Környezettudatos döntésekkel a tengernyi szemét ellen

Lead kép
q
Lead szöveg
Az óceánszemét problémája évtizedek óta megoldatlan és igen súlyos probléma az élővilág - úgy az emberek, mint az állatok - számára. Ne higgyük, hogy tehetetlenek vagyuk ellene!
Felfoghatatlan az a szemétmennyiség ami óceánjainkban úszkál. A tengeri áramlatok hatására összegyűlt szemétszigetek sokszor a felszín alatt áramlanak és mérgezik a környezetüket. Behatárolásuk ezért nem könnyű feladat, hiszen műholdakról sem mindig fedezhetők fel. Egyesek lerágott csontnak tartják a témát, pedig sokkal nagyobb horderejű a probléma mint sokan vélni merik. A legújabban felfedezett szemétsziget például 27-szer nagyobb mint Magyarország, és a hulladékréteg vastagsága helyenként 10-30 méter is lehet. Hamis emellett az a bennünk élő kép, miszerint műanyag palackok ringatóznak valahol egy kupacban a tengeren. Ez a szemétsziget kisebb, gyakran mikroszkopikus méretű darabkákat tartalmaz. Ennek az oka, hogy az UV sugárzás hatására a műanyagok széttöredeznek, így sokszor milliméteres darabokban úsznak a vízben. Az ilyen kis méretű szennyeződések eltakarítása pedig sokkal nagyobb kihívás, mint a nagyméretű szemétdarabok eltüntetése.

Méltatlanul elhanyagolt téma

Bár egyre több figyelemreméltó kezdeményezés van a hulladékszigetek környezetet terhelő hatásainak enyhítésére, de a folyamat rendkívül költséges, energia -és technológiaigényes. És mivel a környezetvédelem nem olyan népszerű mint például a Forma1, ezért úgy tűnik ez a szemét még ott fog úszkálni egy darabig az óceánokban. Sajnos egyre csak gyarapodva. Persze ezekből is sok köt ki végül az óceánok fenekén vagy a partok mentén.


Végül mindent elborít a szemét

Sokan láttunk már állati tetemekről fényképeket, melyek maradványai műanyagokkal vannak tele, ami egy nagyon szomorú dolog. Szomorú ugyanakkor az is, hogy az állatok által lenyelt mikroműanyagok lényegében bekerülnek a táplálékláncba, így végül a mi asztalunkon is kiköthetnek. De az állatok is fogyóban vannak. Az ENSZ Óceánkonferenciáján arra hívták fel a figyelmet hogy 2050-re az óceáni szemét össztömege meghaladhatja az óceán halainak mennyiségét.


Csökkentsd a hulladék mennyiségét!

Nem igaz, hogy a folyamat visszafordíthatatlan! Igenis lehet tenni a hétköznapokban, a háztartásokban is ez ellen. Ne az legyen a fő kérdés, hogy az apró lépéseknek van -e értelme (igen, van!), hanem hogy hogyan kezdjük el a változtatást? Például egy kevesebb hulladékot termelő háztartással. A felelős hulladékkezelés legfontosabb pillére a hulladékmegelőzés, és némi odafigyeléssel a háztartási szemét minimálisra csökkenthető.

Rengeteg szemét termelődését küszöböli ki például az eldobható termékek minél nagyobb mértékben történő kiiktatása, a szórólapokról történő lemondás és a komposztálás. Persze ez csupán néhány kiragadott példa, de már ezek bevezetésével is sokat tehetsz a környezet megóvásáért.

 

Ásványvíz vásárlása helyett

használj újratölthető kulacsot!

 

 

 

 

Ne használj műanyag zacskókat, bevásárláskor vigyél magaddal otthonról  szatyrot!

 

 

 

 

Papírzsepi helyett használj textilzsebkendőt!

 

 

 

 

     

Konyhai hulladékaid ne dobd a szemétbe,

inkább komposztálj!

 

 

 

 

 

Elemmel működő készülékeid váltsd le napelemesre!

 

 

Címkék