Filmajánló – Okja

Lead kép
okja
Lead szöveg
Folytatjuk filmajánló rovatunkat, amiben természetvédelemmel kapcsolatos filmeket mutatunk be. Kivételesen nem egy vidám karácsonyi filmmel készültünk, hanem egy akciódús greenwashing szatírával, a koreai-amerikai gyártású Okjával.

 

Műfaj: akció, dráma
Téma: greenwashing
Kicsiknek vagy nagyoknak: nagyoknak (16+)
Miért érdemes megnézni: Bár lehet nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését a karikatúrának tűnő karakterek és a sötétebb jelenetek miatt, a történet egy nagyon tiszta képet ad az állatbántalmazás és a greenwashing problémájáról, sok-sok akcióval körítve! 

A film egy nagyszabású kísérletről, vagy, ahogy a filmben hívják, tenyésztési projektről szól, amit a magát újragondoló Mirando cég indított és aminek célja egy olyan szupermalac kitenyésztése, aminek tartása nemcsak környezetbarátabb, de kevésbé energiaigényes is, mint a mostani sertéseké – egy tökéletes megoldás a Föld túlnépesedő társadalmának ellátására. Legalábbis annak tűnik, amíg a Koreában nevelt szupermalacot, Okját vissza nem veszi a vállalat az addig őt nevelő farmertől és unokájától, és fény nem derül a cég színfalak mögötti tevékenységeire. 

A film tele van szolidan elhintett, de annál ironikusabb pillanatokkal. Ilyen például, amikor a projekt bemutatásánál a cégvezetőt játszó Tilda Swinton mögött egymás után jelennek meg a cégek által közkedvelten használt greenwashing kifejezések, mint a  „természetes,  környezetbarát vagy  GMO-mentes. De az is beszedésen hat, amikor a Mirando szöuli szürke, hideg és mindenféle természetes fénytől mentes irodájának lobbijában az egyetlen zöld folt a cég logójában lévő fa…

Bong Joon Ho rendezőhöz híven a film nem ódzkodik a nyers, olykor brutális jelenetektől, így csak azoknak ajánljuk a filmet, akiknek bírja az ilyeneket a gyomra!