Együtt a Küdői-hegyért!

Lead kép
Lead szöveg
2016 őszén elkezdődtek a élőhely helyreállítási munkálatok a Kerepes és Kistarcsa határán található Küdői-hegy elnevezésű területrészen. A munkában sürgős segítséget vár a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, az önkéntes csapatok szervezésében a Zöldövezet segít.

A munkálatok során igyekszünk visszafordítani a múlt század végén abbamaradó területhasználat következményeképp rohamléptekben megindult szukcessziós folyamatokat. A legeltetés megszűnésével a meredek domboldalakon található ősi gyeptársulásokat, amelyek több tucat védett növény, és számtalan védett állatfajnak adnak otthon, sűrű galagonyacserjések váltják fel. Az Európai Unió által támogatott Life+ pályázati projekt keretein belül a még megmaradt gyepes foltokról kiindulva igyekszünk visszaszorítani a fás szárú állományokat. Az értékes gyepterület miatt a területen a gépi munkavégzést igyekszünk minimalizálni, mert igaz hogy technológiailag már adottak a lehetőségek hogy nagyméretű gépekkel is elvégezzük a munkát (erdészeti szárzúzóval szerelt traktorok, forwarderek és társaik), de ezek a gépek a gyepterületen a taposásukkal jelentős károkat okoznak. A gépi munkavégzés kiváltása csak jelentős élő munkaerő bevonásával lehetséges.

''Mivel célunk, hogy a terület minél nagyobb részéről, minél kevesebb károkozással hordjuk le a kivágott cserjeanyagot így nagy számú önkéntes bevonására van szükségünk.'' A projekt keretein belül 15-20 fős csoportok jelentkezése esetén (korlátozott számban) buszos utaztatást tudunk biztosítani. Kisebb csoportok esetén is várjuk a jelentkezést, mert egyeztetett módon van lehetőség Kerepes és Nagytarcsa tömegközlekedéssel elérhető pontjairól terepjáróval történő bejuttatásra, valamint a Nagytarcsa - Isaszeg közútról a terület sarkához vezető aszfaltutat használva önálló megközelítésre (GPS: 47.534552, 19.331160 vagy 47°32'04.4"N+19°19'52.2"E).

''Az önkéntes munkavégzés a kivágott cserjeanyag terepen történő mozgatására és a deponálási helyeken történő felhalmozására szorítkozik.'' Szakirányú tudást nem igénylő fizikai munkavégzés. Viszont a terepviszonyok (füves, néhol igen meredek domboldal), és a szúrós cserjék miatt szükséges fokozott figyelem miatt a 16 év alatti korosztály számára az önkéntes munkavégzést nem ajánljuk csak szülői felügyelettel és felelősségvállalással (KÖSZI szolgálatos középiskolások esetén a 16 évesnél idősebb diákok fogadása lehetséges).

A munkavégzés időtartama általában 4 óra terepi munkavégzés (természetesen ha a csapat több időt tud szánni a tevékenységre akkor annak nem vagyunk gátjai, de azért ennyi idő alatt el lehet fáradni; kevesebb időre is lehetséges csatlakozni amennyiben a kijutást meg tudják szervezni az önkéntesek)

''Kiknek ajánljuk a csatlakozást?''

*egyetemi hallgatók (nem csak a szakirányú végzettség megszerzésén fáradozók)

*természetvédelmi célokkal foglalkozó és természetjáró civil szervezetek, társaságok

*sportegyesületek tagsága (terepi átmozgató edzés)

*munkahelyi közösségek (csapatépítő tréning)

*közösségi szolgálatos diákok (16 év feletti korosztály)

*bármely egyéb magánszemélyekből álló társaság, valamint a érintett települések lakosságának azon tagjai, akik szeretnének egy jó levegőn töltött tevékeny munkavégzési nappal hozzájárulni a természeti örökségünk megóvásához...

Hogy pontosan mit is szeretnénk megvédeni arról a legjobb ha megnézzük http://www.facebook.com/KPMTV a korábban szervezett túra eseményoldalát és a résztvevők feltöltött fotóit.

Jelentkezni Csobay Tamásnál a csobay.tamas@zoldovezet.info email címen, vagy a 0620-9408090-es telefonszámon lehet.

A szövegeket Németh András természetvédelmi őr írta.