Hulladék helyett lehetőség! – 1. rész

Lead kép
szelektív
Lead szöveg
Milyen a jó hulladék? Becsapós kérdés, mivel a legjobb hulladék az, ami nem jön létre! Szemléletformáló munkánk során rengeteget beszélünk a megelőzésről, most induló sorozatunkban pedig olyan szemléletformáló tippeket osztunk meg, amivel az eddig hulladéknak tekintett dolgokat sokkal inkább lehetőségnek fogjátok látni!

 

A mindennapjaink során számtalan terméket és szolgáltatást igénybe veszünk, eszünk, tisztálkodunk, takarítunk, utazunk - a blokkok, csomagolóanyagok, élelmiszermaradékok stb. észrevétlenül halmozódnak, legvégül hulladékként végzik még olyan termékek is, amelyek még más formában hasznosíthatók lennének.

A péntekenként jelentkező új sorozatunkban ezt a témát fogjuk körüljárni!

A megelőzés nulladik lépéséről már sokat beszéltünk: júliusi kihívás-sorozatunkban adtunk tippeket arra, hogy eleve minél kevesebb műanyag, csomagolóanyag, egyszer használatos tárgy, eszköz kerüljön be a háztartásba.

Most szeretnénk új megvilágításba helyezni, hogy mi hulladék, mi mindenre használható még tovább, és a szelektív gyűjtőbe helyezés, leadás és kidobás előtt még mennyi minden hasznosítható másra is.

Csak pár példa:

  • Az üres üvegeket újból meg lehet tölteni házilag készített savanyúsággal, lekvárral, szörppel is, de nagyon szép mécsestartókat, vázákat vagy akár lámpákat is lehet készíteni belőlük.
  • A konzerves dobozokból virágtartók, ceruzatartók készíthetőek.
  • A régi, megunt ruháinkat el tudjuk cserélni, ajándékozni vagy átalakítani. A már nem hordható pamutpólókból takarításhoz használt rongyot csinálhatunk, de készíthetünk rongyszőnyeget is.

Ezek azonban csak ízelítők – az elkövetkezendő hetekben átvesszük majd, hogy mikre hasznosítható még a „hulladék”, mielőtt tényleg hulladék lesz belőle, illetve azt is, hogy ha valamit már tényleg kiselejtezésre ítélünk, akkor ezek hogyan kezelhetők szemléletformáló módon.

Beszélünk majd a szelektív gyűjtésről, de ezen túlmutatóan a veszélyes, illetve speciális hulladékok és a lomok kezeléséről is.

Ne felejtsük el, ami nekünk már nem kell, az más számára értékes lehet!

Kezdjük tehát ebben a formában a szemléletváltást!