Váltsd vissza, gyűjts szelektíven, bringázz! - Ismét ZöldRE vált a Hegyalja

Lead kép
1
Lead szöveg
Idén is ZöldRE vált a ""Hegyalja Fesztivál"": a szervezők a Zöldövezet Társulás Egyesület segítségével arra biztatják a látogatókat, hogy ""válasszák a fenntartható közlekedési eszközöket"": a vonatot és a kerékpárt, gyűjtsék szelektíven a hulladékot, valamint használják a betétdíjas ""ÚjraPohár-rendszer""t.

A fesztiválozók és a szervezők közös erőfeszítésének eredményeként idén még szebb, még tisztább környezetben szórakozhatnak a látogatók a Hegy’-en. A Zöldövezet Társulás szervezésében a fesztivál egész területén ÚjraPohárba mérik az italokat a kevesebb hulladék érdekében, a látogatók szelektíven gyűjthetik az alumínium, papír és műanyag hulladékot, a Társulás és a Magyar Kerékpárosklub együttműködése jóvoltából pedig kedvezményesen lehet kerékpárt kölcsönözni. A programban résztvevők amellett, hogy csökkentik a rendezvény környezetterhelését, erőfeszítéseikért ajándékokat is kaphatnak.

 

Az ÚjraPohár (betétdíjas, vastag falú, ellenálló, újrafelhasználható pohár) nem ismeretlen a fesztivállátogatók előtt. A rendszer alapja az újrahasználat, s így a temérdek műanyag(pohár) hulladék keletkezésének megelőzése. Erre szükség is van: a rendezvények hulladékának akár 60-70%-át is elérheti az eldobható műanyag poharak aránya, az ÚjraPoharak használatával a teljes hulladék mennyiség ennyivel is kevesebb lehet. Ezzel csökken a takarításra fordított idő, pénz és energia, kevesebb szemetet kell elszállítani, ráadásul tisztább lesz a környezet is az eldobált poharak nélkül.

A szelektív hulladékgyűjtésben a szervezők az önkéntesek mellett a fesztiválozók segítségére is számítanak. A Hulladékcsere ponton ajándékokkal jutalmazzák a programban résztvevőket: a gyűjtött hasznos hulladékot (PET palack, aludoboz) vízi pisztolyra, kitűzőre vagy akár pólóra lehet beváltani.

 

A szervezők fontosnak tartják, hogy a fiatalok ne autóval, hanem tömegközlekedési eszközökkel, vagy kerékpárral érkezzenek, illetve a városon belül alternatív közlekedési eszközöket használjanak. Így a Magyar Kerékpárosklub a helyszínen kedvezményes kerékpárbérlési lehetőséget biztosít, illetve az érdeklődők vezetett túra keretében fedezhetik fel a környék látványosságait.

 

A Zöldövezet Társulás a fesztiválok zöld partnereként a szervezőkkel és a látogatókkal együtt a környezet terhelésének csökkentéséért dolgozik. A látogatók apró lépésekkel, kis odafigyeléssel jelentősen hozzájárulhatnak saját és a Hegyalja Fesztivál ökológiai lábnyomának csökkentéséhez, hogy a következő években is ugyanilyen festői környezet várja a fesztiválozókat