A giliszta, a barátunk

Lead kép
1

 

Kb. 3000 féle giliszta él a Földön, melyek egymással nem keresztezhetőek. A komposztálóban általában a vörös trágyagilisztával (Eisenia Foetida) találkozhatunk.

A gilisztának nincs fogazata, nem kártékony, csak lebomló szerves anyagokkal táplálkozik, melyekből gilisztahumuszt állít elő.

A giliszta nem alszik, a nap 24 órájában tevékeny! Néhány faj évszaktól és időjárástól függően pihenő időszakot tart. Egy földigilisztának 5 szíve és 6 veséje van, tökéletes az idegrendszere, tüdeje viszont nincs. A bőrén át lélegzik, a fényre pedig érzékeny.

A giliszták által „készített” komposzt a kiindulási alapanyag térfogatának a 15%-ra esik össze, míg a normál komposztálásnál csak kb. 35%-ra. Ezen kívül meggyorsítja a komposztálódási folyamatot is, és jelentősen növeli a komposzt minőségét, humusz-tartalmát. A giliszták rendkívül gyorsan szaporodnak, és kiválóan beilleszkednek bármelyik komposztálási rendszerbe.

A giliszták 25° C körüli hőmérsékleten érzik magukat a legjobban, de a 0°C és 45°C közötti hőmérsékletet is elviselik. Ha ennél melegebb van, egyszerűen elmenekülnek. Ezért kell nagyon odafigyelni például a friss fű komposztálásánál, ott ugyanis extrém meleg alakulhat ki.

 

A giliszták az olyan nedvességtartalmú komposztot szeretik, amelyiknél a markunkban összenyomott földből néhány csepp folyadékot ki tudunk préselni. A kiszáradást megelőzendő érdemes a komposzthalmot festetlen natúr hullámpapírral lefedni, amit aztán a giliszták el is fogyasztanak. Jó tudni még, hogy a gilisztáknak oxigénre van szükségük, ezért mindig biztosítsunk számukra oxigéndús (aerob) körülményeket.