Önkéntesség fesztiválon – Horváth Edit

Lead kép
2
Lead szöveg
A Zöldövezet munkájának egyik alappillére az önkéntesség. Erről beszél ""Horváth Edit"" (képünk jobb szélén), önkéntes csapatunk egyik hangadója.

''Miért tartod fontosnak az önkéntességet? Mit jelent számodra?''

Horváth Edit: Elsősorban jó érzés az, hogy hasznos információkkal szolgálhatok azoknak, akiket érdekel a téma. Jó dolog elégedett arcokat látni.

 

''Miben nyilvánul meg az önkéntesség a mindennapokban, miben különbözik egy fesztiválon?''

HE: Egy fesztiválon egész más a közeg, a hangulat, mások a célok, más a célközönség, akit meg lehet mozgatni egy-egy programmal. Egy fesztiválon több a fiatal, akiket ha sikerrel lehet megszólítani, hasznosabb a tudatformálás szempontjából.

 

''Összeköthető a fesztivál fogalma a környezetvédelemmel? Hogy kapcsolódhat mindehhez az önkéntesség?''

HE: Úgy tartja a mondás, hogy a Földet az unokáinktól kaptuk kölcsön: az elmúlt 200 évben annyira lepusztítottuk környezetünket hogy a környezetvédelem létfontosságú kérdés. Mindez egyértelműen összeköthető egy fesztivállal, hiszen a látogató ilyen közegben sokkal nyitottabb, mint mondjuk a rohanó hétköznapok során. Egy fesztivállátogató általában igyekszik "minimálon" élni: sátorban lakik, nem használ gépjárművet, egyáltalán fosszilis energiahordozókat, leszámítva mondjuk egy kempinggázpalackot. Ezért is lényeges az önkénteseink jelenléte egy-egy fesztivál alkalmával.

 

''Hogy látod a fesztiválozók hozzáállását a környezetvédelemhez, önkéntes munkákhoz?''

HE: Az idei, 2011-es VOLT-on a hulladék 40 százalékát sikerült szelektíven gyűjteni. Ez szerintem elég jó arány! Mégis több olyan program lehetne, amely megmozgatja az embereket, jobban vonzza a tekinteteket. Ilyen volt az Öko-Pannon döntött falú igen népszerű ügyességi játéka. Még több vitafórumot, előadást szerveznék.

 

''Hogyan lehetne még „zöldebbé” tenni egy fesztivált?''

HE: Az emberek gondolkodásmódját kell fokozatosan átalakítani, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljék vagy ne pazarolják a vizet. Biztosan külön "zöld sátrat" szerveznék, ahol most is részt vehettem. Nagyon jó ötlet, hogy hulladékgyűjtésért cserébe apró ajándékokat adunk.

Képek