Kóstolj bele Működj Zölden! programunkba!

Lead kép
működj zölden
Lead szöveg
Hamarosan kezdenek az első zöldülők, hiszen március 1-jén megnyílik a Működj Zölden! program webes felület, ahol a szorgos csapatok feljegyezhetik heti aktivitásaikat. Ha ti is vállaljátok a kihívást, csatlakozzatok cégetekkel, még egészen április 1-ig tudtok jelentkezni a post végén található linken! A játékos feladatok keretében megtanulhatjátok, hogyan tehetitek zöldebbé munkahelyeteket! A program 4 hétig tart, amely során számos fenntarthatósággal kapcsolatos témakörrel ismerkedhettek meg (energia, hulladék, étkezés és papír) egyéni vagy csapatos feladatok teljesítésével. Hogy fokozzuk az izgalmakat, a 4 hét leteltével a legjobban teljesítők ajándék csapatépítőt is nyerhetnek a Zöldövezettől! Kóstolóként olvassátok el, milyen kihívásokra számíthattok étkezés és papír témában!

 

Amikor fenntartható irodai működésről beszélünk, kevesen gondolnak először az étkezésre, pedig a lenti pár változtatással is már lényegesen tudjuk csökkenteni munkahelyünk ökológiai lábnyomát:

  • Magyarországon a Duna kavicságyának és a parti szűrésű kutaknak köszönhetően nagyon jó minőségű a csapvíz, ezért nincs szükség palackozott vízre az irodában. Legyen nálatok saját kulacs, a megbeszéléseken, rendezvényeken pedig készítsetek be pár vizes kancsót üvegpoharakkal.
  • A kávé megkerülhetetlen fogyó cikke bármely munkahelynek, ezért kapszulás helyett célszerű szemes vagy darált kávét használó kávégépet beszerezni. Környezetbarát és gazdaságos egyben.
  • Nem kell azonnal vegán életmódra kapcsolni, de a környezet érdekében próbáljatok meg több húsmentes opciót bevezetni a kantinban és több olyan napot tartani, ahol nem fogyasztotok állati eredetű ételeket. A kereslet alakítja a kínálatot, szóval minél több vega étel fogy, abból fognak többet készíteni a menzán ;) Fun fact, ha tíz évig tartotok heti egy húsmentes napot, kb. 1 tonna szén-dioxidot spóroltok meg a környezetnek.

A fenti kihívások közül lehet van olyan, amit nehezebb rögtön átvinni egy munkahelyen személyes preferenciák, ízlések miatt. Végső soron nehéz lemondani egy jól bevált kapszulás kávéról, vagy sokak kedvencéről, a rakott krumpliról. A lenti papírral kapcsolatos tippeknél viszont garantáltan nem lesznek ilyen dilemmák.

  • Gyűjtsétek szelektíven a papírt és figyeljetek arra, hogy csak tiszta, újrahasznosítható hulladék kerüljön a gyűjtőbe. Ne dobjatok bele szennyezett (pl. zsíros) papírokat, hőpapírt, elviteles „papírpoharakat” (műanyagot tartalmaznak), illetve használt egészségügyi papírokat (pl. használt papír zsebkendő).
  • Ha csak aláírás céljából nyomtatnátok ki egy dokumentumot, ne tegyétek: használjatok inkább digitális aláírást! Ezzel nemcsak papírt, de rengeteg időt és felesleges postai kört is meg lehet spórolni.
  • Ha pedig nagyon muszáj nyomtatni, nyomtassatok fekete-fehérben, kétoldalasan, minél keskenyebb margóval.

Ha még többet szeretnétek megtudni arról, hogy hogy működhetnétek fenntarthatóbban, akkor jelentkezzetek a Zöldövezet Társulás „Működjetek Zölden!” programjára április 1-ig:

http://zoldovezet.info/form/ceges-regisztracio