Te is tegyél a fenntartható életmód népszerűsítéséért!

Lead kép
q
Lead szöveg
Idén is a közlekedés alternatíváira hívják fel a figyelmet szeptember 22-én az Autómentes napon.
Az Európai Mobilitási Hét egyik központi eseménye az Autómentes nap, melyet 16. alkalommal rendeznek meg idén. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta problémákra valamint egy fenntartható közlekedési modell kidolgozásának szükségességére a városi autós forgalom csökkentése céljából. Feladata az alternatív közlekedési lehetőségek népszerűsítése, amely egy környezet- és emberbarát város fontos eleme.

Az eseményt minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg egy aktuális mottóval. A mottóban megfogalmazott központi gondolatsor köré szervezik a résztvevő települések a programjaikat. Az idei rendezvény mottója: Közös út, közös jövő. Minden évben egyre nő a csatlakozó önkormányzatok száma, mely idén meghaladta kétszázat is. A csatlakozó települések ilyen magas száma nemzetközi viszonylatban is jelentősnek tekinthető, így ismét harmadik helyen áll Magyarország a mintegy 50 ország versenyében.


A részt vevő önkormányzatok számára előírt feltételeket az Európai karta (Charta) rögzíti, mely többek között előírja, hogy a részt vevő településnek egy (vagy több) ideiglenesen lezárt területet kell kijelölnie, amelyen belül az autómentes napon csak gyalogosan, kerékpárral vagy közösségi közlekedési eszközzel lehet közlekedni. Sajnos a forgalomkorlátozás alá eső terület tekintetében Budapest egyetlen lezárt útjával (0,1 km2) meglehetős lemaradásban van például Párizshoz (105 km2) vagy Brüsszelhez (161 km2) képest – írja a Levegő Munkacsoport blogja.

A lezárt területeken minden csatlakozó város színes programokat szervez, melyekről bővebben itt értesülhetsz.

Szóval mellőzd az autód legalább erre a napra és pattanj bringára vagy sétálj egy jót!

Címkék