Élelmiszermentős tippek otthonra

Lead kép
kidobott étel
Lead szöveg
Ma van az élelmiszer-pazarlás elleni világnap!

Az ENSZ adatai szerint az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszerek körülbelül egyharmada (!) kerül kukába! Ennek felét még a polcokra kerülés előtt, a másik felét a boltokban vagy otthon dobjuk ki.

Szeptember 29. az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem nemzetközi napja, ezért összeszedtünk pár hasznos tippet, amikkel csökkentheted a kidobott élelmiszerek arányát otthonodban.

 

Az első és legfontosabb, amit tehetsz, hogy mindenből csak annyit veszel, amennyire szükséged van. Írj bevásárlólistát és tervezd meg a heti főzéseket, így kisebb lesz az esélye annak, hogy valamit időn belül nem fogsz tudni elfogyasztani. Ez alól kivétel, amikor szezongyümölcsökből, -zöldségekből veszel egy nagyobb mennyiséget lefagyasztásra, hogy szezonon kívül is élvezhesd őket.

Ha a bevásárló lista és pontos tervezés mégsem segített, és több étel maradt, mint amennyit meg tudsz enni, gondolj először a fagyasztóra. Minden készétel, a legtöbb zöldség, gyümölcs, fűszernövény, péksütemény, (némely) sajt, vaj, tojás, és hús is eláll a fagyasztóban. Néhány általános szabály, hogy 1) mindent max szobahőmérsékleten, lehetőleg frissen fagyasszunk le 2) ami, már egyszer felolvadt, azt ne tegyük vissza a fagyasztóba, és 3) lehetőleg légmentes csomagolásban tároljuk az ételeket. 
Ezen az oldalon részletes tippeket találhatsz arról, hogy egyes élelmiszereket hogyan tárolj a hűtőben és fagyassz le.

Ha elszámoltad magad a főzéssel és nem szeretnéd/tudod lefagyasztani az ételt, jelentkezhetsz a Budapest Bike Maffia ételmentő projektjéhez adományozóként. Nemcsak az élelmiszert tudod így megmenti, hanem rászorulókon is tudsz segíteni egy pár finom falattal. 

Az előző pontoknál arról beszéltünk, hogy mit tehetsz friss ételek megmentésére, de akkor sem kell pánikolni és ételt kidobni, ha valami már pár hetes/hónapos és kezd száraz vagy fonnyadt lenni. A kókadó, puha zöldségeket tedd jeges vízbe 5-10 percig, hogy visszanyerjék frissességüket. A már száraz kenyér pedig tökéletes pirítósnak vagy krutonnak salátákba és krémlevesekbe.

Azt is érdemes megnézni, hogy az élelmiszer csomagolásán fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési dátum van feltüntetve. Ha minőségmegőrzés idő szerepel a termékeken, akkor a dátum után sem kockázatos fogyasztani őket abban az esetben, ha bontatlan csomagolásban, az előírások szerint tároltad őket.

Végül pedig, éttermek, kávézók vagy pékségek élelmiszer pazarlását is tudod csökkenteni a Munch applikációt használva! Az el nem adott, de jó minőségű (és ráadásul kedvezményes) termékek megvételével nemcsak a környezetedet segítheted, hanem pénzt is spórolhatsz! Ha pedig külföldön nyaralsz, dolgozol, vagy tanulsz, használd a Too Good To Go élelmiszermentő appot.

Ha ismertek más élelmiszermentő ötleteket, hasznos oldalakat, osszátok meg velük bátran!