Csíráztass otthon, egyszerűen - mutatjuk, hogyan!

Lead kép
csíráztatás
Lead szöveg
Itt a tavasz - sokak számára a tavaszi fáradtság ideje. Az energiaraktáraink már nagyon vágynak a friss zöldségekre, gyümölcsökre. Bár lassan kibújnak a saláták, mutatunk rá ötletet, hogyan dobjuk fel zsenge vitamindús zöldekkel az étkezéseket!

 

Már több boltban megjelentek olyan csomagolt idénygyümölcsök, mint az eper vagy a málna, ami még Magyarországon nem terem. Ezek nagy része importból származik, másik része üvegházakban termett, melyek energiafogyasztása óriási a téli hónapokban. Ráadásul nejlonba csomagolva árulnak 5-6 szem gyümölcsöt - az áráról már nem is beszélve…

Hogyan töltsük fel akkor környezetbarát módon a vitaminraktárunkat?

Együnk csírát!

Furcsán hangzik? 

Pedig ezek az apróságok nemcsak tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal, hanem finomak is!

Ehetjük szendvicsekhez, keverhetjük salátába, feldobhatjuk vele a különböző mártogatósokat, szendvicskrémeket. Belekeverhetjük levesbe, főzelékbe, fogyaszthatjuk köret vagy savanyúság helyett, sőt akár magában is csemegézhetjük.

Sőt, a legjobb, hogy otthon magunknak készíthetjük el!

A csíráztatás nem igényel sokféle kelléket. Szinte minden étkezési növényt lehet csíráztatni, például retket, zsályát, lencsét vagy a borsót is. A bioboltokban vagy a kertészeti boltokban, sőt a csomagolásmentes boltokban is rengetegféle csíráztatásra alkalmas magot vásárolhatunk.

A csíráztatás nem ördöngösség, kezdőknek is jó szívvel ajánljuk. Nem szükséges hozzá különböző csírázató edényeket beszerezni, csak az a fontos, hogy kizárólag csíráztatásra alkalmas magokkal próbálkozzunk.

Amire szükségünk lesz: 

  • 1 db befőttes üveg
  • 1 db gumigyűrű
  • 1 akkora darab géz, amivel be tudjuk fedni az üveg száját

Tegyük az üvegbe a választott magokat, fedjük le az üveg száját a gézzel és rögzítsük a befőttes gumival. Engedjük tele vízzel, majd pár óra elteltével öntsük le róla a vizet. Mossuk át alaposan, majd az üveget kicsit megdöntve szájával lefelé helyezzük el a mosogató tálcán. Így a nedves magok rá tudnak tapadni az üveg falára.

Ezután már nem kell a magokat tovább áztatni, csupán minden nap legalább egyszer át kell őket mosni.

Minden magnak eltérő a csírázási ideje, ezért kezdőknek nem érdemes keverékkel próbálkozni. 

Ha gondosan naponta átmossuk a csírákat, akkor egy pár nap elteltével már fogyaszthatjuk is az igazán ízletes vitamin bombákat!