Mert rajzoltsága ellenére segít (újra) beleszeretni a természetbe.

 

Írország, 1650. Bill Goodfellow, hivatásos vadász és lánya, Robyn Kilkennybe érkezik, hogy a férfi segítsen az egyre terjeszkedő város farkasokkal vívott harcában. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, amikor a városi életet egyhangúnak találó Robyn a falakon túl keres magának kalandokat és rövid úton egy új barátra lel, aki fenekestül felforgatja az ő, sőt, a város életét is.

Az egyre unalmasabb, sematikusabb rajzfilm palettán igazi üde színfolt Tomm Moore “Ír Folklór” trilógiájának harmadik felvonása. Amellett, hogy szemetgyönyörködtető rajzolással és nagyszerű zenével rendelkezik, Moore alkotása több fontos-súlyos témát is remekül tart egyszerre kézben. Szülő-gyermek kapcsolatok, választásaink fontossága és persze - amiért helyet kapott ajánlásaink között - a természet, valamint a vele való harmónia fenntartásának fontossága. A filmet nézve ugyanis könnyen feltűnhet, ez nemcsak a modern kor problémája, őseinknek is meggyűlt vele a baja. Robyn története azonban remek inspiráció mindenkinek, aki kiállna a természetért - vagy épp bármi másért, ami fontos neki, amiben hisz.