Természetvédelem

Lead kép
1

Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt két évben összesen 23 alkalommal csatlakoztak hozzánk és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz, hogy együtt dolgozzunk hazánk csodálatos élővilágának megőrzésén. Hidegben, melegben sőt, olykor fagyban együtt tisztítottuk meg a védett gyepeket a túlburjánzó galagonyától. Tavasszal láttuk virágozni a héricseket, megcsodáltuk a szőrös kökörcsineket, óvtuk a kék nünükét, sőt még vaddisznó kondába is belefutottunk.

Az idei évben is igyekszünk minél többet segíteni a természetnek, hogy minél gyorsabban regenerálódjon és visszanyerje régi önmagát! Mindenkit nagy szeretettel várunk, aki szeretne hozzánk csatlakozni! Jelentkezés: onkenteszoldovezet.info
 

 

A következő helyszíneken jártunk 2016-17 folyamán:
 

 

Küdői-hegy

A Küdői-hegy Nagytarcsa és Isaszeg között helyezkedik el, nevéhez híven mezőgazdasági területek gyűrűjéből kiemelkedve a természet kis szigeteként burjánzik. A megmaradt gyepfoltokban csodálatos növény és állatvilággal találkozhatunk. Kiemelkedő jelentőséggel bíró állattani értéke a Brunner pókszöcske (Poecilimon brunneri), mely egykor széles körben elterjedt szöcske faj, mára egyik utolsó hazai populációja itt található meg. A legtöbb önkéntes napot itt bonyolítottuk le. A Duna-Ipoly Nemzeti Park erőn felüli munkájának és az önkéntesek fantasztikus lelkesedésének köszönhetően egyre több gyepfoltot sikerül kiszabadítani a fásszárúak szorításából.

 

Budaörsi-kopárok

Budaörs városa felett található kedvelt kirándulóhely szintén rászolgált a nevére. Valóban kopár dolomit kibúvásokat találhatunk itt, de legfontosabb élőhelyei a szikla és szárazgyepek. A szerencsés kirándulók még sütkérező haragos siklóval is találkozhatnak. Legnagyobb problémát a fekete fenyő ültetvények és spontán terjedésük okozza. A fenyő nehezen lebomló tűlevele nagymértékű avarosodást okozz, mellyel elnyomja a gyepi növényeket, valamint a tűlevelek bomlásával elsavanyítja a talajt tovább nehezítve a sorsukat. Az önkéntesekkel a munkagépek által visszahagyott kisebb nagyobb ágakat és tűleveleket távolítjuk el a gyepekből. Ahonnan teljesen kikopott a gyepi növényzet a fásszárúak kitermelése utána, erózióvédelmi gátak építésében is segédkezünk.

 

Tétényi-fennsík (Érd-tétényi plató)

A Budapest határában elhelyezkedő Tétényi-fennsík az egyik legnagyobb jó természetességi állapotban megmaradt gyep a főváros vonzáskörzetében. A legeltetés felhagyása óta a cserjésedés mellett, a lakó és ipari övezetek közelsége miatt az illegális hulladék lerakás okoz súlyos problémát. Önkénteseinkkel az illegális lerakók felszámolásában segítettünk.

 

Fóti-Somlyó

A Fót legmagasabb pontját körülölelő védett terület, kiemelkedő lepke faunájáról méltán híres. A gyepeket veszélyeztető tényezők közül itt is a galagonya és az idegenhonos inváziós növény fajok terjedése a legjelentősebb probléma. Önkénteseinkkel a cserjementesítéssel és a fehér akác visszaszorításával segítjük a nemzeti park munkáját.

 

 

Bővebben a "Szárazgyepek megőrzése Közép-Magyarországon" LIFE+ projektről:

 

 

Gyepen honos, de mára eltűnőben lévő ritka növény és állatfajok élőhelyének visszaállításra várjuk lelkes önkéntes csapatok jelentkezését 2016 márciusától folyamatosan. Az ún. szárazgyepek élővilágának megőrzése érdekében végzett munkálatok nélkülözhetetlenek a Natura 2000 hálózathoz tartozó területeken. >> Jelentkezem önkéntesnek<<

 

Mi a Natura 2000?

 

 

Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. (Forrás: www.natura.2000.hu)

 

Hol dolgozunk?

 

 

Az élőhely megőrzés célterületei az alábbi Natura 2000-es helyek

*Gyermelyi gyep

*Fóti-Somlyó

*Debegió-hegy

*Domonyvölgy és Küdői-hegy

*Budaörsi kopárok

*Érd-tétényi plató

*Szentmártonkátai lőtér

*Tápiósági Földvár




 

 

 

Miért dolgozunk?

 

 

A területeken a következő négy veszélyeztetés együttállása okozza a problémát.

1. Őshonos cserjefajok terjedése

A gyepeket fenntartó legeltetés és kaszálás elmaradása teret engedett a lassú visszaerdősülésnek, melynek első fázisa az őshonos cserjék tömegessé válása és záródása. E folyamat mesterséges beavatkozás nélkül a száraz gyepi életközösség visszaszorulását, teljes eltűnését eredményezi. Ezeknek a természetes értékeknek a megőrzésére a terület domborzati viszonyaitól függően - szakértők megbízásával kézi, vagy gépi módszerrel dolgoznak a cserjék mechanikus eltávolítását és a gyepterületek szabaddá tételén. A kivágott cserjéket aprítják és rászorulók számára tüzelőanyagként biztosítják.

Az eltávolított cserjék depózásához önkéntes csapatok munkaereje szükséges!

2. Invazív növényfajok terjedése

Számos növény- és állatfaj őshazájától távol, szándékos telepítés vagy véletlen behurcolás következtében, gyors elszaporodás révén a honos növény és állatközösségek sokféleségét (biodiverzitást) csökkenti, az élőhelyek elszegényedését okozza.(*) Az invazív fajok borításának növekedése az őshonos cserjefajokhoz hasonlóan árnyékolással kiszorítja az őshonos gyeptársulásokat a célterületeken.

Az invazív fajok irtásában önkéntes segítségre számítunk!

(*) Forrás: http:www.termeszetvedelem.hu/ozonfajok-magyarorszagon

3. Helytelen területhasználat

Egyes helyeken a talajfelszín és a vegetáció károsításával járó, illegális emberi használatok okoznak problémát. Ilyen pl. az illegális motoros közlekedés, a hulladék-elhelyezés és az illegális anyagkitermelés (jellemzően homok).

Az önkéntes csapatok többszöri megjelenésétől azt is várjuk, hogy a területeken visszaszorul az illegális területkárosítás.

4. Kedvezőtlen tulajdonviszonyok

A kedvezőtlen tulajdonviszony megakadályozhatja az élőhely szempontjából szükséges kezelési beavatkozások megvalósulását, mivel sok, szakmai szempontból képzetlen érintett egyetértése nélkül nem kezdhető meg aktív beavatkozás. Kritikus példa erre a Küdői-hegy, ahol Közép-Magyarország egyik legértékesebb löszgyepe cserjésedik rendkívüli gyorsasággal a megfelelő szakmai kezelés hiányában.

Az önkéntes csapatok megismerhetik a DINPI munkatársainak erőfeszítéseit, amit a természetes közeg megőrzéséért tesznek.

 

 

Kivel dolgozunk?

 

A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága megbízásából 2016 márciusától folyamatosan lehet az önkéntes munkákra jelentkezni a Zöldövezet Társulás Egyesületnél. Minden alkalmon a DINPI egy helyi munkatársa is részt vesz, így szakmai vezetést is tartalmaz a program.

Várjuk természetbarátok, egyesületek, osztályok, hallgatói csoportok, baráti társaságok csapatvezetőinek jelentkezését! Az önkéntes csapatok helyszínre juttatását szervezett buszokkal vállaljuk, min. 15 fő részvétele esetén! Időpont egyeztetésért kérjük, keresd kollégánkat a következő elérhetőségen: onkenteszoldovezet.info

 



 

 

Segíts a természetnek újjáéledni a Zöldövezettel!

húzás

csapatmunka

erő

domony

kopárok

 

Felhasznált szövegek: http://www.dunaipoly.hu/hu/palyazat/szarazgyepek-megorzese-conservation-of-dry-grasslands