Filmajánló: Jóreménység-sziget

Lead kép
Jóreménység-sziget
Lead szöveg
A Jóreménység-sziget az eddigi filmekhez képest kicsit kilóg a sorból – hisz egy 2022-es független magyar nagyjátékfilmről van szó, amit az ajánlók a kalandfilm, dráma kategóriába sorolnak. Valójában azonban az alkotás természetfilmes értékei felülmúlják a cselekményt, így azt gondoltuk, méltó helye lehet környezeti témájú filmajánló sorozatunkban!

 

A Jóreménység-sziget cselekménye valós eseményeken alapul. 2020-ban elkezdődik a Covid-járvány, ezért a főszereplőnk, Dimi, önkéntes karanténba vonul egy különleges helyre – a Tisza-tóra, egy világtól eldugott szigeten található kis kunyhóba, amit még az édesapjával kezdett építeni, ám az apa halálát követően már hét éve nem járt a helyen.

Az ember elmerül a természetben, rálel a maga teremtette boldogságra, és önmagában végre elengedi az apa miatti nehéz érzéseket – mindezt szemet gyönyörködtető természeti képekkel ábrázolva, egészen különleges, újszerű módon bemutatva a Tisza-tó flóráját és faunáját, és az ember alkotóerejét ebben a nomád környezetben. Sőt: annak érdekében, hogy a természet hangjai minél valódibbak és hangsúlyosabbak lehessenek, a rendező a forgatás után egy évvel külön visszament a helyszínre hangfelvételeket készíteni.

A film legnagyobb erőssége a bámulatos képekben rejlik, az operatőri munka fantasztikus, az embernek hirtelen kedve támad biciklire pattanni és bejárni ezt a csodás tájat. Dimi menekül önmaga és a saját problémái elől, ezért teremt magának egy világot – egy olyan helyzetben van, amire könnyen ráismerhetünk önmagunkra. Én személy szerint másfél hónapja láttam a filmet, de nagyon sok érzelmet felkavart bennem, amik még nem csillapodtak le – ezért sokat gondolok erre az alkotásra.

Olyanoknak ajánljuk a filmet, akik egy lassan folyó, személyes történetre vágynak, szép képekben szeretnének gyönyörködni és elmerülni a természet gyógyító erejében.


A rendező Ljasuk Dimitrynek magyar-ukrán független filmes, környezetvédelmi aktivista. Környezetvédelmi kisfilmjei után A Jóreménység-sziget az első nagyjátékfilmje. Eddigi legismertebb alkotása, A Tisza nevében című 2021-es dokumentumfilmje elnyerte a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját.

(Kép forrása: Ljasuk Dimitry, ilovetiszato.hu)