Budavári Borfesztivál

Lead kép
Lead szöveg

""Az elmúlt 20 évben sok mindent megélt már a Borfesztivál. Szoros barátság alakult ki a borok illata, az emberek mosolya és a Budai Vár több száz éves falai között. 20 év, rengeteg szervezői munka, az időjárás kegyes vagy épp zord arca, sok százezer ember, poharak csilingelése, finom ízek és illatok, felejthetetlen dallamok, táncprodukciók, kiállítások, életre szóló barátságok és a bor mindent átfogó szelleme. Ezek a Borfesztivál kihagyhatatlan alkotóelemei."""" 20 év telt el, melynek tiszteletére nagy születésnapi ünneppel várta 2011-ben a borkedvelőket a Budavári Borfesztivál. A rengeteg mosolygó borbarát, és a számtalan féle isteni nedű együttes ereje csordultig töltötte élettel és jókedvvel a Budai Várat.""

A Borfesztivál hivatalos megnyitójaként az ünnepi Gálakoncert került megrendezésre. Teltházas produkció, világhírű fellépőkkel, ősbemutatóval, a szünetben borkóstolóval. Egyszeri és talán megismételhetetlen volt a siker és a hangulat. A színpadon egyszerre 185 művész, zenész, énekes zenélt együtt, fantasztikus és felejthetetlen élményt nyújtva a vendégeknek.

Közel 50 ezer ember látogatott el a Borfesztiválra az öt nap alatt. A rekord ugyan nem dőlt meg, de szombat este fél órára be kellett zárni a kapukat, mert a helyszín egyszerűen megtelt. Ami biztos, hogy a gyönyörű későnyári időjárásnak is köszönhetően az emberek az eddiginél sokkal több időt töltöttek el a Borfesztiválon, és sokkal több bort kóstoltak. 15 ország közel 250 borászatának 4-5000 féle borát lehetett megkóstolni az idei Borfesztiválon.

A 2011-es rendezvényt – mint korábban is - rengeteg munka előzte meg. Szinte hihetetlen, de az 5 napos Borfesztivált egy éven keresztül 10 ember szervezte aktívan. Egy-egy Budavári Borfesztivál utómunkája egybefolyik a következő évi Borfesztivál előkészületeivel. Az idei rendezvény közvetlen mozgatói (az egyenpólós fiatalok, a biztonsági emberek és a mentősök) összesen 190-en voltak. A már összeszokott csapat nagyszerű összhangban végezte a feladatát, ami elengedhetetlen feltétele egy sikeres rendezvénynek. A Budavári Borfesztivál lassan egy nagy közösséggé kezd formálódni, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy a rendezvény Facebook rajongóink száma ''8.580'' körül mozog. 16.348-an jelezték, hogy biztosan ott lesznek a Borfesztiválon és egy hónap alatt majdnem ''1.820.000''-szer töltötték le a rendezvény híreit, mondanivalóit, játékait, ajánlatait, tanácsait.

Idei újítás volt egy okostelefon alkalmazás létrehozása, mely fontos információkkal szolgált a Borfesztivállal és az aktuális programokkal, műsorokkal kapcsolatban. Az applikációt ''1445'' alkalommal töltötték le.

A tavalyihoz hasonlóan idén is központi kérdés volt a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés. A tavasszal meghirdetett parafadugó-gyűjtő kampány sikeresen zárult: több, mint ''81.000'' dugó gyűlt össze. Nemcsak a rendezvényen kibontott palackok dugói ezek, hiszen a borkedvelő látogatók zacskószám hozták magukkal a rendezvényre a dugókat. Ekkora mennyiséget még nem szállítanak vissza Portugáliába, így a dugógyűjtés jövőre is folytatódik.

A ''Zöld Övezet'' segítségével a szelektív hulladékgyűjtés szempontjából Magyarország minden idők legsikeresebb fesztiválja zajlott le. A számuk magukért beszélnek: ''öt nap alatt 350 m3'' hasznosításra alkalmas hulladék gyűlt össze, amely az egész rendezvény összes szemetének ''62 %''-a! Nagyszerű eredmény. Ebből 5 m3 műanyag palack és fólia, 85 m3 kartonpapír és 31 tonna üveg volt. Az elsődleges nyersanyagok felhasználásával szemben 1 tonna üveghulladék visszaforgatása közel ''14 000 MJ energia-megtakarítás''t eredményez.

A Budavári Borfesztivál méltó záróakkordjaként került megrendezésre a ''Jótékonysági Borárverés''. A rekord itt is megdőlt. Összesen 5.020.000 Ft gyűlt össze, ebből a Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszóbuszt vásárol, amellyel az országot körbejárva sok száz hátrányos helyzetű gyermeknek szerezhetnek boldog órákat, perceket.

A Borfesztivál az öt napon át tartó ünnepléssel egy 20 éves korszakot zárt le. 2012-ben új időszámítás kezdődik: elkezdődnek az idei rendezvény szervezői munkái. A Borfesztivál felkészült a megújulásra, az átalakulásra, a többre, a még jobbra…

Képek a Borfesztiválról: http://www.flickr.com/photos/52975487@N02/sets/72157627727355034/