Környezetbarát mosogatás

Lead kép
1
Lead szöveg
Mivel minden mosogatáshoz alapvetően 3 dolog szükségeltetik (a koszos edényeken kívül): a víz, a mosogatószer és a szivacs, így ezt a három dolgot érdemes átgondolni ha környezetbarát módon szeretnénk mosogatni.
1. A víz

A kézi vagy gépi mosogatás harcába most nem folynék bele, ugyanis számok ide vagy oda: mindkét módszer alkalmazható takarékos és pazarló módon egyaránt. A gépi mosogatás egy dologban verhetetlen: idő spórolásában, víz – és energia felhasználásában viszont vannak érvek pro és kontra a mosogatógép tekintetében. Egy biztos: törekedni kell arra, hogy csak tele készüléket indítsunk el, ezzel energiafelhasználását akár negyedével is csökkenthetjük.

Kézi mosogatás esetében is pazarlónak számít, ha a forró víz folyamatosan ömlik a csapból. Kiküszöbölhetjük ezt például a mosogatótálcában történő áztatós mosogatással. A környezeti terhelés csökkentését emellett csapra szerelhető perlátorok segítségével is csökkenthetjük, hiszen ezekkel akár 85%-os vízmegtakarítás is elérhető. Mosogatás közben kevéssé látványos a használatuk, a vízszámlán viszont annál inkább. Emellett nem pocsékolunk feleslegesen ivóvizet. Egy normál csapon percenként 12-15 l víz folyik ki. A perlátor ezt a mennyiséget – típustól függően- akár 1,7 l-re is csökkenteni tudja.


2. A mosogatószer

A nem kellően megválasztott mosogatószerrel sokat árthatunk bőrünknek és egészségünknek egyaránt, emellett szükségtelenül szennyezzük vele Földünk vizeit és az élővilágot. A környezetbarát mosogatószerek ugyanolyan hatékonyak, mint a hagyományos szerek, ugyanakkor kevésbé terhelik a környezetünket.

Legegyszerűbb és legolcsóbb módszer az 5 liter forró vízben feloldott egy-két evőkanálnyi mosószódával történő mosogatás. Egyedül alumínium edények esetében nem ajánlott alkalmazni, emellett egy ecetes vizes öblítést érdemes beiktatni a mosogatás végére, hogy ne foltosan száradjanak az edények és különösen az üvegpoharak. Hasonló módon járhatunk el, ha 5 liter vízhez reszelünk kb. két dkg mosószappant.

Ha azonban a bolti mosogatószerek mellett döntünk, akkor a hazai termékek közül elsősorban a Tulasit lehet kiemelni, mely egy közkedvelt és árban is elérhető, színezékmentes, semleges PH értékű és biológiailag könnyen lebomló mosogatószer. Aki viszont a magyar termékek között SLS mentes mosogatószert keres, annak érdemesebb például az Econut mosogatószert választania, mely egy foszfát-, és foszfonátmentes növényi alapú, szenzitív termék. Levendula illetve harmatcsepp illatát természetes illóolaj valamint antiallergén parfüm adja, emellett Ecocert követelményeknek megfelelő kozmetikai tartósítószert tartalmaz.

Hasonlóan jó választás lehet a német minőségű, Ecogarantie minősítésű Almawin, mely kizárólag jól lebomló, nem génmanipulált alapanyagokból álló termék. Nem tartalmaz klórt, foszfátot, kőolajszármazékot, tartósítószert, töltőanyagot, színezőanyagot, optikai fehérítőt. Érzékeny bőrűeknek is használható emellett a növényi alapanyagú, tartósítószer -és parfümmentes, Ecocert minősítésű Sodasan mosogatószer. Ez utóbbi gyártó tabletta formában is készít enzimek felhasználása nélkül foszfát- és klórmentes mosogatószert. És ha már a gépi mosogatásnál járunk, szintén népszerű termék a klórmentes, valamint foszfát- és foszfonátmentes, bio enzimekkel készült Öko mosogatógép por.


3. A mosogatószivacs

Mosogatószivacsból néhány hetente landol egy a kukában háztartásonként, ami éves szinten számottevő mennyiségnek mondható. Érdemes ezért olyan terméket választani, aminek környezeti terhelése szintén alacsony, hiszen ebből is lehet természetes vagy újrafelhasznált anyagok felhasználásával készült terméket vásárolni. Érdemes továbbá néhány naponta beiktatni egy szivacsfertőtlenítést, ezzel is növelve használatának időtartamát. A fertőtlenítésre 1-2 perces mikrózással (csak nedvesen) vagy szódabikarbónás áztatással is sort keríthetünk.

Címkék