Halottak napja – meghitt emlékezés környezettudatosan

Lead kép
gyertya
Lead szöveg
Közeledik a Halottak napja, ennek alkalmából megosztunk veletek néhány ötletet, amivel nemcsak környezettudatosabbá, de meghittebbé is tehetjük a hosszúhétvégét és az emlékezést.

 

  • Először is, ha tehetjük, hagyjuk otthon az autót! Sokaknak csak ilyenkor van ideje meglátogatni elhunyt szeretteit, így az utakon jóval nagyobb a forgalom, mint általában. Hogy elkerüljük a dugót és kevésbé szennyezzük a környezetet, válasszuk inkább a tömegközlekedést, vagy beszéljünk össze a tágabb családdal, hogy egyszerre, kevesebb autóval menjünk ki a temetőbe. Ezzel nemcsak a környezetet tudjuk kímélni, de a családot is összehozhatjuk.
     
  • Érdemes azt is meggondolni, hogy milyen virágot viszünk ki a sírra. Bár a műanyag csokrok hosszabb életűek, mint a frissen vágottak, az ökológia lábnyomuk jóval nagyobb. Ha frisset veszünk, figyeljünk arra, hogy a virágok ne utazzanak messziről és szezonálisak legyenek. A krizantém és az őszirózsa például itthon termesztett, hidegtűrő, kevés törődést igénylő, de annál szebb virágok.
     
  • Ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor ültethetünk is a sírra. Ősszel ültethető virág például a krizantém és az árvácska, amelyek kevés gondozással is évekig szépek maradnak.
     
  • Vihetünk ki saját készítésű koszorút: ehhez jól jön az erdei kiránduláson gyűjtött toboz, különböző bogyók, termések.
     
  • Gyertyát önteni vagy mártani is tudunk házilag, akár maradékokból, a korábbi mécsestartókat pedig újrahasználhatjuk.
     
  • Szép mécsestartó készülhet befőttesüvegből is, amit festhetünk, díszíthetünk - pénztárcakímélő megoldás, ráadásul biztos, hogy egyedi lesz! A készülődésbe így bevonhatjuk a gyerekeket is, ami jó alkalmat teremthet arra, hogy beszélgessünk velük erről a nehéz témáról, együtt emlékezzünk az elhunytakra.
     
  • Végül pedig, ha nagyon tudatosak vagyunk, akkor a petróleumbázisú paraffin gyertyák helyett használhatunk méhviaszból készültet, ami mind az egészségnek, mind a környezetnek jobbat tesz.