Komposztáljunk erkélyen!

Lead kép
1

Ha nincs kertünk - komposztáljunk az erkélyen!

 

A módszer természetesen itt is ugyanaz: aprítani – elkeverni – nedvesen tartani – letakarni.

 

Ha az erkélyen kezdjük a komposztálást, a következő eszközökre lesz szükségünk:

*legalább 75 literes műanyag vödörféle, tetővel (Csináld magad!),

*2 db faléc,

*1 nagyobb virágalátét a vödör alá,

*háromágú kerti gereblye vagy levegőztető „szigony” a keveréshez,

*szárazanyag: kisebb ágak, száraz nyesedék, faapríték, lomb,vagy festetlen, natúr kartonpapír (pl. wc-papír guriga összetépkedve),

*ásványi „kőpor” (zeolit, riolittufa, perlit, alginit, őrölt mészkőpor, dolomit)

 

A vödör előkészítése:

Fúrjunk körülbelül 20 db lyukat a vödör aljába, valamint a vödör oldalába is, kb. 15 centiméteres magasságban a vödör aljától. Tegyük a virágalátét tetejére a két falécet, és erre helyezzük a kilyuggatott vödröt.

 

A komposzt elkészítése:

A kilyuggatott ''vödör aljára először egy réteg száraz anyagot tegyünk'': aprított gallyakat, száraz nyesedéket (kb. 15cm), erre tegyünk egy réteg lombot. Ha ez nincs, akkor szórjunk kis darabokra széttépett kartonpapírt a vödörbe, és erre tegyünk megint egy réteg száraz nyesedéket, faaprítékot (ezek a megfelelő levegőzéshez szükségesek).

Ezután már tehetjük is a vödörbe a ''jól összevágott konyhai hulladékokat'' (zöldjavakat), amit egy kis gereblyével keverjünk össze a vödörben lévő szárazanyagokkal. Szükség szerint öntsünk rá vizet is, de vegyük figyelembe, hogy a konyhai hulladékok (pl. dinnye, paradicsom) már önmagukban is sok vizet tartalmaznak. Minden alkalommal, amikor friss konyhai nyersanyagot teszünk a komposztálóba, adjunk még hozzá ugyanannyi nyesedéket, faaprítékot, jól keverjük el, hogy ne tapadjanak össze a nedves anyagok.

2

 

Arra kell nagyon figyelnünk, hogy h''a túl magas a komposztálóba kerülő zöldjavak nedvességtartalma, akkor ezek az anyagok összetapadnak, emiatt kiszorul a levegő, és komposztáló tartalma rothadásnak indul és büdös lesz''. Ilyenkor levegőztetni kell a komposztot, vagyis egy kicsit át kell forgatni, bele kell keverni valamilyen szárazanyagot (összetépkedett natúr papír, faapríték, száraz lomb, zeolit).

Ha esetleg túl száraz lenne a komposztunk, akkor nem indul be a lebomlási folyamat, mert a mikroorganizmusok nem tudnak nedvesség nélkül működni. A komposztálódó anyagnak olyan nedvesnek kell lennie, mint egy kinyomott szivacs, és akkor minden rendben zajlik.

''Kéthetente adjunk hozzá 2 evőkanál ásványi adalékot.''

''A komposztálóba telepíthetünk gilisztákat'' is, ezeket beszerezhetjük horgászboltokból vagy eső után a parkokból. Legjobb a vékony, vörös trágyagiliszta, ezek a leghatékonyabbak.

 

 

//A tippet a Komposztmesterektől kaptuk! Köszönjük!//