Működj Zölden! - de hogyan?

Lead kép
működj zölden
Lead szöveg
A te munkahelyed nevezett már a „Működj Zölden!” programunkra? Cégeknek szóló programunk célja a munkatársakkal együttműködve az irodai mindennapok kizöldítésére, a környezettudatos élet elsajátítása. És hogy tétje is legyen a csapatok közti versenynek: a legjobban teljesítők egy élvezetes csapatépítő napot nyerhetnek a Zöldövezettől! A program négy hétig tart, ami alatt az energia/közlekedés, hulladék, étkezés és papír témaköröket járjuk körbe, egyénileg és csapatként teljesíthető feladatokkal. Ízelítőként ma az energia/közlekedés és a hulladék kihívásokról lesz szó!

 

Egy kis odafigyeléssel és megfelelő energiahatékonysági intézkedések bevezetésével akár 18-25%-kal csökkenthetjük a felhasznált energia mennyiségét a munkahelyünkön - ráadásul ezek a tippek az otthonunkban is használhatóak!

  • Világítás: amikor csak lehet, engedjétek be a természetes fényt, az időszakosan használt helyiségekben pedig használjatok mozgásérzékelős lámpákat!
  • Fűtés/hűtés: ha csak 1 fokkal lejjebb tekeritek a termosztátot, azzal akár 8%-kal csökkehet az energiafelhasználás! Nyáron ne hűtsétek túl az irodát, inkább árnyékolással tartsátok kint a hőséget - 5-8 foknál nagyobb hőmérséklet különbség a kintihez képest nem csak energiapazarló, hanem egészségtelen is.
  • Mérjétek fogyasztásmérővel, hogy mekkora bizonyos eszközök energiafogyasztását kikapcsolt, standby üzemmódban és bekapcsolt állapotban és vessétek össze ezeket az értékeket. Garantáltan meg fogtok lepődni!

 

A „Hulladék” kihívás jelmondata: „A legjobb hulladék az, amit nem termelünk meg” 

Hogyan valósítható meg ez a munkahelyen?

3 tipp, amire talán eddig nem gondoltatok:

  • Irodaszerekből válasszatok újratölthető termékeket.
  • Csak a legszükségesebb esetben nyomtassatok, nézzetek utána, hogy mely esetben váltható ki az aláírás digitális hitelesítéssel!
  • Érdemes az irodában ételhordót, elviteles poharat, vászontáskát tartani, így ha elhozzuk a reggelit, ebédet, kávét nem termeltünk újabb hulladékot az elviteles dobozzal, pohárral.

Ha ezekről többet szeretnétek tudni, jelentkezzetek a Zöldövezet Társulás „Működjetek Zölden” programjára április 1-ig: http://zoldovezet.info/form/ceges-regisztracio