A Budapest Maratonon is szelektíven gyűjtenek

Lead kép
1
Lead szöveg
A nyári zöld fesztiválok után az idei ősz legnagyobb budapesti sportrendezvénye is csatlakozik az ""ÖKO-Pannon"" és a ""Zöldövezet Társulás"" szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez, a ""CSR Sport Kft."" közreműködésének köszönhetően.

 

A 2''6. Spar Budapest Maraton''on nemcsak gondosan megtervezett begyűjtési infrastruktúrával, de környezettudatosságra ösztönző programokkal is várják a közönséget. A Spar Budapest Maraton az ország legnagyobb futóversenye, történetének 26 évében több tízezer magyar és külföldi versenyző teljesítette a marathóni csata emlékének szentelt 42 kilométeres versenyszámot. Az idei ősz legnagyobb fővárosi sportmegmozdulására persze azokat is várják, akik szerényebb távot vállalva, csak a futás örömérért, a mozgás élvezetéért húzzák fel a futócipőt.

 

''Ez így természetes''

A nyári zenei fesztiválok után idén először a Spar Budapest Maraton is csatlakozott a Zöldövezet Társulás és az ÖKO-Pannon szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez, számítva az egyik legegészségesebb, legtermészetesebb és a környezetet legkevésbé terhelő sport rajongóinak együttműködésére. A szelektív hulladékgyűjtés megtervezése egy városnyi embert megmozgató rendezvényen nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen vállalkozás. Az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet Társulás már hat éve koordinálja és bonyolítja a nyári zöld fesztiválok hulladékgazdálkodását, miközben szemléletformáló programokkal is igyekszik felhívni a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Tavaly összesen 11 tonna szelektíven gyűjtött hulladék gyűlt össze a rendszerbe bekapcsolt fesztiválokon, idén ennek közel kétszerese (Gyerek Sziget: 0,5 tonna, VOLT: 8,2t, Balaton Sound: 5t, Hegyalja Fesztivál: 0,5t, Sziget: 4,3t, SZIN: 1,9t).

 

''Megcselekedjük, amit megkövetel''

2

A számok biztatóak, de van még mit behoznunk, hogy teljesítsük az Európai Uniónak tett vállalásunkat, a 2012-re kitűzött 60 százalékos hulladék-újrahasznosítási arányt. A közös cél eléréséhez most a vasárnapi futófesztivál közönsége is hozzájárulhat. A 26. Spar Budapest Maraton a BSI, az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet együttműködésének köszönhetően a lehető legtöbb gyűjtőfelülettel készül a hulladék fogadására. A rendezvény teljes területén szelektíven gyűjthető a papír, a műanyag és a fémhulladék. A rajt- és a célvonal környékén, ahol a legnagyobb tömegre számítanak, 7 gyűjtőszigetet, a verseny útvonalának egyéb szakaszain további 20 PET-gyűjtő tartályt helyeznek el, mert a futóversenyen ebből a hulladékfajtából keletkezik a legnagyobb mennyiség. A verseny 8 frissítő pontján a személyzet sárga feliratos zsákba gyűjti a PET-hulladékot.

 

A jól működő infrastruktúra előnyei akkor használhatók ki a legteljesebben, ha a zöld rendezvény rendszerében a szemléletformálás is helyet kap. Az ÖKO-Pannon ezért a Spar Budapest Maratonra is elhozza a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő roadshow-ját, hogy a futókat kísérő hozzátartozók és a finis után még lendületben lévő ifjabb versenyzők a Körforgató, a Sajtfal, és az ÖKO-bokor és a Hulladékhorgászat állomásokon tesztelhessék ügyességüket. A játékokkal október 2-án 7.00 és 17.00 óra között, az 56-osok terére települt versenyközpontban várják a közönséget.

 

Levél