Csomagolásmentesítés – lépésről lépésre!

Lead kép
Bálint
Lead szöveg
Ma van a csomagolásmentes világnap!

Pontosan tudjuk, milyen nehéz elhagyni régi szokásokat - a hulladéktermelés területén is. Ráadásul a hétköznapokban szinte észre sem vesszük, mennyi mindent vásárolunk (műanyag) csomagolásban - amit egy kis odafigyeléssel és tervezéssel kiválthatunk környezetbarát alternatívával! Most ehhez adunk ötleteket, hogy lépésről lépésre csökkenteni tudd otthon a kommunális- és a szelektív hulladék mennyiségét is!

 

 1. Kuka-ellenőrzés

  Nézd át a szemeteseidet! A kommunálisba is pillants bele, a szelektívet pedig úgyis külön gyűjtöd már… igaz? Ne feledd, a szelektív esetén is az a cél, hogy minél kevesebb hulladékot termelj!

   
 2. Listázz!

  Írd fel tételesen, hogy mi mindent találtál! Külön jelölheted is azokat, amikből a legtöbb hulladék összegyűlt nálad. Tejesdoboz? Felvágottak, sajtok műanyag csomagolása? Tojástartó? Kiürült flakonok? Zöldség- vagy tojáshéj, szalvéta, kávézacc? Joghurtos, tejfölös doboz?

   
 3. Terepszemle

  Sétálj körbe a lakásban, és írj hozzá a listához mindent, amivel rendszeresen hulladékot termelsz! Különösen a fürdő és a konyha környékén bukkanhatsz ilyenekre: tusfürdős- és samponos flakonok, pipereholmik, tisztítószeres edények, zacskóba csomagolt élelmiszerek (rizs, tészta, stb.), műanyagban árult élelmiszerek…

   
 4. Gondold újra!

  Menj végig egyesével a listán és mindegyik mellé írd oda, hogy mivel, hogyan tudnád kiváltani! 
   
  • Mit tudsz csomagolásmentesen vagy betétdíjasan beszerezni?
  • Mi az, amit kiválthatsz környezetbarát alternatívával?
  • Minek van újrahasználható verziója az eldobható helyett?
  • Mit tudsz házilag elkészíteni a készen vett, csomagolt helyett?
  • És főleg: mi az, amire egyáltalán nincs is szükséged?
    
  Egy kis segítség az ötleteléshez!
   
  • A piacokon sok mindent megvehetsz a magaddal vitt tárolókat használva: tojást, kimért tejet és tejtermékeket, sajtot, zöldség-gyümölcsöt, magvakat.
  • Egyre több helyen található csomagolásmentes bolt, ahonnan a rizstől a száraztésztán át az ecetig és a tisztítószerekig mindent műanyagmentesen, a meglévő edényeidet, dobozaidat újrahasználva tudsz hazavinni.
  • A tisztítószerekről egy külön posztot tervezünk hamarosan, de az biztos, hogy az ecet és a szódabikarbóna szinte mindenre képes, így felesleges különböző drága és szennyező, műanyag flakonos vegyszert megvenned.
  • Tisztálkodáshoz szappannal, szilárd samponnal válthatod ki a flakonokat.
  • Papír törlőkendő, szalvéta, arctisztító korong – mind-mind kiváltható mosható verzióval. És igen, az eldobható menstruációs termékek helyett is választhatsz mosható betétet, kelyhet, menstruációs bugyit.
  • Joghurtot, tejfölt házilag is egyszerűen készíthetsz a bolti műanyag poharas helyett.
  • Komposztálj! Erről a témáról is fogunk még írni, mindenesetre tudd, hogy városlakóként sem kell feltétlen lemondanod a lehetőségről! Ha pedig saját kerted van, akkor eddig sem volt kérdés, hogy hova kerül a komposzt… de ha mégis: sosem késő elkezdeni!

   
 5. Tervezz!

  Ha nagyon sok kiváltani való hulladékod van, nyugodtan haladj lépésenként! 
  Egészítsd ki a listádat azzal, hogy milyen változtatásokat tudsz vállalni már ezen a héten, mi az, amit a következő hónapban fogsz bevezetni, vagy esetleg csak egy fél év múlva tartod reálisnak.
  Nézz utána a lehetőségeknek: mit honnan tudsz csomagolásmentesen beszerezni, van-e ilyen üzlet a környékeden, mikor tudnád beiktatni a piacozást, mit tudsz akár már most elkészíteni házilag…

   
 6. Ellenőrizz!

  Egy hét múlva menj végig újra a listádon és ellenőrizd, hogy mi mindent tudtál megvalósítani! Kevesebb lett a hulladékod? Lassabban teltek meg a szemeteseid? Mi mindent sikerült környezetbarát alternatívával kiváltanod? 
   

Ha van kedved, oszd meg velünk a sikerélményeidet! 
Ha pedig kérdésed van, keress minket bátran, szakértő kollégáink szívesen segítenek!