Komposztáljunk közösségben!

Lead kép
1


Ha városban élünk, és nincs kertünk vagy erkélyünk, ahol felállíthatnánk egy komposztálót, de mégis szeretnénk valamit kezdeni a szerves anyagokkal, akkor kereshetünk egy ''közösségi komposztpontot'', ahová elvihetjük leadni a háztartásunkban keletkezett zöldjavakat.

 

De mi is az a komposztpont? ''Egy olyan közösségi hely, ahol adva vannak a komposztáláshoz szükséges eszközök'', viszont ''a komposztálnivalót a környéken lakók szolgáltatják''. Vagyis ha összegyűjtjük a háztartásunkban keletkezett szerves hulladékokat, akkor azokat – a kert nyitva tartási idejében – (ingyen) bevihetjük a komposztpontra, és beletehetjük az ott található keretekbe, hogy komposztálódjon.

 

Egyelőre egy ilyen közösségi komposztpontot találunk, amelyet a Humusz Szövetség hozott létre a XI. kerületben, és ahová a kerületben lakó érdeklődők vihetik be a háztartásukban keletkezett szerves hulladékokat.

 

A komposztpont használatának feltételei:

 

*a regisztrációs lap kitöltése – amivel a komposztálás szándékot jelezzük

*az együttműködési megállapodás aláírása;

*a Humusz Ház kertrendjének a betartása;

*a komposztálásra vonatkozó szabályok betartása (a komposzt használata).

 

Ha a környékünkön működik közösségi kert, ahol komposztálnak, akkor őket is megkérdezhetjük, hogy betehetjük-e a kert komposztálójába a lakásban keletkezett zöldjavakat.

 

Közösségi kertekről információk:

*www.varosikertek.hu,

*www.kozossegikertek.hu,

*grundkert.blog.hu,

*www.zugkert.hu.