A szelektív hulladék útja

Lead kép
A szelektív hulladék útja
Lead szöveg
Bár nagyon sokat beszélünk arról, hogy mit és hogyan kell szelektíven gyűjteni, arról már kevesebb szó esik, hogy a külön válogatott hulladék pontosan hova kerül és hogyan hasznosul újra. Mit hasznosítanak ténylegesen újra? Ezekre a kérdésekre igyekszünk röviden választ adni, miközben végigjárjuk a szelektív hulladék útját itthon.

 

1. állomás: begyűjtés

Az újrahasznosítás első megállója a hulladékok begyűjtése, ami többféleképpen is történhet, attól függően, hogy az ország melyik régiójában vagyunk. Van, ahol házhoz menő gyűjtés van, tehát a (társas)házban van külön szelektíves kuka. Máshol zsákban viszik el a szelektíven gyűjtött hulladékokat. Továbbá van, ahol hulladékszigetekre vihetjük a külön gyűjtött, hasznosítható hulladékokat. A fővárosban a szelektív hulladékokat, háznál két edénybe gyűjthetik a lakosok, külön papíros, illetve műanyagos/fémes kukákba, minden egyebet pedig (elemet, üveget stb.) a város néhány pontján megtalálható hulladékszigeteknél illetve, hulladékudvaroknál tudják leadni. Bár kevesen tudják, Budapesten létezik két, a közszolgáltató által üzemeltetett szemléletformáló és újrahasználati központ is, amik régi, de még használható bútorokat, könyveket és egyéb tárgyakat vesznek be és adnak tovább. Lényegében titkos second-hand shopként működnek :)

 

2. állomás: válogatás

Miután a szelektív hulladékokat összegyűjtötték, válogatóközpontokba viszik, ahol először egy dobrosta segítségével leválasztják a kisebb frakciókat, utána részben gépekkel, részben kézi erővel különválogatják a különböző hulladékfajtákat. A konzerves dobozokat például mágneses szeparátorral szedik le a sorról, míg a papír és a műanyag úgynevezett válogatókabinokba kerül, ahol típusonként szétválogatják őket. A válogatóközpontokba beérkező hulladéknak csak egy részét tudják frakcionálni. Ez részben azért van, mert a szelektív kukákba sokszor olyan dolgok is kerülnek, amik nem oda valók (pl. zöldhulladék, ételmaradék, stb.), a szennyezett szelektív hulladékkal gazdaságilag nem éri meg foglalkozni, illetve nem minden szelektíven gyűjtött  hulladék újrafeldolgozására van kapacitás - azokat a hulladéktípusokat válogatják csak külön, amiknek az újrahasznosítása gazdaságos. Ilyenek például a PET palackok, fóliák, illetve vastag falú műanyag flakonok. Minden más anyag (műanyag esetén akár 40-50%-a a hulladéknak) sok esetben energetikai hasznosításra a hulladékégetőbe kerül, vagy a hulladéklerakóba, attól függetlenül, hogy újra lehetne hasznosítani azokat. Mit tehetünk mi ennek megváltoztatására? Mivel gazdasági folyamatokról van szó, a kínálat diktálja a “piacot”, vagyis, ha elég nagy mennyiség jelenik meg a válogatóközpontokban egyfajta hulladékból, akkor egy idő után megéri majd azokat is különválogatni. Így továbbra is bátorítunk a precíz szelektív gyűjtésre, mert a már megtermelt hulladékok kezelésére az újrahasznosítás a legjobb opció!

 

3. állomás: újrahasznosítás

Miután megtörtént a válogatás, a ténylegesen újrahasznosítható hulladékot bebálázzák, értékesítik és így jutnak el a részben újrafeldolgozókhoz, amelyek új életet adnak a szelektíven gyűjtött hulladékoknak. Van olyan hulladékfajta, aminek újrafeldolgozása itthon is megoldott (pl. papír, műanyagkupak), de van, aminek az újrahasznosítása annyira bonyolult folyamat, hogy kevesen vetemednek csak rá (pl. tetrapack esetében hozzánk legközelebb Lengyelországban). Lengyelországba utaztatni a hulladékot pedig nemcsak a kilométeróra állását, hanem az ökológiai lábnyomot is növeli.

Az újrahasznosításnál jobb megoldás a hulladékok keletkezését csökkenteni, azaz MEGELŐZNI!

A már megtermelt hulladék szelektív gyűjtése mégis fontos, mert a lerakásért és/vagy égetésért nagyobb árat fizetünk az egészségünkkel és környezetünkkel.

Van hova fejlődnünk a szelektív hulladék gyűjtésében és feldolgozásában is, és nemcsak magunkhoz képest. Magyarország újrahasznosítási rátája az EU legtöbb országától jelentősen elmarad: 2020-ban 22,2% volt a németek 47,8% és a dánok 35,6%-ához képest. Mindenesetre nem kell csüggedni. Az infrastruktúra rendelkezésre áll, mindössze több edukációra és ösztönzésre van szükség ahhoz, hogy a lakosság nagyobb része aktívan részt vegyen a szelektív hulladékgyűjtésben, és hogy aztán a válogatás is egyre gazdaságosabbá váljon. 

 

Tudtad? Mi is szelektíven gyűjtünk! Rendezvényeken szervezünk szelektív hulladékgyűjtési programot és menedzseljük az egész folyamatot. Tudj meg többet itt: zoldovezet.info/rendezvenyzoldites