Spanyol önkéntesek a Zöldövezet csapatában

Lead kép
1
Lead szöveg
Eva és Xabier Spanyolországban élnek. Egy szerencsés közös találkozásnak köszönhetően a hasznos hulladék kézi begyűjtésben segítettek nekünk a SZIGET fesztivál alatt. Schmitt Petra készített velük interjút.

Eva és Xabier Spanyolországban élnek. Egy szerencsés közös találkozásnak köszönhetően a hasznos hulladék kézi begyűjtésben segítettek nekünk a SZIGET fesztivál alatt. Schmitt Petra készített velük interjút.

 

//Petra: Honnan hallottatok a Zöldövezet önkéntes programjáról?//

Xabi: A Menedékház Alapítványnál dolgoztam korábban és ők kérdezték, hogy lenne-e kedvem a Szigeten dolgozni a Zöldövezet önkénteseként.

Eva: Én a biatorbágyi Montessori óvodában dolgozom, de az önkéntes lehetőségről Xabitól hallottam.

 

//Petra: Volt korábban valamilyen tapasztalatotok környezetvédelmi munka területén?//

Xabi: Pedagógusnak tanulok és az egyetemen több tantárgyunk is volt környezetvédelem témában, amelyek nagyon tetszettek.

Eva: A középiskola után kertésznek és aromaterápiás szakembernek készültem, de aztán másképp alakultak a dolgok és végül óvónő lett belőlem. A környezet és a növények iránti szeretetem viszont a mai napig megmaradt.

 

//Petra: Mi tetszik legjobban a Szigetes munkátokban?//

Xabi: Mindkettőnknek nagyon tetszik a "zöld csapat" vidám hangulata, a sokszínű zenei és kulturális programok és a kiváló szervezés. Nagy élmény ilyen rengeteg fiatalt együtt látni, sok új barátot szereztünk.

Eva: Azt tapasztaltuk, hogy a látogatók érdeklődőek és szívesen segítik a munkánkat, pl. többen is kikészítették nekünk a hasznos hulladékot a reggeli begyűjtésnél, hogy újrahasznosításra kerüljön az anyag.

 

//Petra: Spanyolországban vannak hasonló önkéntes kezdeményezések a fesztiválokon?//

Xabi: Otthon több kisebb zenei fesztiválon jártam már, de őszintén szólva, ezek a rendezvények nem voltak túl környezetbarátok, sőt inkább a kosz és a szemét volt rájuk a jellemző.

Eva: Én a galíciai Celtic Fesztiválon, amely egy ingyenes zenei rendezvény, azt tapasztaltam, hogy a szervezők igyekeztek odafigyelni a tisztaságra. Viszont szelektív hulladékgyűjtés ott sem volt. A hasznos hulladék külön gyűjtése egyelőre még ismeretlen a különböző spanyol kulturális vagy sporteseményeken.

 

//Petra: És mi a helyzet Spanyolországban a lakossági szelektív hulladékgyűjtéssel?//

Xabi: A nagyvárosokban már bevett szokás, hogy a lakosság – a magyar rendszerhez hasonlóan – szelektív gyűjtőszigetekre viheti a hasznos hulladékot.

Eva: Néhány éve intenzív országos kampány indult a médiában és az iskolákban, hogy felhívják az emberek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére. Én is találkoztam már ilyen programokkal a középiskolákban és az egyetemen is.

 

//Petra: Van-e valami javaslatotok arra vonatkozóan, hogy a Zöldövezet hogyan tudná még jobban végezni a munkáját a jövőben?//

Xabi: Jó lenne, ha több promóció jutna a környezetvédelmi kezdeményezésekre. Szerintem sokkal több önkéntes csatlakozna, de sokan nem is tudnak a lehetőségről. Úgy látom, hogy a hulladékcserepont rendszert szeretik az emberek, szívesen gyűjtenek a kisebb ajándékokért.

Eva: Egyetértek, hogy a nagyobb hírverés sokat segítene. Jó lenne, ha a közönség nem csak a programfüzetben értesülhetne az önkéntes munkáról, hanem esetleg a hangosbemondókon keresztül is rendszeresen eljuthatna hozzájuk az üzenet.