komPOSZTolok

KomPOSZTolok program - a bioműanyagok nyomában

2016-ban indított programunk célja, hogy a vendéglátásban és a rendezvényszervezésben nagy népszerűségnek örvendő bioműanyag csomagolóanyagokat tesztelje, vajon tényleg lebomlanak-e komposzt körülmények között. Egyesületünk folyamatosan dolgozik a PLA és egyéb bioműanyag termékek különgyűjtésén, ennek tapasztalatairól már külön érdemes értekezni. A gyártókat megkeresve, odáig már eljutottunk, hogy kiderült a termékek házi körülmények között nem biztos, hogy bomlásnak indulnak, mert a házi komposztokban nincs meg a kívánt feltétel ehhez (hőmérséklet, páratartalom). A bioműanyag termékek komposztálását csak ipari komposzt telepen tudják elvégezni. Egyelőre nincs magyarországi ipari komposztáló telep, ahol befogadnák ezeket a termékeket, és így hivatalos laborkutatás a lebontott termékek után keletkező humusz minőségéről sem.

Egyesületünk elkötelezett, hogy az innovatív megoldásokat vizsgálja. A korábbi programunkat, mely során házi komposztban teszteltük a bioműanyagokat instagram kampánnyal kötöttük össze a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal. Később megalapítottuk a noplastic.fantastic nevű kezdeményezést. Célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy a bioműanyag csak egy másik anyagfajta, attól még ugyanúgy eldobható termékek gyártásáról beszélünk, melynek hulladékkezelését megoldani szükséges.

Vizsgálataink és tapasztalataink összegyűjtése után nem az eldobós rendszerekben, hanem az újrahasználható termékekben látjuk a hosszútávú megoldást. Állásfoglalásunk a PLA és egyéb bio alapú eldobhatós étkészletek kapcsán: www.humusz.hu/biomuanyag-allasfoglalas

 

Segítünk, hogy még több föld legyen!

Az alábbi táblázatban komposztáláshoz kapcsolódó jótanácsokat gyűjtöttünk össze, használjátok bátran!

Komposzt tanácsok

Komposztálható, nem komposztálható - alapok - a Komposztmesterektől!

Kattints!

Milyen az ideális komposztkeret? - összefoglaló - cikk a Humusz Szövetségtől

keret

Barátunk, a giliszta! - mit köszönhetünk a jó öreg földinek - a Komposztmesterek tollából

Kattints!

Van-e szaga a komposzthalomnak? - tanácsok a Komposztmesterektől

szag

Hasznos tippek a Komposztmesterektől a fű hatékony komposztálásához

fűnyíró2

Mire jó a komposzt? - Sokkal jobb, mint a műtrágya!

Kattints!

És mi van, ha nincs helye a komposztálónak? - Egyik megoldás a közösségi komposztálás!

humkomp2

A komposzt és a cserebogár! - tipp a Komposztmesterektől

cs

Komposztáljunk erkélyen!

Kattints!

 

 

Levél