Hulladék helyett lehetőség! – 3. rész

Lead kép
szelektív hulladékgyűjtés
Lead szöveg
Ha a feleslegessé vált tárgyakat, csomagolóanyagokat már nem tudjuk újra felhasználni, akkor fontos, hogy szelektíven gyűjtsük, azaz a megfelelő szelektív hulladékgyűjtő edénybe dobjuk. Folytatjuk „hulladékos” sorozatunkat: lépésről-lépésre átvesszük a legfontosabb tudnivalókat, így ha most szeretnél belevágni az otthoni szelektív gyűjtésbe, mindenképp tarts velünk!

 

Először vegyük át, hogy milyen tárolók állnak a rendelkezésünkre és mibe mi dobható!

  • A kék gyűjtő a papírhulladék helye. 
  • A sárga gyűjtőbe a műanyaghulladék kerül. Mivel sokféle műanyag van, ezért figyelni kell arra, hogy mi gyűjthető szelektíven. Ez a gyűjtőedény oldalán megtalálható.
  • Az üveget általában külön hulladékgyűjtő szigeteken elhelyezett tárolóba gyűjthetjük, a színes üvegeket a zöldbe, a fehér üvegeket a fehérbe. Mielőtt a gyűjtőbe dobod csavard le a fedelet vagy a kupakot, ide csak az üveg kerül!
  • A fémhulladékot a szelektív gyűjtőszigetek szürke színű gyűjtőibe kell tenni, illetve ha társasházban élsz, a sárga gyűjtőbe, mert a műanyaggal együtt szállítják el.

Eddig egyszerű, de mi dobható az egyes szelektív konténerekbe, és mi nem? Igyekeztünk minden, a háztartásban keletkező hulladékot felsorolni, de ha kérdésed marad, bátran írd meg kommentben!

  • A kék konténerbe mehet minden, ami papír: újságok, magazinok, szórólapok, összevágott kartonpapír, tiszta papírcsomagolás. Viszont nem dobható bele semmilyen vegyszerrel vagy élelmiszer-maradékkal szennyezett papír csomagolóanyag, egészségügyi törlőkendők, pelenkák és a betétek sem!
  • A sárga, műanyagos konténerbe a (kilapított) PET palackok, a PP jelzésű kiöblített joghurtos és tejfölös poharak, egyéb PP termékek, a HDPE jelzésű flakonok, mint például a tusfürdős, mosószeres flakonok. De nem dobhatsz bele CD-t, DVD-t, fogkefét, hungarocellt, vegyszerrel vagy zsírral szennyezett flakonokat, dobozokat! A 7-es jelzésű „egyéb” műanyag-kategóriába sorolt csomagolóanyagok sem kerülhetnek ide, ilyenek pl. a bioműanyagból készült poharak, evőeszközök, ezeknek sajnos a vegyes gyűjtőben a helyük.
  • Ügyeljetek a tejes- és a gyümölcsleves dobozokra (italos kartonok)! Ezeket az adott szabályozás szerint vagy a kék vagy a sárga konténerbe kell elhelyezni, nézzetek utána a lakóhely szerint illetékes hulladékkezelő társaságnál, hogy ők hova kérik!
  • A színes illetve fehér üveges konténerbe a sörös és boros üvegek, befőttes üvegek, üdítős üvegpalackok kerülhetnek, tető nélkül. Viszont ablaküveg, villanykörte, lámpabúra, porcelán, kerámia ide nem helyezhető el!
  • A fém konténerbe, vagy ha külön nincs ilyen, akkor a sárga konténerbe a tiszta, kiöblített konzerves dobozok, fém kupakok, alufólia, alumínium italdobozok helyezhetőek el. Ide sem kerülhet semmilyen vegyszerrel vagy élelmiszerrel szennyezett hulladék, a csipszes zacskó se dobható bele, és az elektronikai hulladéknak is máshol van a helye!

De hogy hol? Figyeljétek a posztjainkat, mivel a szeptember folyamán több oldalról is körbejárjuk a témát!